Πρώτες εξετάσεις-Πρώτη Γυμνασίου: Πώς θα αποφύγουν τα παιδιά το burnout
Εξετάσεις πρώτης γυμνασίου
BigstockΕξετάσεις α' γυμνασίου: Πώς θα οργανώσει ο μαθητής το διάβασμα και θα αποφύγει το άγχος και το στρες.
Οι πρώτες εξετάσεις - δηλαδή, οι τελικές εξετάσεις της πρώτης Γυμνασίου - αποτελούν την πρώτη μεγάλη πρόκληση στη σχολική καριέρα ενός παιδιού. Οι εξετάσεις αυτές απαιτούν έναν τρόπο διαβάσματος διαφορετικό από αυτόν που τα παιδιά είχαν μέχρι τώρα συνηθίσει, αλλά και έχουν και άλλη βαρύτητα. Συνεπώς, οι πρώτες εξετάσεις συνοδεύονται, για πολλούς μαθητές, από μπόλικο άγχος, το οποίο μπορεί εύκολα να τα οδηγήσει σε burnout.
Παρακάτω, μερικά τιπς για επιτυχημένο διάβασμα χωρίς burnout.
Οργάνωση
Η σωστή οργάνωση βοηθάει πάντα στη μείωση του άγχους, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι το οποίο δεν μας είναι γνώριμο. Βοηθάμε τα παιδιά να κάνουν ένα πλάνο διαβάσματος αλλά και να τακτοποιήσουν και να οργανώσουν το χώρο διαβάσματος και τα υλικά τους (βιβλία, τετράδια, μολύβια κ.ο.κ.) προκειμένου να ξεκινήσουν το διάβασμα ήρεμα, σε ένα περιβάλλον αρμονικό και λειτουργικό.
Υγιεινές συνήθειες
Όσο και να μπαίνουμε στον πειρασμό να πετάξουμε όλους τους συνηθισμένους κανόνες από το παράθυρο επειδή “έχουμε εξετάσεις”, καλό είναι τα παιδιά να συνεχίσουν το κανονικό τους πρόγραμμα ύπνου και να τρέφονται υγιεινά, προκειμένου να είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο έντονο πρόγραμμα διαβάσματος των εξετάσεων.
Άσκηση
Η άσκηση βοηθάει σημαντικά στη διαχείριση του άγχους, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας αλλά και την ικανότητα συγκέντρωσης. Ως εκ τούτου, καλό είναι να μη λείπει τελείως από τη ζωή του παιδιού, ακόμα και σε περίοδο εξετάσεων. Ακόμα κι αν το παιδί δεν προλαβαίνει τις συνηθισμένες του δραστηριότητες, μπορεί να κάνει έναν σύντομο περίπατο, λίγο ποδήλατο ή τρέξιμο, προκειμένου να λάβει τα οφέλη της άσκησης και να τονώσει την ψυχολογία του κατά το διάστημα διαβάσματος.
Επαρκή διαλείμματα
Πολλά παιδιά, ειδικά όταν πρόκειται για τις πρώτες εξετάσεις της ζωής τους, μπαίνουν στη διαδικασία να προσπαθούν να διαβάζουν από το πρωί ως το βράδυ, χωρίς διαλείμματα. Η πρακτική αυτή, εκτός του ότι συνήθως οδηγεί στη σωματική και ψυχολογική εξάντληση, συνήθως είναι αντιπαραγωγική, καθώς το μυαλό μας αφομοιώνει καλύτερα πληροφορίες όταν ξεκουράζεται επαρκώς. Καλό είναι στο πρόγραμμα διαβάσματος του παιδιού να συμπεριλαμβάνονται επαρκή διαλείμματα και ευκαιρίες για αποφόρτιση (τα ακριβή διαστήματα και οι δραστηριότητες αποφόρτισης εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού).
Συζήτηση και θετική σκέψη
Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συζητούν μαζί μας τυχόν προβληματισμούς, φόβους ή δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σχετικά με το διάβασμα για τις εξετάσεις. Προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε να δουν τις εξετάσεις θετικά, ως μια καλή αφορμή να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους και όχι σαν κάτι το απειλητικό ούτε ως διαδικασία αναμέτρησης με τους συμμαθητές τους. Τέλος, εστιάζουμε στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα, ούτως ώστε να μην πληγεί η αυτοπεποίθησή τους σε περίπτωση που σε κάποια μάθημα δεν έχουν τις επιδόσεις που θα ήθελαν. Άλλωστε, είναι μόνο οι πρώτες εξετάσεις, που σημαίνει ότι υπάρχει όλο το περιθώριο εξάσκησης και βελτίωσης!
Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336