Μία δασκάλα αποκαλύπτει 8 πράγματα που δεν ξέρετε για τη μέρα του παιδιού σας στο σχολείο

Πόσες είναι οι φορές που μέσα στη διάρκεια της σχολικής μέρας, έχετε σκεφτεί τι να κάνει το παιδί σας; Αν περνάει καλά, αν συμμετέχει στο μάθημα, αν έγραψε καλά σε κάποιο τεστ, αν, αν.... Πολλές. Και είναι λογικό.

Όλοι οι γονείς έχουν το μυαλό τους στα παιδιά. Ενδιαφέρονται, αγχώνονται, αγωνιούν. Γιατί πέρα από τις σχολικές επιδόσεις, τα διαγωνίσματα, τα τεστ, την εξέταση, τα παιδιά στο σχολείο κοινωνικοποιούνται, δραστηριοποιούνται, μεταμορφώνονται. Έτσι, μία δασκάλα αποφάσισε να στείλει ανώνυμα ένα γράμμα προς όλους τους γονείς, εξηγώντας ποια είναι εκείνα τα 8 πράγματα που αφορούν στη σχολική καθημερινότητα των παιδιών και οι γονείς θα έπρεπε να ξέρουν.

Το διάλειμμα είναι διαφορετικό για κάθε παιδί

Το διάλειμμα σημαίνει κάτι διαφορετικό για τα παιδιά. Για άλλα είναι ευκαιρία για παιγνίδι, για άλλα να απομακρυνθούν και να μείνουν λίγο μόνα, άλλα να βρεθούν κοντά στη δασκάλα τους, για άλλα να κάνουν γνωριμίες. Άλλα θα εκτονωθούν τρέχοντας ή παίζοντας ποδόσφαιρο, άλλα θα λύσουν μία άσκηση που δεν πρόλαβαν και άλλα θα συζητήσουν. Κάθε παιδί, βρίσκει τη θέση του και αυτό που το ευχαριστεί σε ένα διάλλειμα.

Γίνονται μία κόπια των γονιών

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς, τους αντιγράφουν. Και μπορεί να μην το καταλαβαίνετε, αλλά σε έναν τσακωμό, μία διαφωνία τους, εκφράσεις δικές σας, χειρονομίες, λόγια θα χρησιμοποιηθούν από το παιδί.

Κάτι που κάνουν στο σπίτι, δε σημαίνει ότι το κάνουν και στο σχολείο

Πολλοί γονείς θυμώνουν, απορούν, πώς γίνεται κάτι που ήξερε στο σπίτι, δεν το ήξερε στο σχολείο. Πώς γίνεται αφού στο σπίτι το απαντούσε σωστά, στο σχολείο να το κάνει λάθος. Όπως εξηγεί η δασκάλα, το περιβάλλον δεν είναι το ίδιο, άρα δεν είναι ίδια και η ψυχολογία του παιδιού. Κάποια νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια στο σπίτι σε σχέση με το σχολείο κι έτσι να μπορούν να απαντούν σωστά ή να κάνουν σωστά τις ασκήσεις. Κάποια στο σχολείο αγχώνονται περισσότερο, με αποτέλεσμα να κάνουν λάθη.

Κάθε παιδί έχει το ρόλο του στη μικρή κοινωνία του σχολείου

Όπως στον «έξω» κόσμο των ενηλίκων, έτσι και στη μικρή κοινωνία του σχολείου και την ακόμη πιο μικρή, της τάξης το κάθε παιδί έχει το ρόλο του, τον χαρακτήρα του. Κάποιο είναι το ζιζάνιο της τάξης, κάποιο άλλο ο φασαρίας, κάποιο άλλο είναι πιο ντροπαλό, άλλο είναι ο καλός μαθητής και πάει λέγοντας. Η δασκάλα είναι σε θέση να γνωρίζει τον χαρακτήρα των παιδιών και να δουλεύει πάνω σε αυτό, μέσα από τακτικές. Ένα ντροπαλό παιδάκι θα το βάλει να καθίσει με εκείνο που είναι πιο κοινωνικό, ώστε να το ενθαρρύνει. Οι πιο καλοί μαθητές θα καθίσουν με πιο αδύναμους, ώστε να τους βοηθούν. Ο καπετάν φασαρίας θα καθίσει πιο κοντά στη δασκάλα για να τον ελέγχει.

Μόλις τα αφήνετε, ανθίζουν

Ίσως αυτό να ακούγεται κάπως περίεργο. Ίσως να σας κάνει να νιώσετε άσχημα, πώς γίνεται το παιδί μακριά σας να... ανθίζει!. Ωστόσο, όπως εξηγεί η δασκάλα, ακόμη και τα πιο ντροπαλά παιδιά, στο σχολείο δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που εσείς βλέπετε στο σπίτι και πιστεύετε. Τα παιδιά προσαρμόζονται, γίνονται κομμάτι της ομάδας πολύ πιο εύκολα, απ’ όσο εσείς νομίζετε.

Τα παιδιά χαίρονται στο σχολείο

Ξέρετε, το σχολείο δεν είναι μόνο πίεση, εξετάσεις, διαγωνίσματα, τεστ. Παρέχει και πολλή χαρά στα παιδιά. Παίζουν, γελούν, λένε αστεία, χαίρονται παρέα με τους φίλους τους.

Τα σκέφτεστε πολύ περισσότερο από όσο σας σκέφτονται εκείνα

Ο αποχωρισμός είναι μία δύσκολη διαδικασία για το γονιό. Στεναχωριέστε, ανησυχείτε, αγχώνεστε αν το παιδί σας περνάει καλά, αν του λείπετε, αν σας σκέφτεστε, αν δε θέλει να είναι στο σχολείο. Λοιπόν, τα παιδιά ξεπερνούν τον αποχωρισμό πιο εύκολα από εσάς. Μέσα στη μέρα δε σκέφτονται πόσο τους λείπετε, μέχρι την ώρα που θα σας συναντήσουν το μεσημέρι. Τα παιδιά τις ώρες που είναι στο σχολείο έχουν το μυαλό τους διαρκώς απασχολημένο σε κάτι άλλο. Κάτι, που τα ευχαριστεί.

Η δασκάλα θέλει πάντα το καλό τους

Ο ρόλος της δασκάλας ή του δασκάλου είναι σημαντικός. Θέλει να διδάξει το παιδί σας. Να του μάθει. Περνάει μαζί του πολλές ώρες, μπορεί να το ψυχολογήσει, να το γνωρίσει. Ακόμη και αν διαφωνείτε μαζί της, εμπιστευθείτε την. Να έχετε καλή συνεργασία και τακτή επικοινωνία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved