Παιδί και social media: Όριο ηλικίας στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θέτει η Αυστραλία

Η ελάχιστη ηλικία για να συνδεθεί ένα παιδί στις δημοφιλείς πλατφόρμες social media όπως facebook, Instagram, Tik Tik  θα καθοριστεί ανάμεσα στα 14 και τα 16 χρόνια.  

Νίκη Παπανικολάου
Παιδί και social media: Όριο ηλικίας στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θέτει η Αυστραλία
Bigstock

Φρένο στην αλόγιστη χρήστη των social media από τους ανηλίκους, βάζει η Αυστραλία.

Στο σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ φέτος θα υπάρχει σαφής καθορισμός ελάχιστης ηλικίας που μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

TikTok, Snapchat ή Instagram: Είναι το παιδί σας έτοιμο για τα social media;

Η ηλικία αυτή θα είναι πιθανότατα ανάμεσα στα 14 και τα 16, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Anthony Albanese ο οποίος τόνισε πώς θέλει τα παιδιά μακριά από τις οθόνες, στα γήπεδα ποδοσφαίρου, στις πισίνες και στα γήπεδα του τένις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις δημοφιλείς πλατφόρμες «μάστιγα» για τους νέους και δήλωσε πως ο ομοσπονδιακός νόμος, που θα ορίζει αυτό το όριο, θα τεθεί σε εφαρμογή το 2024, διευκρινίζοντας ότι η ελάχιστη ηλικία για να συνδεθεί κανείς στο Facebook, το Instagram και το TikTok θα πρέπει να καθοριστεί ανάμεσα στα 14 και τα 16 χρόνια.

ereuna-paidi-social-media.jpg

Κρυφός λογαριασμός των παιδιών στα social media - Τι να γνωρίζουν οι γονείς

Ερωτηθείς επανειλημμένα για το θέμα, ο Anthony Albanese δήλωσε πως προσωπικά θα ήθελε η ελάχιστη ηλικία να είναι τα 16 χρόνια.

Ο συγκεκριμένος νόμος θα καταστήσει την Αυστραλία μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα επιβάλει τέτοιο περιορισμό ηλικίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού των 26 εκατομμυρίων της Αυστραλίας βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου της τεχνολογίας, γεγονός που την καθιστά έναν από τους πιο διαδικτυακούς πληθυσμούς στον κόσμο. Τα τρία τέταρτα των Αυστραλών ηλικίας 12 έως 17 ετών έχουν χρησιμοποιήσει το YouTube ή το Instagram, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ το 2023.

Αντιδράσεις και προβληματισμός

Η απόφαση αυτή της Αυστραλίας έρχεται εν μέσω κοινοβουλευτικής έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αυστραλιανή κοινωνία και ειδικά στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα Social Media την αυτοεκτίμηση παιδιών και γονιών

Ωστόσο, δεν λείπουν οι αντιδράσεις αλλά και οι αμφιβολίες στο κατά πόσο αυτός ο νόμος θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, ειδικά όταν προηγούμενες προσπάθειες έχουν αποτύχει λόγω καταγγελιών περί περιορισμούς των διαδικτυακών δικαιωμάτων των ανηλίκων. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι το όριο ηλικίας θα οδηγούσε τους νέους σε απόκρυψη των δραστηριοτήτων τους στο διαδίκτυο.

«Αυτή η σπασμωδική κίνηση... απειλεί να δημιουργήσει σοβαρή ζημιά αποκλείοντας τους νέους από ουσιαστική, υγιή συμμετοχή στον ψηφιακό κόσμο, οδηγώντας τους ενδεχομένως σε διαδικτυακούς χώρους χαμηλότερης ποιότητας», δήλωσε ο Daniel Angus, διευθυντής του Ψηφιακού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ.

social-media-pote-na-kanoyn-ta-paidia.jpg

Όμως και η ρυθμιστική αρχή του Διαδικτύου της Αυστραλίας, eSafety, προειδοποίησε τον περασμένο Ιούνιο ότι «οι προσεγγίσεις που βασίζονται σε περιορισμούς μπορεί να περιορίσουν την πρόσβαση των νέων σε κρίσιμη υποστήριξη και να τους ωθήσουν σε λιγότερο ρυθμιζόμενες υπηρεσίες».

Η Meta, η οποία κατέχει το Facebook και το Instagram και έχει ορίσει ως ελάχιστη ηλικία τα 13 έτη, δήλωσε ότι στόχος της είναι να δώσει στους νέους τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις πλατφόρμες της και να παρέχει στους γονείς εργαλεία για να τους υποστηρίξουν «αντί απλώς να εμποδίσουν την πρόσβαση».

Η Alphabet στην οποία ανήκει το You Tube καθώς και το Tik Tok δεν τοποθετήθηκαν μέχρι στιγμής, επίσημα – ή ανεπίσημα - για τον συγκεκριμένο νόμο της Αυστραλίας.

Τι ισχύει για τα social media

Οι περισσότερες υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν ως όριο ηλικίας τα 13 έτη σύμφωνα με έναν νόμο που ονομάζεται COPPA. Αυτός ο νόμος ορίζει ότι οι οργανισμοί ή τα άτομα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών κοινωνικών μέσων) δεν επιτρέπεται να συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες οποιουδήποτε, ηλικίας κάτω των 13 ετών χωρίς γονική άδεια.

efivoi-kai-social-media.jpg

Παιδί και social media: Πώς να το βοηθήσετε να κρατήσει μια ισορροπία

Ορισμένες υπηρεσίες προσφέρουν πρόσθετη προστασία για χρήστες που είναι εγγεγραμμένοι ως ανήλικοι δηλαδή κάτω των 18 ετών. Από τη στιγμή όμως που ένας ανήλικος δηλώνει ψεύτικη ηλικία προκειμένου να ανοίξει προφίλ σε ένα social media, αυτόματα χάνει αυτήν την προστασία που του προσφέρεται. Επίσης, από τη στιγμή που χρησιμοποιεί υπηρεσίες και ιστότοπους που δεν έχουν σχεδιαστεί για την ηλικία του, κινδυνεύει να εκτεθεί σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Να σημειωθεί ότι εάν μια υπηρεσία διαπιστώσει ότι ένας χρήστης είναι ανήλικος και έχει ανοίξει προφίλ δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία τότε μπορεί να διαγράψει τον λογαριασμό του και οποιοδήποτε περιεχόμενο έχει μοιραστεί.Αυτό προστατεύει τόσο τον χρήστη όσο και την εταιρεία που διαχειρίζεται τον ιστότοπο.

Με πληροφορίες από reuters.com,saferinternet4kids.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved