Μοντεσσοριανά δωμάτια και σε τι χρησιμεύουν- Μια πρώτη προσέγγιση
Έχουμε κατά καιρούς ακούσει πολλά για τα μοντεσσοριανά σχολεία, για τα μοντεσσοριανά παιχνίδια ή δωμάτια, αλλά πάντα έχουμε μια θολή εικόνα.
Το σημερινό άρθρο έχει στόχο μια πρώτη προσέγγιση της φιλοσοφίας γύρω από τα μοντεσσοριανά δωμάτια και σε τι αυτά χρησιμεύουν για την ανάπτυξη του παιδιού μας.
Το Σύστημα Μοντεσσόρι είναι μια θεωρία που έχει φτιάξει η Μαρία Mοντεσσόρι -η πρώτη ιταλίδα γιατρός που ουσιαστικά αποτελεί μια ολόκληρη φιλοσοφία απέναντι στο παιδί και την ανάπτυξή του. Η Μαρία Mοντεσσόρι χώρισε την πορεία του παιδιού από τη γέννα έως και την ενηλικίωση στα λεγόμενα «αναπτυξιακά στάδια» (0-6 ετών, 6-12, 12-18, 18-24) και πρότεινε διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα για καθένα από αυτά.
Διαπίστωσε δε ότι στα πρώτα 6 χρόνια υπάρχουν σε όλα τα παιδιά κοινές «ευαίσθητες περίοδοι» -τα λεγόμενα «παράθυρα ευκαιρίας»-, συγκεκριμένες δηλαδή χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες ουσιαστικά «ανοίγει» ο εγκέφαλος προκειμένου να προσλάβει συγκεκριμένες πληροφορίες και να εκτελέσει συγκεκριμένες δεξιότητες.
Αν δεν εκμεταλλευτούμε σωστά τις ευαίσθητες περιόδους στερώντας από το παιδί τα εκάστοτε ερεθίσματα, «κλείνουν», με αποτέλεσμα το παιδί να μην φτάσει ποτέ το επιθυμητό επίπεδο στη συγκεκριμένη δεξιότητα.
Βασική αρχή στη φιλοσοφία μας είναι η «ελεύθερη επιλογή», η οποία στηρίζεται στο «προετοιμασμένο περιβάλλον».
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos@blogspot.gr
Διαβάστε επίσης
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μοντεσσοριανή μέθοδο
Μαρία Μοντεσσόρι: Η μέθοδός της που επηρέασε την παιδαγωγική