Καθημερινός εκνευρισμός παιδιού πριν από τον παιδικό σταθμό - Πώς να τον αντιμετωπίσετε
Είναι πολύ λίγα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό πρόθυμα, χαιρετούν ευδιάθετα τη μαμά τους και δεν γυρίζουν να της ρίξουν μια τελευταία ματιά.
Μερικά παιδιά προσαρμόζονται πολύ γρήγορα στον παιδικό σταθμό και δεν χρειάζονται την παρουσία της μητέρας τους έπειτα από λίγες ημέρες.
Άλλα, όμως μπορεί να θέλουν ακόμα να μένει μαζί τους περίπου ένα μισάωρο ύστερα από δύο εβδομάδες. Προσαρμοστείτε στους ρυθμούς του παιδιού σας, συμβουλεύει η γιατρός κυρία Μίριαμ Στόπαρντ. Το σπουδαιότερο είναι να νιώσει ότι το σχολείο είναι ένα χαρούμενο μέρος και δεν συνδέεται με τη στενοχώρια του αποχωρισμού του από εσάς και το αίσθημα της μοναξιάς.
Η καλή δασκάλα, που θα νιώθει σιγουριά τόσο για το παιδί σας όσο και για τον εαυτό σας, θα σας προτείνει με βεβαιότητα να φύγετε όταν κρίνει ότι είναι η σωστή στιγμή. Η υπερπροστατευτική συμπεριφορά στον παιδικό σταθμό, αντί να κάνει την κατάσταση ευκολότερη για το παιδί, τη δυσκολεύει, ιδιαίτερα αν είναι ικανό να τα βγάζει πέρα χωρίς εσάς. Αν έχετε καλή επικοινωνία με τη δασκάλα πρέπει να χαίρεστε με τις συμβουλές της.
«Σε όλα μου τα παιδιά, άρεσε να ακολουθούν μια συγκεκριμένη τελετουργία όταν πρωτοξεκίνησαν τον παιδικό σταθμό. Συνηθίζαμε να παίζουμε ή να ζωγραφίζουμε στον πίνακα ή να δοκιμάζουμε ένα νέο παιχνίδι ή να φτιάχνουμε μια καινούργια ζωγραφιά με καινούργια κραγιόνια. Ο,τι και αν ήταν,κάναμε πάντα κάτι που έπαιρνε γύρω στα 5 με 7 λεπτά. Μετά τα αποχαιρετούσα και εκείνα πήγαιναν στο παράθυρο και μου κουνούσαν το χέρι. Η ρουτίνα αυτή φαινόταν αποτελεσματική για ένα παιδάκι 2,5 – 3 ετών και θα σας συνιστούσα κάτι ανάλογο και για το δικό σας παιδί», αναφέρει η κυρία Μίριαμ Στόπαρντ.
Διαβάστε επίσης
«Για ποιους λόγους ένα παιδί αρνείται να πάει στον παιδικό σταθμό», από την Αλεξάνδρα Καππάτου