Ποια είναι η επίδραση της τηλεόρασης στα παιδιά μας και τι πρέπει να προσέχουμε;
Πολλές έρευνες και πολλές συζητήσεις έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται για το πώς επηρεάζουν τα παιδιά οι ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση, ποιά προγράμματα θα πρέπει να επιτρέπουν οι γονείς να βλέπουν και πώς να διαχειριστούν αυτό το θέμα.
Αναμφίβολα στην σημερινή εποχή δεν γίνεται να μεγαλώσουν τα παιδιά χωρίς να παρακαλουθούν καθόλου τηλεόραση. Εδώ και αρκετά χρόνια χιλιάδες παιδιά ανά τον κόσμο μεγάλωσαν με αυτόν τον τρόπο καθώς -ας μην κρυβόμαστε- αποτελεί και την πιο εύκολη και ανέξοδη λύση διασκέδασης για πολλές οικογένειες. Φυσικά έχει τα αρνητικά αλλά και τα θετικά της.
Στα θετικά, είναι πως υπάρχουν προγράμματα που πραγματικά μπορούν τόσο να διασκεδάσουν, όσο και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά. Ακόμα όταν γίνεται οικογενειακά είναι μια ευτυχισμένη στιγμή για το παιδί που μοιράζεται με τους γονείς του το γέλιο ή την συγκίνησή του και αφήνει όμορφες αναμνήσεις.
Στα αρνητικά αρκετά πράγματα. Όπως λένε οι επιστήμονες οι πολλές ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης μπορεί να προκαλέσουν το "Σύνδρομο της πατάτας" δηλαδή εξάρτηση ουσιαστικά. Να κλείνεται το παιδί στον εαυτό του και να τρώει αναξέλεγκτα παρακολουθώντας τηλεοπτικά προγράμματα και μη επικοινωνόντας με το παεριβάλλον του. Ακόμα μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα συναισθηματικής ανάπτυξης καθώς τα παιδιά έχουν ανάγκη την αλληλεπίδραση που η τηλεόραση δεν προσφέρει και αι είναι απαραίτητο να έρχονται σε συχνή επαφή με άλλα παιδιά και όχι να περνάνε τις ώρες τους μπροστά στο τηλεοπτικό κουτί. Οι έρευνες δέιχνουν ακόμα πως παρατηρείται αύξηση των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης με συνηθέστερο αυτό της μυωπίας και οι ειδικοί λένε πως γι' αυτό το φαινόμενο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η αύξηση των ωρών που τα παιδιά παρακολουθούν στις μέρες μας τηλεόραση. Ακόμα υπάρχει κίνδυνος λόγω του μιμητισμού των παιδιών να εκδηλώσουν βίαιες συμπεριφορές αν παρακολουθούν προγράμματα που περιλαμβάνουν βίαιες σκηνές ή να μην εκφράζονται σωστά αν οι σειρές που επιλέγουν δεν έχουν σωστή απόδοση των λέξεων. (Το φαινόμενο παρατηρήθηκε έντονα στην Αμερική με την οικογενειακή κωμωδία Phua Chu Kang που οι πρωταγωνιστές έλεγαν διπλές λέξεις και χρειάστηκε να γίνει Εθνική καμπάνια για το θέμα αυτό)
Τι πρέπει να προσέχουμε λοιπόν;
1. Την ώρα που περνάνε τα παιδιά μας μπροστά στην τηλεόραση. Οι περισσότερη ειδικοί λένε πως μισή ώρα το πρωί και μισή ώρα το απόγευμα είναι μια καλή ποσόστοση.
2. Να μην αφήνουμε να παιδιά να τρώνε ενώ βλέπουν τηλεόραση. (Μπορεί να οδηγηθούν εύκολα στην παχυσαρκία)
3. Να επιλέγουμε προσεχτικά τι θα τα αφήνουμε να δουν στην τηλεόραση, δίνοντας έμφαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα, καρτούν, οικογενειακές κωμωδίες και ντοκιμαντέρ.
4. Να μην επιτρέπουμε στα παιδιά μας να έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους και να βάλουμε στο πρόγραμμά μας να βλέπουμε τηλεόραση μαζί τους σχολιάζοντας μαζί τους αυτό που βλέπουμε και συμμετέχοντας στις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.