Άγχος επιστροφής στο σχολείο – Συμβουλές για γονείς και παιδιά

Συμβουλές επιστροφής στο σχολείο.

Μυρτώ Κογεβίνα
Άγχος επιστροφής στο σχολείο – Συμβουλές για γονείς και παιδιά
Bigstock

Με το τέλος του καλοκαιριού να πλησιάζει, πολλά παιδιά (αλλά και γονείς!) αρχίζουν να αισθάνονται άγχος σχετικά με την αρχή της σχολικής χρονιάς. Το άγχος αυτό έγκειται, συνήθως, στο άγνωστο-ποια δασκάλα/καθηγήτρια θα έχουμε, ποιοι θα είναι οι συμμαθητές μας, αν θα τα βγάλουμε πέρα με τα μαθήματα κ.ο.κ. Επιπλέον, η μακρά περίοδος χαλαρότητας και ελευθερίας ενδεχομένως να κάνει τη ρουτίνα, τη δομή και τις απαιτήσεις της σχολικής χρονιάς να μοιάζουν βουνό. Ωστόσο, με σωστή προετοιμασία, μπορούμε να διαχειριστούμε, μικροί και μεγάλοι, το άγχος, ώστε η επάνοδος στα θρανία να είναι ήρεμη και, γιατί όχι, ευχάριστη.

Έχουν και οι γονείς back to school άγχος - Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Παρακάτω, μερικές συμβουλές για ομαλή επιστροφή στο σχολείο:

Συζήτηση

Καλό είναι να ξεκινήσουμε νωρίς τη συζήτηση σχετικά με την επάνοδο στα θρανία, ώστε τα παιδιά να προλάβουν να εκφράσουν τυχόν ανησυχίες και προβληματισμούς. Παρότι δε μπορούμε να απαντήσουμε τα πάντα στα παιδιά μας, η συζήτηση πάντα κάνει τα πράγματα να φαίνονται πιο διαχειρίσιμα και βοηθάει στον έλεγχο του άγχους.

Έγκαιρη προετοιμασία

Η αρχή της σχολικής χρονιάς απαιτεί τετράδια, μολύβια, στυλό, τσάντες κλπ. Χρήσιμο είναι να μην αφήσουμε την αγορά αυτού του εξοπλισμού για την τελευταία στιγμή αλλά να επισκεφτούμε τα καταστήματα μαζί με τα παιδιά, λίγο νωρίτερα (π.χ. Μέσα προς τέλη Αυγούστου). Επιτρέποντας στα παιδιά να είναι μέρος της διαδικασίας και να επιλέξουν τα ίδια, με ηρεμία, τα σύνεργα της σχολικής χρονιάς, τα βοηθάμε να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο, δίνοντας παράλληλα μια διασκεδαστική διάσταση στην επάνοδο στα θρανία.

Back το school: Tips προετοιμασίας για γονείς και παιδιά

Επαναφορά της ρουτίνας

Καλή ιδέα είναι, μία με δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει το σχολείο, να επαναφέρουμε τη ρουτίνα ύπνου/ξυπνήματος κ.λ.π. για το σχολείο, έστω με προγραμματισμό συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που απαιτούν πρωινό ξύπνημα. ‘Ετσι, το πρωινό ξύπνημα για την πρώτη μέρα του σχολείου δεν θα είναι σοκ για τον οργανισμό (αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά μικρότερων ηλικιών). Εάν το παιδί πάει για πρώτη φορά σχολείο, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια-δυο “πρόβες” της πρωινής προετοιμασίας για το σχολείο, πριν από τη μεγάλη μέρα!

Προσαρμογή μετά τις διακοπές: Tips για να ξαναφτιάξετε τη ρουτίνα τους

sxoliki-routina.jpg

Ήρεμη στάση

Τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρότερης ηλικίας, τείνουν να παρατηρούν ασυναίσθητα τους γονείς τους προκειμένου να καταλάβουν πώς πρέπει να ερμηνεύσουν μια κατάσταση. Έτσι, εκπέμποντας εμείς οι ίδιοι ηρεμία και θετική στάση, βοηθάμε και τα παιδιά να κάνουν το ίδιο.

Τεχνικές χαλάρωσης

Ανάλογα πάντα με την ηλικία, μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά απλές τεχνικές χαλάρωσης, όπως αναπνοές ή απόσπαση προσοχής, ώστε να τις έχουν στο “οπλοστάσιό” τους για τις στιγμές που νιώθουν να τα κυριεύει το άγχος. Τέλος, εάν νιώθουμε ότι τα παιδιά μας ή εμείς οι ίδιοι χρειαζόμαστε επιπλέον υποστήριξη όσον αφορά τη διαχείριση του άγχους, μπορούμε πάντα να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved