Παιδικός Σταθμός: Σε τι ωφελεί το παιδί και ποια ηλικία είναι η κατάλληλη;

Χρύσα Παπακυργιάκη

Στην σημερινή εποχή όλο και περισσότερα παιδιά σε όλο και μικρότερη ηλικία ξεκινούν να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό λόγω εργαζόμενων γονέων και έλλειψης βοήθειας από την υπόλοιπη οικογένεια.

Πολλοί είναι οι γονείς που προβληματίζονται για το πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να αποχωριστεί το παιδί το σπίτι.

Οι ειδικοί απαντούν ότι εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο για ένα παιδί να ξεκινήσει παιδικό σταθμό, η καταλληλότερη ηλικία είναι μετά τα 3 έτη του μικρού μας. Το παιδί θεωρητικά και σύμφωνα με την πλειοψηφία των ψυχολόγων και των αναπτυξιολόγων δεν έχει αυτονομηθεί πριν τα 4 έτη ζωής και είναι καλό να παραμένει στο σπίτι με τη μητέρα του.

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Υπάρχουν πολλά παιδιά που με χαρά θα πάνε στο νέο και γεμάτο ερεθίσματα περιβάλλον του παιδικού σε πολύ μικρότερη ηλικία. «H παρακολούθηση του προγράμματος του παιδικού σταθμού, αρχίζει να γίνεται απαραίτητη, προκειμένου να αποκτήσει το παιδί γνώσεις με δομημένο τρόπο και να αναπτύξει νοητικές δεξιότητες. Οι αναπτυξιακές του δυνατότητες το βοηθούν "να πάρει" από τον παιδικό σταθμό, μετά τα 3», εξηγεί η παιδίατρος κα Κουμάτου.

Εάν, ωστόσο, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα για τη μητέρα, είναι σαφές προτιμότερο το παιδί να πάει μικρότερο σε παιδικό σταθμό και όχι να μεγαλώσει με τη γιαγιά ή τη νταντά, καθώς η αγάπη και η φροντίδα μόνο δεν του προσφέρουν τα ερεθίσματα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σε νοητικό επίπεδο. Το παιδί σε αυτή την ηλικία (μετά τα 2,5) χρειάζεται μια συνεχή απασχόληση με ερεθίσματα και παιχνίδια που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί νοητικά.

Εάν, λοιπόν, ξεκινήσει παιδικό σταθμό πριν την ηλικία των 3 ετών, αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι τις ώρες που είστε σπίτι να τις περνάτε όσο μπορείτε με το παιδί σας, να το αγκαλιάζετε, να παίζετε μαζί του κτλ. Και, τέλος, πολύ σημαντικό είναι η σύντομη παραμονή στον παιδικό σε αυτές τις μικρές ηλικίες.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved