Με τι κριτήρια θα καταλήξετε στο σωστό παιδικό σταθμό;

Έχετε  ψάξει ότι παιδικό σταθμό υπάρχει μέχρι να καταλήξετε σε αυτόν που τελικά θα πάει το παιδί σας τον Σεπτέμβρη αλλά ακόμα και τώρα έχετε μια ανασφάλεια, ένα αίσθημα τύπου "δεν είμαι και 100% σίγουρη";

Μάλλον πρέπει να βάλετε ξεκάθαρα κριτήρια . Έτσι άμα αυτά πληρούνται θα μπορείτε να ξέρετε με σιγουριά ότι έχειτε τουλάχιστον κάνει μια καλή επιλογή.

Προτείνουμε κάποια κριτήρια που μπορείτε να έχετε και κρατάτε όποια σου κάνουν.

Η φιλοσοφία του σταθμού

Σας ταιριάζει ο τρόπος «διδασκαλίας» και το «σύστημα» που ακολουθεί; Ποια είναι η αναλογία παιδιών/δασκάλου; Πως γίνεται η προσαρμογή τις πρώτες ημέρες;
-Να υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ των παιδιών αλλά και μεταξύ δασκάλων και παιδιών,

Ξέρουμε αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το μάθεις κλείνοντας απλά ραντεβού για μία επίσκεψη στον παιδικό σταθμό. Σου προτείνουμε λοιπόν, μόλις ανοίξουν οι βρεφικοί σταθμοί να εμφανιστείς μια μέρα χωρίς ραντεβού ώστε να δεις πως λειτουργούν εκεί τα πράγματα σε πραγματικούς ρυθμούς.

Δεν χρειάζεται να εισβάλεις στις τάξεις, μπορείς όμως να ρίξεις μια ματιά και να έχεις μια καλύτερη αίσθηση του κλίματος που επικρατεί εκεί. Είναι ζεστό, είναι φιλικό, ή μήπως τελικά κάπως κρύο και αυστηρό; To ένστικτο της μαμά δύσκολα πέφτει έξω.

Κανόνες υγιεινής

Είναι το α και το ω ο σταθμός που θα έχετε επιλέξει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και να αυτό να βγαίνει προς τα έξω. Δεν φτάνει μόνο οι χώροι και οι τουαλέτες να είναι πεντακάθαροι, μεγάλο ρόλο παίζει και οι άνθρωποι και το προσωπικό που βλέπεις να εργάζεται στον παιδικό σταθμό να σου αποπνέει καθαριότητα και να είναι περιποιημένο. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από μια δασκάλα που θα σκουπίσει τη μύτη του παιδιού σου με την ίδια πετσέτα που θα σκουπίσει τη μύτη του φίλου του.

Ασφάλεια

Ζητήστε μόλις πάτε στο σταθμό, να σας δείξουν τους χώρους όπου θα κοιμάται το παιδί σας (αν έχουν), τους χώρους όπου θα παίζει, ρίξτε μια ματιά στις τουαλέτες και την κουζίνα, δείτε αν υπάρχει σύστημα πυρασφάλειες και έξοδοι κινδύνου και ρωτήστε αν κλειδώνει η εξωτερική πόρτα.

Συγκαταβατικότητα

Ας μην είναι πάρα πολύ απαιτητικός με τους κανόνες του.΄Είπαμε να υπάρχουν κανόνες, αλλά όχι να νιώθετε ότι αφήνετε τα παιδιά σας σε στρατόπεδο για εκπαίδευση! Δεν τρέχει κάτι άμα για παράδειγμα το παιδί σας ή και εσείς θέλετε το χρόνο σας μέχρι να πάρετε την απόφαση να το αφήσετε μια και καλή να πηγαίνει στον σταθμό. Μπορεί να σας πάρει ένα μήνα και δύο. Ο σταθμός θα πρέπει να είναι ελαστικός σε αυτές τις δυσκολίες και πρόθυμος να υποδεχτεί το παιδάκι σας όποτε νιώσετε και νιώσει έτοιμο. Μπορεί στην αρχή τις πρώτες 10 μέρες να θέλετε να κάθεστε και εσείς μαζί του στον σταθμό.

Σεβασμός

Πολύ σημαντικό είναι και ο διαχωρισμός χώρου στον παιδικό σταθμό ανάλογα με τις ανάγκες. Είναι πολύ σημαντικό ο χώρος που περνάνε τα πολύ μικρά παιδάκια να είναι πιο προστατευμένος από αυτόν που περνούν τα μεγαλύτερα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να το λαμβάνει υπόψιν του αυτό ο παιδικός σταθμός ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο τραυματισμού.

Ακόμα είναι καλό να προβλέπεται ένας χώρος όπου θα μπορούν να περνούν την ώρα τους οι μαμάδες που δυσκολεύονται στον αποχωρισμό με τα παιδιά τους, ώστε να πηγαίνουν να τα βλέπουν για λίγες ώρες στην αρχή και να νιώθουν κοντά τους και αργότερα η διαδικασία να εξελιχθεί πιο ομαλά.

Το φαγητό

Καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στην κουζίνα του σταθμού. Μυρίζει καθαριότητα;Εϊναι προστατευμένα τα τρόφιμα; Σας εμπνέει εμπιστοσύνη;
Βασικό: Nα υπάρχει μέριμνα για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική και υγιεινή ανάπτυξη των παιδιών και παροχή συμβουλευτικής ενημέρωσης και υποστήριξης στις οικογένειές τους.

Και τα πρακτικά:

Ωράρια, μήνες λειτουργίας και κόστος

Καλύπτουν τις ανάγκες σας οι μήνες και τα ωράρια λειτουργίας; Ταιριάζουν στο πρόγραμμα σας; Πότε και για πόσο κλείνει στις γιορτές και το καλοκαίρι; Θα τα καταφέρετε σαν οικογένεια να αντεπεξέλθετε στα «δίδακτρα»;

Στην κατηγορία αυτή πέφτουν οι καθαρά διαδικαστικές και όμως πολύ πραγματικές και εξίσου σημαντικές ερωτήσεις.

Απόσταση και μεταφορά προς και από το σπίτι

Σκεφτείτε την καθημερινότητά σας. Θα την πηγαίνει ο μπαμπάς στο σχολείο πριν τη δουλεία; Θα πηγαίνει με τα πόδια; Θα γυρνάει με το σχολικό; Θα εμπλακεί και η γιαγιά ή ο παππούς για να διευκολύνουν στη μεταφορά;

Η επιλογή ενός παιδικού σταθμού κοντά στο σπίτι πάντα βοηθάει. Στις μικρές αυτές ηλικίες δε θέλουμε τα παιδιά να λειτουργούν κουρασμένα από ένα πολύ πρωινό ξύπνημα και επιπλέον ώρα κολλημένα στην πρωινή κίνηση της πόλης.

Σημειώστε πως οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές για κάθε οικογένεια και πιθανότητα να μη βρείτε ένα χώρο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες. Γι αυτό επιλέξτε ποια από τα παραπάνω κριτήρια είναι σημαντικά για εσάς και εμπιστευθείτε (για ακόμα μια φορά) το ένστικτο σας ως γονείς.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved