ΕΣΠΑ 2014: Σε αναμονή χιλιάδες οικογένειες για τις εγγραφές στις δημοτικές δομές παιδικής φροντίδας
Ακόμα δεν έχουν εξευρεθεί τα κονδύλια που είναι απαραίτητα, προκειμένου να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και των ΚΔΑΠ- με ειδικές ανάγκες, χωρίς να καταβληθούν τροφεία από τους γονείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για την απορρόφηση 100.000 παιδιών είναι απαραίτητα 250 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, είναι διαθέσιμα τα 125 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αλλά με αυτό το ποσό απορροφούνται μόνο 50.000 παιδιά, οπότε υπολείπονται 125 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να απορροφηθούν άλλα 50.000 παιδιά. Πέρυσι, για την απορρόφηση 75.000 παιδιών στις 1.100 δομές χρειάστηκαν 180 εκατομμύρια ευρώ. Γι' αυτό και η ΚΕΔΕ σημείωσε ότι «θα χρειαστούν το λιγότερο 180 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες».
Σε κοινή προσπάθεια έχουν επιδοθεί το υπουργείο Εσωτερικών και η Ένωση Δήμων, με τη στήριξη του υπουργείου Εργασίας, για να διασφαλισθούν τα απαιτούμενα κονδύλια. Μια πρόταση της ΚΕΔΕ για τις πηγές από τις οποίες είναι δυνατόν να βρεθουν πόροι είναι από το κοινωνικό μέρισμα ή από τα αδιάθετα των εκατομμυρίων ευρώ που υπάρχουν στα υπουργεία από το ΕΣΠΑ.
Φέτος οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της κρίσης, καθώς μεγαλύτερος αριθμός γονέων βρίσκεται στην ανεργία, το κόστος ζωής έχει αυξηθεί και οι μισθοί έχουν μειωθεί. Η ΚΕΔΕ εμμένει στην χρηματοδότηση των 1.100 παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των δήμων τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες και μάλιστα αυτό να γίνει άμεσα καθώς τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν εκλείψει.
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ υπογράμμισαν ότι η συνεχιζόμενη κρίση με την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια φέτος στην αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για συμμετοχή των παιδιών στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα φιλοξενίας. Η εκτίμηση είναι ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 100 χιλιάδες. Άρα με βάση τα παραπάνω, η πολιτεία θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση μειωμένης σε σχέση με πέρυσι χρηματοδότησης θα μείνουν εκτός των δομών αυτών χιλιάδες παιδιά, ενώ υπάρχει κίνδυνος και πολλοί εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές να χάσουν τη δουλειά τους.
Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή των κριτηρίων για την δωρεάν φιλοξενία παιδιών και βρεφών στους παιδικούς σταθμούς. Οι βασικές αλλαγές αφορούν το εισοδηματικό όριο, με τις εισηγήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων να εστιάζουν στη μείωσή του από 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που είναι έως τώρα, στα 25.000 ευρώ τουλάχιστον. Επίσης, θα υπάρξει και μείωση του ποσού που χορηγείται μέσω της επιταγής εισόδου (voucher) από τα 2.500 ευρώ, στα 2.300 ευρώ. Συνεπώς τα προγράμματα παιδικών , βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, διατηρούνται ως έχουν, μόνο που η αλλαγή στα κριτήρια θα αφήσει αρκετούς σημερινούς δικαιούχους, εκτός διαδικασίας.