Εξωσχολικές δραστηριότητες: Πόσες μπορεί να κάνει ένα παιδί;
Όσες θέλει; Όσες αντέχει; Αυτές που μπορεί να πληρώσει ο γονιός; Πόσες;
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του παιδιού είναι πλήρες: σχολείο, ξένη γλώσσα, διάβασμα και εξωσχολικές δραστηριότητες. Αν είναι τυχερό μπορεί να έχει λίγο ελεύθερο χρόνο τα Σαββατοκύριακα.
Το ερώτημα τι είδους δραστηριότητα πρέπει να κάνουν τα παιδιά μετά το σχολείο και πόσο συχνά, απασχολεί πολλές οικογένειες.
Θα είναι ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Σκάκι ή υπολογιστές; Χορός ή μπαλέτο; Μουσική ή πολεμικές τέχνες;‘Η μήπως συνδυασμός ορισμένων από αυτών;
Ποια δραστηριότητα πρέπει να επιλέξετε
Το πιο σημαντικό που πρέπει να σκεφτείτε , πριν επιλέξετε μια δραστηριότητα για το παιδί σας ( εφόσον δεν έχει εκδηλώσει το ίδιο μια συγκεκριμένη επιθυμία) είναι να του ταιριάζει. «Ενθαρρύνοντάς το να εμπλακεί σε μια δραστηριότητα που το ενδιαφέρει, είναι πιο πιθανό να συμμετέχει, να την απολαμβάνει και να μην βαριέται», τονίζει η Dr Moira Kennedy, εκπαιδευτική ψυχολόγος και διευθύντρια της Παιδικής Κλινικής (thechildrensclinic.ie) στο Δουβλίνο.
Πόσες δραστηριότητες μπορούν να κάνουν;
Όσον αφορά το ζήτημα της ποσότητας, "υπάρχει μια λεπτή γραμμή επίτευξης μιας ισορροπίας μεταξύ μουσικής, τεχνών και αθλημάτων και του " υπερβολικού προγραμματισμού σε σημείο εξάντλησης του παιδιού", επισημαίνει η Moira Kennedy. H συμβουλή της ως ψυχολόγος είναι να εξετάσει πρώτα ο γονιός μαζί με το παιδί του το εβδομαδιαίο πρόγραμμα και να δουν ποιες ώρες έχει στη διάθεσή του για δραστηριότητα και πόσες απομένουν για να κάνει ότι θέλει στον ελεύθερο χρόνο του.
«Βεβαιωθείτε ότι οι δραστηριότητες των παιδιών σας δεν τα εμποδίζουν να κοιμούνται αρκετά, δεν παρεμβαίνουν στις ώρες του οικογενειακού γεύματος ή δεν σας στερούν χρόνο για να είστε μαζί», τονίζει, προσθέτοντας ότι κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και η έννοια του να είσαι « πολύ απασχολημένος » σημαίνει διαφορετικά πράγματα. «Εφόσον διατηρείται η ποιότητα ζωής για όλους, δεν έχει σημασία αν το παιδί σας έχει ένα ή πολλά χόμπι», καταλήγει η ψυχολόγος.
Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι αυτό που μπορεί να κάνει ένα παιδί στον ελεύθερο χρόνο του στο σπίτι μαζί σας είναι πραγματικά σημαντικό κι ανάλογα με την ηλικία του, πιθανόν πιο ουσιαστικό από μια δραστηριότητα.
Για παράδειγμα οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι οι εξωσχολικές δραστηριότητες ενισχύουν την κοινωνικότητα των παιδιών. Αυτό ασφαλώς και ισχύει, καθώς η συνανταστροφη και η επαφή με άλλα παιδιά από τη μικρή τους ηλικία, είναι πολύτιμη. Αν όμως, το παιδί σας είναι μικρό, δε θέλει να παίζει με άλλα παιδάκια και αυτό είναι το κίνητρό σας για να το γράψετε σε κάποια δραστηριότητα, τότε κάνετε λάθος. Τα παιδιά μικρής ηλικίας τείνουν να είναι πιο εσωστρεφή και εγωκεντρικά, χαρακτηριστικά όμως που αποβάλλουν όσο μεγαλώνουν.