Από Montessori νηπιαγωγείο σε δημόσιο Δημοτικό - Είναι απλή η μετάβαση;

«Πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση για τα «μοντεσσοριανά» παιδιά σε ένα δημόσιο Δημοτικό»;

Πέγκυ Τζάννε
Από Montessori νηπιαγωγείο σε δημόσιο Δημοτικό - Είναι απλή η μετάβαση;
Bigstock

Όντας δασκάλα σε μοντεσσοριανό δημοτικό συχνά μου τίθεται η ερώτηση: «Πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση για τα «μοντεσσοριανά» παιδιά σε ένα δημόσιο Δημοτικό»;

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω από πού να αρχίσω να αναλύω το συγκεκριμένο θέμα. Πώς να εξηγώ ότι τα παιδιά αυτά φημίζονται για τις ικανότητες προσαρμογής τους και πώς τα εφόδια που έχουν αποκομίσει τα καθιστούν πλήρως ικανά και αποτελεσματικά σε οποιοδήποτε περιβάλλον;

Βλέπετε, η Μοντεσσοριανή παιδαγωγική είναι γνωστή για την αυτονομία που κατακτά από νωρίς ένα παιδί. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον χρόνο τους καθώς και να κάνουν οι ίδιοι επιλογές για τους εαυτούς τους. Καλλιεργούν, λοιπόν, την ικανότητα της προσαρμοστικότητας και η μετάβαση σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό περιβάλλον δεν είναι πρόκληση γι’ αυτά.

Αυτά τα παιδιά έχουν ήδη μάθει να λειτουργούν ανεξάρτητα και έτσι μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα ρουτίνα ή και να προσαρμοστούν σε μια ήδη υπάρχουσα με μεγάλη ευκολία.

Ακόμη να προσαρμοστεί το παιδί στο σχολικό περιβάλλον; Όχι για πολύ!

Το καίριο ακαδημαϊκό θεμέλιο που παρέχει ένα μοντεσσοριανό σχολείο στην προσχολική ακόμη βαθμίδα σε τομείς όπως τα Μαθηματικά και η Γλώσσα βοηθάει το παιδί να κατακτήσει ουσιαστική γνώση σε αντίθεση με την κοινή απομνημόνευση γνωστή και ως παπαγαλία που πολλά παιδιά βιώνουν ήδη απ’ το Νηπιαγωγείο. Κατ’ επέκταση αυτή η βαθιά κατανόηση επιτρέπει σε αυτά τα παιδιά εξαιρετικές επιδόσεις σε οποιοδήποτε κλασικό σχολικό πλαίσιο.

Οι μαθητές αυτοί έχουν γαλουχηθεί και έχουν αναπτύξει ένα εσωτερικό κίνητρο για μάθηση. Επιδιώκουν συνεχώς την ενασχόληση με θέματα τα οποία τους ενδιαφέρουν και ως αποτέλεσμα τρέφουν αληθινή αγάπη για μάθηση. Αυτή η στάση τους βοηθάει να παραμείνουν αφοσιωμένοι στις υποχρεώσεις τους σε οποιοδήποτε σχολείο όπου μπορεί να μην υπάρχει ευελιξία ως προς τη διδακτέα ύλη, η περιέργεια τους για μάθηση, ωστόσο, τους οδηγεί χωρίς προβλήματα στη σχολική ευημερία. Έρευνες κάνουν λόγο για «ανεξάρτητα και πειθαρχημένα παιδιά, τα οποία δουλεύουν με βαθιά συγκέντρωση και κατευθύνονται από τη δίψα τους για μάθηση».

Montessori: Μύθοι και πραγματικότητα

Και τι γίνεται με το κοινωνικό κομμάτι; Είναι άραγε και εκεί τόσο εύκολη η μετάβαση γι’ αυτά τα παιδιά; Η απάντηση είναι ναι!

Η Μοντεσσοριανή παιδαγωγική δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού καθώς και στη συναισθηματική του νοημοσύνη. Σε ένα μοντεσσοριανό περιβάλλον τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να σέβονται τους γύρω τους και να επιλύουν τις διαμάχες τους με ειρηνικό τρόπο. Δεξιότητες δηλαδή οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μετάβαση αυτών των παιδιών σε παραδοσιακά δημοτικά σχολεία. Έτσι, καταφέρνουν να κοινωνικοποιηθούν άμεσα και να κάνουν νέους φίλους χωρίς δυσκολίες. Συνήθως μάλιστα τα παιδιά αυτά είναι πολύ αγαπητά και δημοφιλή ανάμεσα στους συνομήλικούς τους.

Γιατί το σχολείο πρέπει να ακτινοβολεί στα μάτια του παιδιού + ένα μικρό μυστικό για να το πετύχετε

Τέλος, 2 ακόμη δεξιότητες τις οποίες τα παιδιά που φοιτούν σε μοντεσσιαρανό σχολείο έχουν κατακτήσει και τους είναι βοηθητικές για τη μετάβαση σε ένα άλλο περιβάλλον είναι η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων. Έτσι, χρησιμοποιώντας αυτά τα δύο εφόδια καθώς και τη δημιουργικότητά τους καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν σε εμπόδια και προκλήσεις και τελικά όχι απλά να επιβιώνουν αλλά να θριαμβεύουν σε οποιοδήποτε τομέα σε ένα κλασικό δημοτικό σχολείο.

Πέγκυ Τζάννε
German & English Childhood Educator

Μη διστάσεις να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μου! Θα με βρεις στο Instagram και TikTok

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved