Τελευταία η Ελλάδα στην ΕΕ σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη φύλαξη παιδιών έως 5 ετών
Σύμφωνα με στοιχεία του 2010 και του 2011, στη χώρα μας το 8% των παιδιών κάτω των τριών ετών και το 64% από τριών έως έξι, πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το skai σύμφωνα με τους στόχους της Βαρκελώνης, που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ το 2002, θα πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες φύλαξης για το 90% των παιδιών μεταξύ τριών και έξι ετών καθώς και για το 33% των παιδιών κάτω των τριών ετών.
Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2010 και 2011, που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην «ΕΕ των 27» το 28% των παιδιών κάτω των τριών ετών πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και το 82% των παιδιών, μεταξύ τριών και έξι ετών, πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς ή σε νηπιαγωγεία. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα είναι από τα πλέον χαμηλότερα στην ΕΕ, καθώς μόλις το 8% των παιδιών έως τριών ετών πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και περίπου το 64% από τριών ετών έως έξι ετών πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο. Η έκθεση της Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κράτη- μέλη θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες φύλαξης παιδιών, εάν η ΕΕ επιθυμεί να επιτύχει τον στόχο της να αυξηθεί το ποσοστό απασχόλησης στο 75% έως το 2020.
«Ο κάθε γονέας γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η προσφορά υπηρεσιών φύλαξης των παιδιών σε προσιτές τιμές και χωρίς δυσκολίες, τόσο για την ανάπτυξη ενός παιδιού, όσο και για τους εργαζόμενους γονείς. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, λιγότερα από ένα στα τρία κράτη- μέλη κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ. «Τα κράτη- μέλη θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο, εάν θέλουν να επιτύχουν τον στόχο που έθεσαν να αυξήσουν την απασχόληση στο 75%. Η παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως δαπάνη, αλλά ως επένδυση για το μέλλον».