Μπορεί ο χρόνος να είναι διαχειρίσιμος; Συμβουλές και Tips

Bigstock

3 βήματα για να διαχειριστείς το χρόνο σου

Ο χρόνος είναι μια βασική πτυχή της ζωής όλων μας. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής ο χρόνος κάνει τον οποιοδήποτε (παιδί, φοιτητή, γονέα, εργαζόμενο) να τρέχει. Συχνά ξεστομίζουμε τις φράσεις “πόσα πράγματα έχω να κάνω”, “δεν προλαβαίνω να κάνω αυτά που θέλω”, “τρέχω και δεν φτάνω”, “δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος”. Μήπως όμως υπάρχει τελικά χρόνος και εμείς τον αγνοούμε;

Ναι, υπάρχουν κάποια πράγματα που αν εφαρμοστούν θα αναβιώσουν με τον τρόπο τους τον χαμένο ελεύθερο χρόνο. Η διαχείριση χρόνου αποτελεί μια δεξιότητα που όλοι χρειαζόμαστε: τα παιδιά και οι φοιτητές τη χρειάζονται για να οργανώσουν το διάβασμα, τις εργασίες, τα μαθήματα και τις δραστηριότητες τους, οι γονείς είναι ανάγκη να διαχειρίζονται το χρόνο για να φροντίζουν τους εαυτούς τους και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, οι εργαζόμενοι όταν χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το χρόνο έρχονται πιο κοντά στην επιζητούμενη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Η λεπτομέρεια που είναι απαραίτητη να συγκρατήσουμε αφορά το ότι η σωστή διαχείριση χρόνου συνδέεται τόσο με την ευτυχία όσο και με την επιτυχία μας. Το άτομο που ελέγχει το χρόνο του νιώθει πιο ήρεμο - δείγμα ψυχικής υγείας - και γίνεται παραγωγικό - ένδειξη επαγγελματικής αποτελεσματικότητας -, άρα τείνει να αισθάνεται καλά σε όλους τους τομείς. Πώς θα μάθουμε να συνεπώς να διαχειριζόμαστε το χρόνος μας;

3 βήματα για να διαχειριστείς το χρόνο σου:

  1. Παρατήρησε. Είναι σημαντικό να ξέρεις που βρίσκεσαι για να φτάσεις εκεί που θέλεις. Κατέγραψε λοιπόν πόσο χρόνο αφιερώνεις και πού, τι από όσα κάνεις σε ωφελεί και πώς, τις δραστηριότητες και τα άτομα στα οποία αφιερώνεις χρόνο καθώς και εκείνα τα οποία παραλείπεις, ποιες είναι οι προτεραιότητές σου και πώς τις ιεραρχείς, έχεις στόχους και πρόγραμμα, πώς συμπεριφέρεσαι απέναντι στο χρόνο σου, η αναβλητικότητα θα έλεγες ότι σε χαρακτηρίζει. Όταν σκεφτείς και καταγράψεις όλα αυτά είναι η ώρα για το επόμενο βήμα.
  2. Σχεδίασε. Αν θέλεις να φτάσεις σε ένα τελικό αποτέλεσμα είναι βασική προϋπόθεση να προσέξεις κάθε επιμέρους λεπτομέρεια. Ρίξε μια ματιά σε όσα έχεις καταγράψει και ξεκίνησε την κατηγοριοποίηση. Αποφάσισε ποια από αυτά πρέπει να κάνεις και ποια θέλεις να κάνεις. Τοποθέτησε τα σε χρονοδιάγραμμα, το οποίο είναι ρεαλιστικό και στα μέτρα σου. Άφησε έξω όσα και όσους σε κάνουν να σπαταλάς χρόνο, πρόσθεσε ενδιάμεσα διαλείμματα, δεσμεύσου και δραστηριοποιήσου γύρω από το χρονοδιάγραμμα σου και μείωσε συμπεριφορές που σε καθυστερούν. Με άλλα λόγια θέσε τους στόχους, πρόβαλε τις ανάγκες και αναγνώρισε τις προτεραιότητες σου και τοποθέτησε τες σε ένα πρόγραμμα που θα σου γίνει μια όμορφη συνήθεια. Έχεις επομένως φτιάξει το εργαλείο σου οπότε προχώρησε στο τελικό βήμα.
  3. Κάνε. Στο σημείο αυτό πειραματήσου και δες αν το εργαλείο σου δουλεύει. Η διαρκής αξιολόγηση του προγράμματος σου και η ειλικρινής ενδοσκόπηση όσων κάνεις για την σωστή διαχείριση του χρόνου σου θα σμιλεύουν ολοένα το εργαλείο σου. Κάτι τέτοιο θα σου δώσει την αίσθηση ότι ελέγχεις το χρόνο σου και τον χρησιμοποιείς προς όφελός σου. Το σίγουρο είναι πως και εκτός προγράμματος θα βγεις και λάθη θα κάνεις αλλά θα δεις ότι και αυτά μέσα στο πρόγραμμα είναι, εφόσον το έχεις σχεδιάσει σωστά και προσεκτικά.

Τι έχεις να πεις λοιπόν, μπορεί ο χρόνος να είναι διαχειρίσιμος;

Ελπινίκη Λέκκα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας της Career Gate

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved