Πανελλαδικές 2015: Άγχος εξετάσεων; Συμβουλές για γονείς!

Ο Μάιος μας έφτασε! Για πολλούς είναι ο μήνας της άνοιξης, της χαράς και της αναμονής του καλοκαιριού. Υπάρχουν όμως και οι μαθητές για τους οποίους ο Μάιος είναι ο μήνας των εξετάσεων, των κρίσιμων αποφάσεων, των αποχαιρετισμών από τη σχολική ζωή.

Και όλο αυτό φέρνει φόβο και άγχος για το άγνωστο.

Κοντά στους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες είναι οι καθηγητές, οι φίλοι μα πάνω από όλους οι γονείς. Μέσα από τη ζωή των παιδιών τους νιώθουν και αυτοί τις ίδιες αγωνίες και έχουν τις ίδιες ανησυχίες. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι οι πανελλήνιες είναι μία περίοδος εξετάσεων από τις πάρα πολλές που υπάρχουν στη ζωή μας. Είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε στα παιδιά τον τρόπο να αντιμετωπίζουν τις μελλοντικές εξετάσεις.

Ωστόσο, οι γονείς αναρωτιούνται με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά τον έφηβο που δίνει πανελλήνιες.

Ηρεμία.
Το πιο βασικό από όλα είναι η διατήρηση της ηρεμίας στο οικογενειακό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον με εντάσεις δεν βοηθά στη ψυχολογία του εφήβου ενόψει εξετάσεων. Αν η αγωνία σάς καταβάλλει μπορείτε να αποφορτιστείτε κάνοντας κάτι για τον εαυτό σας. Μια βόλτα σε συνδυασμό με την άσκηση, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά την διαχείριση του άγχους που σας προκαλούν οι εξετάσεις του παιδιού.

Ακολουθούμε τους χρόνους του παιδιού.
Τα παιδιά έχουν ανάγκη από εσάς την σταθερότητα και τη συμπαράσταση. Αφήστε τα να τα ζητήσουν. Γνωρίζουν καλά ότι είστε διαθέσιμοι. Αν χτυπάτε κάθε μισή ώρα την πόρτα να τα ρωτήσετε αν θέλουν κάτι, πετυχαίνετε αντίθετα αποτελέσματα.

Αφήστε τα να μιλήσουν και να ζητήσουν κάτι όταν αυτά θέλουν.
Αποφύγετε να τα ρωτάτε αν διάβασαν και να κάνετε σχόλια για το πότε θα κάνουν διάλειμμα. Το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και τους ξέρει καλά το ίδιο. Προσπαθήστε στο διάλειμμα του να είστε φιλικοί και ευχάριστοι. Προτιμήστε θέματα συζήτησης άσχετα με τις εξετάσεις. Έτσι το παιδί θα επανέλθει στο διάβασμά του με καλύτερη διάθεση.

Ανοιχτή συζήτηση
Μοιραστείτε το άγχος. Πείτε στο παιδί σας τι νιώθετε. Συνήθως οι έφηβοι νιώθουν ότι οι γονείς παρεμβαίνουν στη ζωή τους και στην προσπάθειά τους για το δικό τους όφελος. Σίγουρα η έκφραση «Δίνουμε πανελλήνιες», έχει ακουστεί ήδη αρκετές φορές. Εξηγήστε στο παιδί τη δική σας πλευρά στο θέμα των πανελληνίων και αφήστε το παιδί να σας πει τη δική του. Ενώστε τις δυνάμεις σας απέναντι στο άγχος και βρείτε χρόνο για τη σχέση σας.

Ψύχραιμη υποστήριξη.
Αποφύγετε υπερβολικές εκφράσεις. «Θα σκίσεις! Είσαι ο καλύτερος!» Μπορεί να αγχώνουν περισσότερο το παιδί, καθώς αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τους γονείς. Προτιμούμε εκφράσεις ναι μεν ενθαρρυντικές και αισιόδοξες χωρίς όμως «ανεβάζουμε ψηλά τον πήχη».
«Όλα καλά θα πάνε και είμαστε δίπλα σου πάντα. Σε αγαπάμε ό,τι και αν γίνει.». Κάτι τέτοιο προσφέρει δίχτυ ασφαλείας στο παιδί και του δίνει δύναμη να συνεχίσει την προσπάθειά του.

Τέλος, είναι καλό να είμαστε ρεαλιστές. Οι πανελλήνιες είναι η προσπάθεια των τριών τελευταίων ετών. Τα παιδιά έχουν χτίσει τις γνώσεις τους, και τη μεθοδολογία του διαβάσματος εδώ και τρία χρόνια. Η περίοδος των εξετάσεων είναι το τέλος των προσπαθειών.

Κάθε γονιός γνωρίζει τις δυνατότητες του παιδιού, τους στόχους του και κυρίως τα ατομικά του κίνητρα. Είναι αγχωτικό να ζητάμε από το παιδί να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι , μέσα στην περίοδο των εξετάσεων. Το πιο ασφαλές είναι να το στηρίξουμε σε αυτό που κάνει με όση προσπάθεια καταβάλλει το ίδιο.

Καλή επιτυχία!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Βασιλική Τσούτσου
Ψυχολόγος, M.Sc. Παιδαγωγική Ψυχολογία
Περικλέους 11, Μαρούσι.
www.psychology4kids.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved