5 τρόποι για να μεγαλώσετε μικρούς λάτρεις των βιβλίων

Εάν τα παιδιά σας βλέπουν να διαβάζουν θα καταλάβουν πως το διάβασμα είναι κάτι που κάνετε όπως το μαγείρεμα, το ντους και η γυμναστική.

5 τρόποι για να μεγαλώσετε μικρούς λάτρεις των βιβλίων
Bigstock

Πολλές και πολλοί έχουν μεγαλώσει στην επαρχία όπου δεν είχαν σταθερό ίντερνετ ούτε κινητό και τάμπλετ.

Το διάβασμα στον ελεύθερο χρόνο ήταν μια κοινή ασχολία σε σχέση με τις νέες γενιές παιδιών. Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά τώρα. Τα παιδιά μεγάλωσαν με το διαδίκτυο, μια smart τηλεόραση και τους τριγύρω τους να χώνουν τα κινητά τηλέφωνα στη μούρη από τότε που ήταν μωρά.

Πολύ συχνά η τηλεόραση κακοποιείται και το διάβασμα εξυμνείται, ενώ δε χρειάζεται το ένα να αποκλείει το άλλο. Μπορείτε να δείτε το «Toy Story» για πεντηκοστή φορά και μετά να διαβάσετε τον « Άρης ο τσαγκάρης» για εκατοστή φορά, όλα το ίδιο απόγευμα.

Στα νήπια αρέσει να πιάνουν τα βιβλία, να τα κοιτάζουν, να τα ακουμπούν.

1. Μην τα αναγκάζετε να διαβάζουν

Μερικές φορές τα παιδιά δεν θέλουν να διαβάσουν.

Μπορεί εσείς να είστε μια βιβλιοφάγος και να διαβάζετε τουλάχιστον 50 βιβλία το χρόνο αλλα μπορεί μερικές φορές και εσείς αντί να συνέχισετε το βιβλίο σας να θέλετε να δείτε «εύπεπτα» προγράμματα στην τηλεόραση και να φάτε μια σοκολάτα .

Το να αναγκάζετε τον εαυτό σας να διαβάζει εκείνη την ώρα,δεν θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, και το να αναγκάζετε τα παιδιά σας να διαβάζουν όταν δεν θέλουν δεν πρόκειται να τους αρέσει.

Κάποιες μέρες μπορεί να διαβάζετε ένα σωρό βιβλία πριν από τον ύπνο ή το μεσημεριανό ενώ άλλες μέρες δεν αγγίζετε κανένα βιβλίο . Είναι απολύτως εντάξει.

Αφήνοντάς τα να επιλέξουν να διαβάσουν, τους δίνετε χώρο για να θέλουν να διαβάσουν. Το διάβασμα εξισώνεται με άλλες δραστηριότητές όπως η ζωγραφική, μια βόλτα ή κάποιο βιντεοπαιχνίδι . Έτσι θα καταλάβουν πως το διάβασμα είναι απλώς ένα μέρος της ζωής, όχι κάτι που «πρέπει» να κάνουν.

2. Αφήστε τα να σας δουν να διαβάζετε

Όταν βλέπουν μια εκπομπή στην τηλεόραση, αν δεν κάνετε δουλειές, καθίστε δίπλα τους και διαβάστε ένα βιβλίο.

Ενθαρρύνετέ τα να ξεφυλλίσουν τα περιοδικά και να διαλέξουν τα καλύτερα ρούχα, ξενοδοχεία και παραλίες, με στόχο να αντιληφθούν ότι το διάβασμα είναι κάτι που κάνετε όπως το μαγείρεμα, το ντους και τη γυμναστική . Με άλλα λόγια, να είναι μέρος του εαυτού σας για εκείνα. Εάν σας βλέπουν να διαβάζετε,θα θέλουν και εκείνα!

paidia-agapoun-to-diavasma-(1).jpg

3. Πηγαίνετε στη βιβλιοθήκη

Τα παιδιά που αγαπούν το διάβασμα σε μεγάλο βαθμό είναι λόγω ενός μέρους που έχουν συνδέσει στο μυαλό τους ως καλή ανάμνηση.

Στη δημοτική βιβλιοθήκη όχι μόνο θα δουν άλλους να διαβάζουν εκεί, αλλά θα αναπτύξουν μια υπέροχη σχέση με τους βιβλιοθηκονόμους. Αυτοί οι βιβλιοθηκονόμοι βρίσκουν πάντα δημιουργικούς τρόπους για να ζωντανέψουν τα βιβλία.

Οι βιβλιοθήκες τα διδάσκουν επίσης πώς να σχηματίζουν μια κοινότητα , να κάνουν συζητήσεις και να κάνουν νέους φίλους.

4. Χρησιμοποιήστε βιβλία με gadgets

Τα βιβλία για νήπια έχουν αισθητηριακά «μπαλώματα» και κουμπιά που κάνουν την ανάγνωση τόσο διασκεδαστική .

Αυτού του είδους τα βιβλία τους επιτρέπουν να έχουν μια ανεξάρτητη αισθητηριακή εμπειρία χωρίς να χρειάζεται να τα καθοδηγείτε εσείς.

5. Διαβάστε ό,τι τους αρέσει - ακόμη και αν είναι το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά.

Έχετε πιθανώς μια ντουζίνα παιδικά βιβλία που ξέρετε απ' έξω και μπορείτε σχεδόν να εγγυηθείτε ότι θα διαβάσετε ένα από αυτά πριν από τον βραδινό ύπνο. Αλλά το να διαβάζετε αυτό που αγαπούν ξανά και ξανά τα αφήνει να έχουν την κυριότητα της ανάγνωσής τους, να συνθέτουν τα πράγματα και να βγάζουν νόημα από μια ιστορία αλλά και να διασκεδάζουν.

Το διάβασμα δεν χρειάζεται να είναι κάτι που κάνουν μόνο στο σχολείο. Και το να μεγαλώνετε μικρούς αναγνώστες δεν χρειάζεται να είναι αυστηρό.

Αφήστε τα να ορίσουν πώς και τι επιθυμούν να διαβάσετε με στόχο να διατηρήσετε το διάβασμα ως μια δραστηριότητα αγαπητή απ' όλους.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved