Αλλαγή σχολείου... Φτου και απ' την αρχή!

Η αντίδραση των παιδιών, όταν τους γνωστοποιείται πως πρόκειται να αλλάξουν σχολείο, διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το γνωστικό επίπεδο, την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού.

Αρκετές φορές βλέπουμε το παιδί να αντιδρά αρνητικά στο άκουσμα μίας τέτοιας είδησης, να θυμώνει ή ακόμα να γίνεται και επιθετικό απέναντι στους γονείς του, νομίζοντας πως δεν υπολογίζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και πως αδυνατούν να μπουν στη θέση του.

Φοβάται πως θα μείνει μόνο του, ότι θα χάσει τις παλιές του παρέες και δεν θα μπορέσει να ενταχθεί σε νέες, ότι μπορεί να το κοροϊδεύουν ή να το απομονώσουν οι νέοι του συμμαθητές. Το άγχος του και η αγωνία του για αυτή τη νέα κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει «κακή συμπεριφορά» αν γίνει ξαφνικά και χωρίς να εξηγήσουν οι γονείς γιατί παίρνουν αυτή την απόφαση.

Η προσαρμογή του παιδιού...

Το πόσο εύκολα ή δύσκολα θα καταφέρει το παιδί να προσαρμοστεί στο νέο σχολικό περιβάλλον εξαρτάται επίσης από τους παραπάνω παράγοντες. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η αλλαγή σχολείου μπορεί να προσφέρει στο παιδί σημαντικά εφόδια, όπως μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, δεξιότητες επικοινωνίας, προσαρμοστικότητα. Ωστόσο, φαίνεται πως τα παιδιά που είχαν από πριν αντίσταση και αρνητική στάση απέναντι στο σχολείο γενικότερα, θα έχουν και πιο δύσκολη προσαρμογή, βιώνοντας μεγαλύτερο άγχος και στρες, εκφράζοντας άρνηση και αποφυγή για το νέο σχολικό περιβάλλον. Εάν όμως, υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία και υποστήριξη από το γονείς του παιδιού, τότε σαφώς η έκβαση θα είναι θετικότερη. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι γονείς, πως ακόμα και ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, χρειάζεται προετοιμασία στην περίπτωση που αλλάξει περιβάλλον, γιατί και το ίδιο μπορεί να νιώθει αμηχανία, ντροπή και φόβο απέναντι σε νέες καταστάσεις.

Προετοιμάζοντας το παιδί...

Από την πλευρά τους οι γονείς, είναι σημαντικό να κάνουν μία συζήτηση με το παιδί τους και να το προετοιμάσουν σχετικά με την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος. Πρέπει και οι ίδιοι να έχουν μία θετική στάση απέναντι σε αυτήν την αλλαγή και να ενισχύσουν το νέο ξεκίνημα:

• Αρχικά, εξηγήστε του ήρεμα τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αλλάξει σχολείο, ώστε να καταλάβει και το ίδιο, γιατί θα χρειαστεί αυτή η αλλαγή. Απαντήστε στις ερωτήσεις του και κάντε το να νιώσει ασφάλεια.
• Επισκεφτείτε μαζί το νέο σχολικό χώρο, ώστε να εξοικειωθεί όσο γίνεται και αναζητήστε πληροφορίες για το σχολείο, ώστε να έχει και το παιδί μία πλήρη εικόνα.
• Ενημερώστε το παιδί σχετικά με δραστηριότητες που προσφέρει το σχολείο, ιδιαίτερα όταν ανταποκρίνονται και στα δικά του ενδιαφέροντα (θεατρικές ομάδες, σπορ, κτλ).
• Γνωρίστε άλλα άτομα από το σχολείο, όπως γονείς και παιδιά, τα οποία θα βοηθούσαν και εσάς να διευρύνετε τις επαφές σας, αλλά και να δημιουργήσετε πιο στενούς δεσμούς με τα παιδιά που θα συναναστρέφεται το παιδί σας.
• Ακούστε τι έχει να σας πει το παιδί σας και ενημερωθείτε σχετικά με την πρόοδό του και την προσαρμογή του, τόσο από το ίδιο όσο και από τους δασκάλους του.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved