Πώς η φλογέρα στο σχολείο θα βοηθήσει το παιδί σας
Στα περισσότερα σχολεία οι δάσκαλοι μουσικής ζητούν από τα παιδιά να έχουν μαζί τους φλογέρα και μάλιστα από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Πώς όμως η μουσική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά; Τι τους προσφέρει;
Λέγεται πως η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα. Χωρίς να έχει σημασία το «από πού είσαι» ή πιο είναι το παρελθόν σου, αν είσαι από τα υψηλά κοινωνικά στρώματα ή τα χαμηλά, η καλή μελωδία είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να απολαύσει και να καταλάβει.
Στα παιδιά η μουσική μπορεί να προσφέρει πολλά, πολλά οφέλη. Οι ειδικοί συμφωνούν, ότι οι γονείς θα πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να μάθουν έστω ένα μουσικό όργανο. Δείτε παρακάτω 10 λόγους για τους οποίους το παιδί σας θα πρέπει να μάθει να παίζει έστω και ένα μουσικό όργανο.
1. Θα ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου τους
Θέλετε να δώσετε στο παιδί σας ένα διανοητικό πλεονέκτημα; Η μουσική μπορεί να το κάνει αυτό. «Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της τριτοβάθμιας ακαδημαϊκής επίδοσης με τα παιδιά που εκτίθενται σε μουσική», λέει η παιδική μουσική ειδικός Meredith LeVande της MonkeyMonkeyMusic.com. «Η μουσική διεγείρει απλά τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανάγνωση, τα μαθηματικά και συναισθηματική ανάπτυξη!»
2. Θα βελτιώσει τη μνήμη τους
«Μα που άφησα τη ζακέτα μου;». Τα παιδιά καθημερινά και σε κάθε σπίτι ξεχνούν που έχουν αφήσει τα παπούτσια τους, τη ζακέτα τους ή πού έχουν αφήσει τα πράγματά τους. Βοηθήστε τα παιδιά σας να θυμούνται πολλά περισσότερα με τη μουσική. «Η περαιτέρω έρευνα έχει δείξει ότι η συμμετοχή στη μουσική από μικρή ηλικία μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα μάθησης του παιδιού και της μνήμης τονώνοντας τον εγκέφαλο», λέει ο Eduardo Marturet, συνθέτης και μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μαϊάμι.
3. Τους βοηθά να κοινονικοποιηθούν
Ένα μουσικό όργανο μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να βγει από το «καβούκι» του, λένε οι ειδικοί. «Τα παιδιά όταν είναι μέλη μιας μουσικής ομάδας, μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με τους άλλους και αρχίζουν να εκτιμούν τα οφέλη που προέρχονται από τη συνεργασία και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ηγεσίας και της πειθαρχίας», λέει ο Marturet, ο οποίος εποπτεύει επίσης το πρόγραμμα των νέων Καλλιτεχνών της Νότιας Φλόριντα, η οποία επιτρέπει στους νέους μουσικούς να ακονίσουν τις μουσικές ικανότητές τους ως μέλη μιας επαγγελματικής ορχήστρας.
4. Διδάσκει υπομονή
Ζούμε σε έναν κόσμο στιγμιαίας ικανοποίησης, αλλά η πραγματική ζωή απαιτεί, υπομονή. Όταν παίζετε σε ένα συγκρότημα ή μια ορχήστρα, θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να περιμένετε τη σειρά σας να παίξετε αλλιώς ο ήχος θα είναι χάλια. Αυτό διδάσκει ακούσια υπομονή. «Τα παιδιά θα πρέπει να δουλεύουν μαζί σε μια ομάδα για να φτιάξουν μουσική!», λέει ο Dotson Westphalen.
5. Είναι μια μεγάλη μορφή της έκφρασης
Οι άνθρωποι πληρώνουν πολλά για να εκφράσουν τον εαυτό τους. Αλλά πώς μπορoύν τα παιδιά πραγματικά να το κάνουν αυτό; Ένας πολύ καλός τρόπος είναι μέσα από τις τέχνες - όπως η μουσική.
6. Διδάσκει πειθαρχία
Για να προχωρήσει κάποιος στη μουσική, θα πρέπει όχι μόνο να παρευρίσκεται στα μαθήματα, αλλά να αφιερώνει και χρόνο για να κάνει πράξη τα μαθήματα αυτά. Αυτό απαιτεί πειθαρχία.
7. Προωθεί τη δημιουργικότητα
Τα παιδιά θα πρέπει να ασχολούνται και να διδάσκονται, μουσική. Η δημιουργία είναι καλή για το μυαλό, το σώμα και την ψυχή.
Όλα τα παραπάνω, οι δάσκαλοι μουσικής τα γνωρίζουν καλά και αυτός είναι και ο λόγος που ζητούν από τα παιδιά στο σχολείο να έχουν ένα μουσικό όργανο, όπως είναι η φλογέρα. Τα παιδιά μέσα από τη μουσική και οποιοδήποτε μουσικό όργανο, θα διδαχθούν πειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση, θα μάθουν να εκφράζονται και να έχουν υπομονή για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα.
Γιατί φλογέρα;
Συνήθως τα πνευστά όργανα είναι πιο εύκολα στη μάθηση. Η φλογέρα και το φλάουτο είναι από τα πρώτα μουσικά όργανα που συστήνονται για τα παιδιά από 3 ετών και πάνω. Στη δεύτερη θέση έρχεται πιάνο και στην τρίτη η κιθάρα. Ένα παιδί μπορεί να αρχίσει μαθήματα πιάνου, από 5 1/2 ετών και πάνω ενώ κιθάρας από 8 ετών και πάνω. Η τρομπέτα συστήνεται σε μαθητές 10 ετών και πάνω ενώ τα ντραμς σε μαθητές από 10-12 ετών και πάνω.