Μαζί με την επιστροφή στο σχολείο, επιστρέφουν και οι...ψείρες: Μέτρα αντιμετώπισης
Οι ψείρες είναι πραγματικά μία ύπουλη «απειλή» γιατί οι γονείς τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψή τους και μετά είναι ένα πραγματικό μαρτύριο να απαλλαχτούμε απο αυτές. Οταν εμφανίζονται πολλαπλασιάζονται ταχύτατα δημιουργώντας έντονη ενόχληση στο κεφάλι του παιδιού μας και συχνά και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Κνησμός στο τριχωτό, το λαιμό και γύρω από τα αυτιά μπορεί να συμβεί και αποτελεί αντίδραση στο σάλιο της ψείρας το οποίο εισέρχεται μέσα στο δέρμα όταν η ψείρα απομυζά το αίμα. Τα πιο συνηθισμένα σημεία που πρέπει να ελέγχουμε το παιδί είναι ο αυχένας, οι κρόταφοι και τα αυτιά.
Πιο συχνά παρατηρούνται ψείρες στα παιδιά του δημοτικού. Η ψείρα είναι ένα παράσιτο (pediculus humanus capitis) με μεγάλη μεταδοτικότητα και κύριο σύμπτωμα τη φαγούρα στο κεφάλι. Με το γυμνό μάτι μπορούμε να δούμε τα αυγά των ψειρών (κόνιδες) κολλημένα πάνω στην τρίχα. Η φθειρίαση μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Το ξύσιμο στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και τραυματισμό του δέρματος.
Οι ψείρες δεν φεύγουν μόνες τους. Πρέπει να πάρουν οι γονείς τα μέτρα τους. Αυτά είναι τα εξής:
1. Όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να κάνουν τη θεραπεία για να προληφθεί περαιτέρω λοίμωξη μέσα στην οικογένεια.
2. Δεν θα πρέπει να μοιράζονται χτένες, βούρτσες, καπέλα και κορδέλες κεφαλής. Οι βούρτσες και οι χτένες θα πρέπει να πλένονται με καυτό νερό και να τις στεγνώνετε προσεκτικά.
3. Η θεραπεία συνήθως χρειάζεται δυο επαναλήψεις σε διάστημα επτά ημερών για να απομακρύνετε όλες τις ψείρες και τα αβγά από τα μαλλιά σας. Κάθε προϊον όμως έχει τις οδηγίες του και θα πρέπει να τις διαβάζετε προσεκτικά.
4. Δώστε μεγάλη προσοχή στο εξής: Υπάρχουν διάφορες λοσιόν ή σαμπουάν για τις ψείρες του κεφαλιού που πωλούνται στα φαρμακεία. Δεν είναι όλα κατάλληλα για μικρά παιδιά ή έγκυες γι' αυτό θα πρέπει να το διευκρινίζετε στο φαρμακοποιό σας. Αν το παιδί σας είναι κάτω από 3 ετών, τα χημικά προϊόντα που θα χρειαστούν οι ενήλικες δεν ενδείκνυνται!