Κατευθείαν δουλειά μετά το σχολείο για τους αποφοίτους της Τεχνικής Εκπαίδευσης
Τριάντα χιλιάδες νέοι απόφοιτοι Τεχνικής Εκπαίδευσης κάθε χρόνο και μέχρι το 2020 θα βρίσκουν εγγυημένα εργασία-μαθητεία σε επιχειρήσεις για τουλάχιστον ένα χρόνο, πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν.
Θα αμείβονται με το 70% του βασικού μισθού, με ασφάλιση και με σοβαρές προοπτικές μόνιμης πρόσληψης μέσω κινήτρων που θα παρασχεθούν στις επιχειρήσεις (π.χ επιδότηση ποσοστού εργοδοτικών εισφορών) προκειμένου να απασχολήσουν περισσότερα έτη τους νέους που προσέλαβαν στο πλαίσιο της μαθητείας.
Στο νέο αυτό σχέδιο, που έχει στόχο να προκαλέσει διπλή ανατροπή, τόσο στο πεδίο της ανεργίας των νέων όσο και στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, προχωρά άμεσα η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Σχέδιο για τη μαθητεία των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, τις βασικές πτυχές του οποίου παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε σχετική ημερίδα, προβλέπεται και αλλαγή μοντέλου στις σπουδές Δευτεροβάθμιες και Μεταδευτροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο να γίνουν τα επαγγελματικά και τεχνικά σχολεία πρώτη επιλογή των νέων, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπου, αντίθετα από τη δική μας, τα Γενικά Λύκεια συγκεντρώνουν αισθητά μικρότερο αριθμό μαθητών από τα Επαγγελματικά.
Αποτέλεσμα αυτής της ελληνικής στρέβλωσης είναι ότι σήμερα περίπου το 52% (ηλικίας 15-24 ετών) των ανέργων, έχουν ολοκληρώσει τη γενική Μέση Εκπαίδευση, ενώ τουλάχιστον 20% εξ αυτών έχουν πτυχίο από κάποια ανώτερη τεχνική-επαγγελματική σχολή.
Γι αυτό, το Εθνικό Σχέδιο για τη Μαθητεία 2014-2020 θα περιλάβει πλέον 30.000 νέους το έτος, από 5.000-6.000 που περιλάμβανε παλαιότερα ανάλογο πρόγραμμα, ενώ πρόσθετος στόχος -που θα επιτευχθεί και μέσω της αναβάθμισης των Επαγγελματικών Λυκείων, ΙΕΚ και τεχνικών σχολών – είναι να αντιστραφεί υπέρ τους η αναλογία των σπουδαστών που τα επιλέγουν αντί του Γενικού Λυκείου. Αυτό κρίνεται καίριο, καθώς τα στοιχεία αποδεικνύουν τον δραματικό αντίκτυπο ειδικά για τους νέους αποφοίτους Γενικών Λυκείων, που είχε στην απασχόληση η παραμονή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση την περίοδο 2008-2013 (με συνολική μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες)