Μαθησιακές δυσκολίες: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί;
Οι μαθησιακές δυσκολίες έχουν να κάνουν με διαταραχές σε διάφορους πολύπλοκους μηχανισμούς στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία της ομιλίας και του γραπτού λόγου.
Σχεδόν 5% των παιδιών σε δημόσια σχολεία έχουν ταξινομηθεί ως παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και λαμβάνουν κάποιο είδος ειδικής εκπαίδευσης.
Οι μαθησιακές δυσκολίες δεν έχουν να κάνουν με την νοημοσύνη αλλά μπορεί να δυσκολέψουν πολύ το παιδί στην ανάγνωση, στη γραφή, στην ομιλία, στην συγκέντρωση και στην εκτέλεση μαθηματικών υπολογισμών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόγος που προέκυψε η μαθησιακή δυσκολία είναι άγνωστος. Η κληρονομικότητα μπορεί να παίζει έναν σχεδόν ασήμαντο ρόλο. Ωστόσο, αυτές οι δυσκολίες έχουν συσχετιστεί με την πρόωρη γέννα, την έκθεση σε τοξίνες όπως το αλκοόλ πριν τη γέννηση, τις λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος ή τραυμάτων στο κεφάλι.
Μόλις προσδιοριστεί το πρόβλημα, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένων νέων στρατηγικών μάθησης, λογοθεραπείας, εξειδικευμένης διδασκαλίας και τροποποιήσεων προγράμματος σπουδών.
Η αντιμετώπιση της μαθησιακής δυσκολίας κάθε παιδιού, θα απαιτήσει συνεχή προσπάθεια από το παιδί και καθοδήγηση από επαγγελματίες και γονείς για πολλούς μήνες ή ενδεχομένως χρόνια.
Εναλλακτικές ή μη συμβατικές λύσεις όπως διάφορες δίαιτες, οι μεγα βιταμίνες, ειδικά γυαλιά, ασκήσεις ματιών ή η «εκπαίδευση για την όραση» απέτυχαν για να έχουν επιστημονικά σίγουρα αποτελέσματα.
Η θεραπεία βρίσκεται κυρίως στα χέρια των γονιών αλλά και των ειδικών θεραπευτών. Οι γονείς ενός παιδιού που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, θα πρέπει να επαινέσουν τα πράγματα που κάνει καλά και να του παρέχουν συνεχή ενθάρρυνση.
Οι μαθησιακές δυσκολίες πρέπει να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Έτσι, το παιδί θα μπορέσει να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο σχολείο, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του.
Ένα παιδί που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μάθει, αλλά για να μάθει χρειάζεται ένα διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας. Για αυτό το παιδί θα πρέπει να ενθαρρύνεται και να καθοδηγείται ακολουθώντας το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα των ειδικών ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του.
Όπως και να έχει πέρα από τους ειδικούς, η δική σας συμμετοχή είναι πολύ σημαντική και εστιάζει στο να είστε όσο πιο κοντά του μπορείτε δίνοντας του θάρρος και τονώνοντας την αυτοπεποίθηση του όσο πιο συχνά μπορείτε. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και χρειάζεται ξεχωριστή μεταχείριση μέχρι να αρχίσει σιγά σιγά να πατά στα πόδια του.