7 tips για να οργανώσετε τη σχολική τσάντα του παιδιού σας

Προμήθειες και οργάνωση της σχολικής τσάντας.

Μαργαρίτα Νικολάου
7 tips για να οργανώσετε τη σχολική τσάντα του παιδιού σας
Bigstock

Η σχολική τσάντα είναι κάτι σημαντικό για τα παιδιά σας. Είναι η σύνδεση του σχολείου με το σπίτι. Αλλά αν το παιδί σας δεν το έχει καθόλου με την οργάνωση, τότε η σχολική τσάντα και η οργάνωσή της θα είναι μια πρόκληση για εσάς. Μια σχολική τσάντα, μπορεί να γίνει χαοτική και να γεμίσει με χαρτάκια, σκουπίδια. Αν το παιδί δεν μπορεί να βρει ό,τι χρειάζεται εκεί μέσα, τότε ο συνδετικός κρίκος που κρατά ενωμένο το σπίτι με το σχολείο, σπάει.

Κι όμως, ως γονείς μπορείτε να βάλετε σε τάξη τη σχολική τσάντα του παιδιού σας και μάλιστα να του δείξετε πώς να τη διατηρεί τακτοποιημένη.

Γιατί δεν πρέπει να γράφετε έξω από τη σχολική τσάντα των παιδιών το όνομά τους

Ορίστε 7 tips που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε τη σχολική τσάντα του παιδιού σας. Στο τέλος του άρθρου ακολουθούν φωτογραφίες με ιδέες οργάνωσης.

sxoliki-tsanta-etiketes-me-onoma-paidia.jpg

Διαλέξτε ένα backpack που ταιριάζει στις ανάγκες του παιδιού σας

Η οργάνωση ξεκινά από τη σωστή σχολική τσάντα. Τα μικρότερα παιδιά, δεν μπορούν με ευκολία να μεταφέρουν ένα μεγάλο σακίδιο πλάτης, γι' αυτό θα πρέπει να σκεφτείτε την αγορά κάποιου που θα έχει ροδάκια.

Βεβαιωθείτε ότι το σακίδιο που διαλέξατε έχει πολλές θήκες, φερμουάρ και τσέπες. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να βρει τα αντικείμενά του, οι θήκες, οι τσέπες και γενικότερα τα χωρίσματα θα το βοηθήσουν να βρίσκει πιο εύκολα ό,τι χρειάζεται.

Σχολική λίστα: Τι να μη λείπει από τη σχολική τσάντα του παιδιού

Αρχίστε με ένα άδειο σακίδιο

Αν το παιδί σας έχει καινούρια σχολική τσάντα τη φετινή χρονιά, τότε είναι έτοιμη να την οργανώσετε. Αν όμως, χρησιμοποιήσει την περσινή του τσάντα, τότε θα πρέπει να την αδειάσετε και να την πλύνετε ώστε να την βάλετε ξανά σε τάξη.

Εδώ θα δείτε πώς μπορείτε να την πλύνετε.

Έπειτα ζητήστε από το παιδί σας να σας πει τι χρησιμοποιεί καθημερινά; Σχολικά είδη, όπως στυλό, μολύβια, τετράδια και ντοσιέ. Για παράδειγμα το πρόχειρο τετράδιο, θα πρέπει πάντα να βρίσκεται μέσα στην τσάντα του, όπως επίσης και η κασετίνα του. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει ότι τα συχνά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα θα βρίσκονται πάντα στην τσάντα του.

Πώς θα κάνεις την παλιά σχολική τσάντα του παιδιού σου σαν καινούρια με 3 κινήσεις

Γιατί δεν πρέπει να είναι πολύ βαριά η σχολική τσάντα του παιδιού;

Bigstock

Χρησιμοποιήστε σωστά τα χωρίσματα (θήκες) της τσάντας

Τα περισσότερα σχολικά σακίδια έχουν χωρίσματα, επιτρέποντας έτσι στα παιδιά να έχουν σε τάξη τα βιβλία τους και τα τετράδιά τους. Αρχίστε από το πίσω μέρος. Συνήθως, αυτή η πίσω θήκη δημιουργείται για ένα μικρό τάμπλετ ή laptop. Από τη στιγμή όμως που στα περισσότερα σχολεία τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν συσκευές, στην πίσω θήκη μπορείτε να βάλετε τα ντοσιέ, τα μικρά μπλοκ ζωγραφικής ή τα μεγαλύτερα σε μέγεθος βιβλία.

Στη δεύτερη θήκη μπορείτε να βάλετε τα τετράδια και τα βιβλία μικρότερου μεγέθους και στην μπροστινή θήκη την ή τις κασετίνες.

Αν η τσάντα έχει μπροστινή θήκη με φερμουάρ ή μικρότερες πλαϊνές τσέπες, αξιοποιήστε τες και αυτές βάζοντας μέσα μαρκαδόρους υπογράμμισης, post-it, όργανα γεωμετρίας ή ο,τιδήποτε άλλο χωράει.

Χαρτογραφήστε το backpack

Αφού έχετε τα πάντα μπροστά σας ήρθε η ώρα να χαρτογραφήσετε το σακίδιο του παιδιού σας και να το βοηθήσετε να θυμηθεί πού πάει τι. Κάθε φορά που το παιδί σας θα επιστρέφει από το σχολείο, θα πρέπει να αδειάζει την τσάντα του και σύμφωνα με το πρόγραμμά του, να ετοιμάζει εκ νέου την τσάντα του. Πάντα όμως ακολουθώντας «τον χάρτη» που φτιάξατε μαζί.

Πόσα κιλά πρέπει να ζυγίζει η σχολική τσάντα; Τι απαντούν οι ειδικοί

Προσθέστε ένα ημερολόγιο στην τσάντα του

Για να έχει οργανωμένη τσάντα το παιδί σας είναι σημαντικό να έχει και οργανωμένο διάβασμα. Αγοράστε ένα ακαδημαϊκό ημερολόγιο και ζητήστε από το παιδί σας κάθε μέρα και στο τέλος κάθε μαθήματος να σημειώνει τις ασκήσεις που αναθέτει ο δάσκαλός του καθώς επίσης και οποιεσδήποτε άλλες σχολικές υποχρεώσεις δεν πρέπει να ξεχάσει.

Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα ξέρει ποιες ασκήσεις να κάνει, τι να διαβάσει, πότε έχει διαγώνισμα, τι ζήτησε ο δάσκαλος να φέρουν στο σχολείο κ.λ.π..

Κάθε βράδυ θα πρέπει να κάνει έναν έλεγχο

Η οργάνωση είναι το πρώτο πράγμα. Κάθε βράδυ και πριν πέσει για ύπνο το παιδί σας θα πρέπει να κάνει ένα cross check το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας με τα βιβλία και τα τετράδια που έβαλε στην τσάντα του.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά -ειδικά εκείνα των πρώτων τάξεων του δημοτικού- θέλουν αρκετή εξάσκηση πριν καταφέρουν να έχουν συνεχώς την σχολική τους τσάντα σε τάξη.

Φωτογραφίες με ιδέες οργάνωσης

Αν δυσκολεύεστε να οργανώσετε τη σχολική τσάντα του παιδιού σας ακολουθούν μερικές ιδέες ανά ηλικία και ανά φύλο.

Σχολική τσάντα δημοτικού για αγόρια και κορίτσια

Σχολική τσάντα γυμνασίου για αγόρια

Σχολική τσάντα γυμνασίου για κορίτσια

Σχολική τσάντα λυκείου για αγόρια

Σχολική τσάντα λυκείου για κορίτσια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved