Πώς οι εκπαιδευτικοί θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά στη χρήση μάσκας;
Με ποιους τρόπους θα γίνει αυτό;
Μετράμε αντίστροφα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και το θέμα της χρήσης μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές εξακολουθεί να διχάζει.
Οι ειδικοί ωστόσο όπως και το υπουργείο Παιδείας τονίζουν με κάθε τρόπο ότι η μάσκα «σώζει ζωές» γι΄αυτό και είναι υποχρεωτική σε όλες τις ηλικίες, με εξαίρεση τα παιδιά μικρότερων ηλικιών.
Πολλοί γονείς εξακολουθούν να έχουν αντιρρήσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας στο σχολείο ενώ αρκετοί αναρωτιούνται πόσο εφικτό είναι οι μαθητές να τη χρησιμοποιούν σωστά όλες τις ώρες.
Για τη σωστή χρήση της μάσκας έχουν ήδη σταλεί στα σχολεία οδηγίες από τον ΕΟΔΥ ενώ ξεκίνησε και ενημερωτική καμπάνια από το υπουργείο Παιδείας.
Με αυτό το υλικό που έχει διανεμηθεί καθώς και από ενημερωτικές συνεδρίες με ιατρούς που θα επισκέπτονται σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, οι εκπαιδευτικοί θα εξηγήσουν τους μαθητές την αναγκαιότητα και τη σωστή χρήση της μάσκας.
Συγκεκριμένα οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους εκπαιδευτικούς είναι οι εξής:
- Αφιερώστε χρόνο για να ενημερώσετε τους μαθητές σας για τον ιό αλλά και για να τους ενθαρρύνετε να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με αυτόν.
- Ενημερώστε τα παιδιά για την αξία της προστατευτικής μάσκας, ιδιαίτερα αν δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις, τόσο σε κλειστούς χώρους όσο και σε ανοικτούς όταν υπάρχει συνωστισμός. Εκπαιδεύστε τα παιδιά στον τρόπο της σωστής χρήσης προστατευτικής μάσκας. Επιμείνετε ότι η μάσκα είναι αυστηρά προσωπικό αντικείμενο.
- Ενημερώστε τα παιδιά ότι πρέπει να αποφεύγουν κατά το δυνατόν την κοντινή επαφή με τα άτομα που δεν ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον τους. Στο σχολείο, αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά που δεν πηγαίνουν στο ίδιο τμήμα με αυτά. Συνδέστε αυτές τις συστάσεις με τον κύριο τρόπο μετάδοσης του ιού (μικρά σταγονίδια που αποβάλλουμε όταν μιλάμε, τραγουδάμε ή βήχουμε). Ενημερώστε τους να φροντίζουν να κρατούν τις μέγιστες δυνατές
αποστάσεις από γνωστούς και άγνωστους έξω από το σχολείο. - Εκπαιδεύστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό, τρίβοντάς τα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να εφαρμόζουν αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά από κάθε διάλειμμα και ιδιαίτερα πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
- Ενημερώστε τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.
- Βοηθήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία, υπολογιστές κλπ.).
- Ενημερώστε τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάζουν μεταξύ τους αντικείμενα (π.χ. στυλό, βιβλία, κινητά τηλέφωνα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ.).
- Παρακολουθείτε καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και ενημερώστε τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.