Ανδρέας Μαυρίδης: «Είμαστε εκπαιδευτικοί και όχι σωματοφύλακες ή νταντάδες»
Οι γονείς θα πρέπει να είναι συνεργάτες των εκπαιδευτικών και όχι εισαγγελείς, επισημαίνει ο εκπαιδευτικός Ανδρέας Μαυρίδης, διευθυντής του 33ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και Διδάκτορας της Νεότερης Ιστορίας, μεταφέροντας την εικόνα και συναδέλφων του διευθυντών σχολείων απ' όλη τη χώρα ότι "όλο και περισσότεροι δικηγόροι συνοδεύουν γονείς σε συναντήσεις με δασκάλους και διευθυντές".
Σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο "Πρακτορείο 104,9 fm" ο κ.Μαυρίδης αναφέρει:" Είμαστε εκπαιδευτικοί και όχι σωματοφύλακες ή νταντάδες. Είμαστε μορφωμένοι επαγγελματίες με μεγάλη πείρα, που εργαζόμαστε καθημερινά με παιδιά και συχνά βλέπουμε το παιδί από διαφορετική σκοπιά σε σχέση με αυτή που βλέπουν οι γονείς. Αν δώσουμε κάποιες συμβουλές για το παιδί τους, δεν πρέπει οι γονείς να αντιδρούν άσχημα αλλά να ακούν και να αποδέχονται τις συμβουλές μας με τον ίδιο τρόπο που θα δέχονταν μια συμβουλή από έναν γιατρό ή έναν δικηγόρο».
Αρκετοί γονείς, σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, δε θέλουν να ακούσουν τίποτα αρνητικό για το παιδί τους. «Κάποιες φορές, όμως, αν λάβουν υπόψη τις έγκαιρες προειδοποιήσεις μας, μπορεί να προλάβουν και να αποτρέψουν κάποιο πρόβλημα από το να γίνει ακόμα μεγαλύτερο στο μέλλον. Εμπιστευτείτε μας, τους λέμε.
«Κάποιες φορές, όταν λέω στους γονείς ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα συμπεριφοράς, φοβάμαι την άμεση αντίδρασή τους. Είναι έτοιμοι να μαλώσουν και να υπερασπιστούν το παιδί τους κι αυτό είναι πολύ κουραστικό. Κάτι που μ' ενοχλεί ιδιαιτέρως είναι όταν αναφέρω σε έναν γονιό κάτι που έκανε το παιδί του/της και γυρίζει, το κοιτάζει και ρωτάει: "είναι αλήθεια;" Λοιπόν, φυσικά είναι αλήθεια. Μόλις σας το είπα και παρακαλώ μη ρωτήσετε αν ένας συμμαθητής του ή μια συμμαθήτριά του μπορεί να επιβεβαιώσει ό,τι συνέβη ή εάν ένας άλλος δάσκαλος ήταν παρών στο συμβάν. Έτσι εξευτελίζετε τον δάσκαλο και αποδυναμώνετε τη σχέση μεταξύ δασκάλου και γονέα.»
« Αν οι γονείς θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τα παιδιά τους να πετύχουν και να προχωρήσουν με σταθερά βήματα, καλό θα ήταν να σταματήσουν να τα δικαιολογούν. Να σταματήσουν να λένε το γνωστό σε όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς: "το δικό μου το παιδί αποκλείεται...". Μερικοί γονείς θα βρίσκουν δικαιολογίες ανεξαρτήτως των αντικειμενικών δεδομένων και θα μεγαλώσουν παιδιά που θα εξελιχθούν σε ενήλικες που πάντα θα ψάχνουν δικαιολογίες. Αντί γι' αυτό, θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να βρουν λύσεις», τονίζει ο εκπαιδευτικός.
Σε ό,τι αφορά τις σχολικές επιδόσεις και την παγιωμένη σε πολλούς γονείς αντίληψη ότι όταν το παιδί τους παίρνει άριστα, αυτό σημαίνει ότι είναι άριστος μαθητής, ο κ.Μαυρίδης διευκρινίζει πως "η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές οι δάσκαλοι βάζουν ευκολότερα μεγάλους βαθμούς, γιατί ξέρουν ότι βάζοντας καλούς βαθμούς όλοι θα τους αφήσουν στην ησυχία τους".
φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ