Πώς θα προετοιμάσετε κοινωνικά και συναισθηματικά τα παιδιά σας για το νηπιαγωγείο

Τα παιδιά ξεκινούν το νηπιαγωγείο το καθένα με διαφορετικά επίπεδα κοινωνικής και συναισθηματικής ωριμότητας.

Μπορούν να αναπτυχθούν αποτελεσματικά όταν υπάρχει ανάλογη προετοιμασία και εξάσκηση στο σπίτι. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά στο νηπιαγωγείο θα καλλιεργήσουν μια σειρά από ψυχικές διαθέσεις και δεξιότητες, οι οποίες αναφέρονται παρακάτω και καλό είναι να τις γνωρίζουν οι γονείς, ώστε να συντονίσουν και τις δικές τους προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτοπεποίθηση:

τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους και να πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν αυτό με το οποίο καταπιάνονται. Τα παιδιά που διαθέτουν αυτοπεποίθηση είναι πιο πρόθυμα να καταπιαστούν με καινούρια πράγματα και μαθαίνουν να μην απογοητεύονται όταν δεν πετυχαίνουν κάτι με την πρώτη.

Ανεξαρτησία:

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κάνουν πράγματα μόνα τους, χωρίς να ανατρέχουν αμέσως στη βοήθεια των μεγάλων ή σε άλλα παιδιά.

Κίνητρα:

Τα παιδιά πρέπει να θέλουν τα ίδια να μάθουν.

Περιέργεια:

Τα παιδιά είναι από τη φύση περίεργα και καλό είναι να παραμένουν, για να μπορούν να κερδίζουν από τις μαθησιακές ευκαιρίες που τους προσφέρονται.

Επιμονή:

Τα παιδιά καλό είναι να μάθουν να τελειώνουν ό,τι αρχίζουν.

Συνεργατικότητα:

Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να συνευρίσκονται και να συνεργάζονται με άλλους, ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες της κοινωνικής συμβίωσης.

Αυτοέλεγχος:

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι υπάρχουν καλοί και κακοί τρόποι να εκφράσουν το θυμό τους. Πρέπει να μάθουν ότι συμπεριφορές όπως, για παράδειγμα, το χτύπημα και το δάγκωμα είναι απαράδεκτες.

Ενσυναίσθηση:

Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να μην αδιαφορούν για τους άλλους και να καταλαβαίνουν πώς μπορεί να νιώθουν οι άλλοι.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να καλλιεργήσουμε αυτές τις δεξιότητες στα παιδιά μας; Ας δούμε μερικές προτάσεις:

  • Να δείχνουμε στο παιδί μας ότι ενδιαφερόμαστε για αυτό και ότι θα είμαστε κοντά του για να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του, για να νιώθει ασφάλεια. Ένα παιδί που αισθάνεται ότι το αγαπούν αισθάνεται πιο εύκολα αυτοπεποίθηση.
  • Να δίνουμε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας. Τα παιδιά μιμούνται όλα αυτά που βλέπουν γύρω τους και πολύ περισσότερο τους σημαντικούς ενήλικους, όπως είναι οι γονείς. Η συμπεριφορά μας αποτελεί όχι μόνο παράδειγμα, αλλά και πρότυπο για το παιδί.
  • Να δίνουμε στο παιδί ευκαιρίες να επαναλαμβάνει πράγματα που μαθαίνει.
  • Να ασκούμε την απαραίτητη και μόνο την απαραίτητη πειθαρχία.
  • Καλό είναι να δίνουμε τις απαραίτητες οδηγίες στο παιδί σε διάφορες δραστηριότητες, αλλά να μην του λέμε απαιτητικά τι να κάνει και πώς να το κάνει.
  • Να ακούμε τι μας λέει και να δείχνουμε αγάπη και σεβασμό σε εκείνο ακόμη και όταν είμαστε θυμωμένοι.
  • Είναι καλό να βοηθάμε το παιδί να κάνει μόνο του τις επιλογές του και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.
  • Πρέπει να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να συναναστρέφεται με άλλα παιδιά και να παίζει και να συνεργάζεται αρμονικά μαζί τους.
  • Πρέπει να δείχνουμε θετική συμπεριφορά απέναντι στη μάθηση και στο σχολείο.

Τα παιδιά είναι περίεργα και αισθάνονται την ανάγκη να μαθαίνουν. Δείχνοντας ενθουσιασμό για αυτά που καταφέρνει και μιλώντας με καλά λόγια για το σχολείο του και τους εκπαιδευτικούς αναπτύσσει θετικές στάσεις απέναντι στη μάθηση και το σχολείο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved