Ο πνιγμός είναι άσχημος, σιωπηλός, ρηχός και γρήγορος
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης Πνιγμών, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο πνιγμός των παιδιών είναι ''σιωπηλός'' και αυτό κάνει δυσκολότερη τη διάσωση.
Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού (25 Ιουλίου) αποτελεί ευκαιρία για να θυμηθούμε ότι ο πνιγμός αποτελεί μια κρυφή και διαχρονικά υποτιμημένη αιτία θανάτου.
Τροφές που δεν πρέπει να τρώει το παιδί αν θέλει να κολυμπήσει
Ορισμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζουμε γύρω από τον πνιγμό είναι:
- Περίπου 1.2 εκατομμύρια θανατηφόροι πνιγμοί πραγματοποιούνται ετησίως στον πλανήτη, δηλαδή ένας κάθε 30" (International Life Saving Federation).
- Η Ελλάδα κατατάσσεται 5η σε θανατηφόρους πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών (Eurostat 2016) και 39η σε σύνολο 119 χωρών (World Health Organization 2014).
- Σε κάθε θανατηφόρο πνιγμό αντιστοιχούν 4-10 μη θανατηφόροι που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς νομικές, κοινωνικές, οικογενειακές, οικονομικές, επαγγελματικές επιπτώσεις στο άτομο, την οικογένεια, τις λουτρικές εγκαταστάσεις, το ναυαγοσώστη και το κράτος (Avramidis, 2009).
- Ο πνιγμός είναι σιωπηλός. Το θύμα πνιγμού σπανίως φωνάζει "βοήθεια". Ο εντοπισμός του από τον δυνητικό διασώστη βασίζεται σε οπτικά και όχι ηχητικά ερεθίσματα.
- Όταν ο γονέας είναι στο νερό και απέχει από το παιδί όσο το άνοιγμα των χεριών του, έχει απομακρυνθεί (Royal Life Saving Society Canada 2021).
- Η βύθιση διαρκεί περίπου 1' για τους ενήλικες και 20" για τα παιδιά (Pia 1970), δηλαδή όσο μια τηλεφωνική κλήση ή η αποστολή SMS.
- "Εσωτερικοί θόρυβοι" όπως σκέψεις και συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν διάσπαση της προσοχής του ναυαγοσώστη (Griffiths and Griffiths, 2013).
- Tο 74% των πνιγμών πραγματοποιούνται σε τοποθεσίες που δεν υπάρχει δυνατότητα βοήθειας. Συγκεκριμένα συμβαίνει στις μη οργανωμένες (65%) και στις παραλίες που είχε σχολάσει (9%) ο ναυαγοσώστης ("Παρατηρητήριο Πνιγμών", SafeWaterSports και Υπουργείο Ναυτιλίας, 2017-2019).
- Το 55% των πνιγμών πραγματοποιείται στα πρώτα 3μ, όταν δηλαδή το βάθος ξεπερνάει το ύψος ενός ανθρώπου (Stallman, 2008), το 90% στα πρώτα 10μ (Orlowski & Szpilman, 2001) και σπάνια από τα 50μ και μακρύτερα από την ακτή (Surf Life Saving Association Australia, 1985).
Ξηρός πνιγμός και παιδιά: Συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Η ανάγκη των πολιτών να κολυμπήσουν σε μη πολυσύχναστες παραλίες για την αποφυγή συγχρωτισμού ώστε να προστατευτούν από τον κορονοϊό, ελλοχεύει τον κίνδυνο λουτρού σε ναυαγοσωστικά μη φυλασσόμενες ακτές ή πέραν του ωραρίου εργασίας του ναυαγοσώστη. Είναι λοιπόν αναγκαίο, κάθε πολίτης να εφαρμόσει τους παρακάτω ελάχιστους κανόνες ασφαλείας:
- Να επιτηρείς πάντα τα παιδιά κοντά στο νερό
- Κολύμπα παράλληλα με την ακτή
- Κολύμπα 3 ώρες μετά το φαγητό
- Απέφυγε την κατανάλωση αλκοόλ
- Μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου
- Ακολούθησε τις συμβουλές του ναυαγοσώστη
- Μάθε να κολυμπάς και αθλητική ναυαγοσωστική
- Κολύμπα κοντά στις συσκευές "Catch a Breath"
Πνιγμονή: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;
Την ενημέρωση προσφέρουν οι οργανισμοί: Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, Princess Charlene of Monaco Foundation, Water Salvation, Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης.
Δύο είδη πνιγμού
Διακρίνουμε δυο είδη πνιγμών: την πνιγμονή, που είναι η απόφραξη των αεροφόρων οδών (φάρυγγα και λάρυγγα) από ξένο σώμα (φαγητό, πλαστικά κομματάκια παιγνιδιών, ξηροί καρποί, νομίσματα κ.α.), στερεό φαγητό κ.ά., και τον πνιγμό, που μπορεί να συμβεί στη θάλασσα ή σε πισίνα με την εισροή νερού στις αεροφόρους οδούς και την πρόκληση αναπνευστικής ανεπάρκειας (ασφυξία) λόγω βύθισης ή εμβάπτισης σε υγρό (συνήθως νερό).
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει ο θάνατος λόγω λαρυγγόσπασμου, όταν έρθει σε επαφή η επιγλωττίδα με το νερό. Επίσης άτομα που είναι αλλεργικά στο κρύο νερό μπορεί να πάθουν αλλεργικό σοκ. Τέλος ο θάνατος μπορεί να επέλθει λόγω υποθερμίας όταν το άτομο παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ κρύο νερό. Οι πνιγμονές και οι πνιγμοί μπορεί να οφείλονται σε παθολογικά αίτια, σε απροσεξία ή σε απρόβλεπτο ατύχημα.
Πώς να σώσετε ένα μωρό που πνίγεται (pics+vid)
Σύμφωνα με την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου, η "Ενστικτώδης Αντίδραση του Πνιγμού" (Instinctive Drowning Response) έχει τα εξής 3 χαρακτηριστικά:
1. Η διάρκεια της προσπάθειας να κρατηθεί στην επιφάνεια του νερού διαρκεί 20-60 δευτερόλεπτα.
2. Σπάνια είναι σε θέση να φωνάξει βοήθεια επειδή όταν βγάλει το κεφάλι έξω από το νερό η προτεραιότητα του είναι να πάρει αναπνοή και όχι να φωνάξει.
3. Τα χέρια και τα πόδια εκτελούν σπασμωδικές κινήσεις που είναι ανίκανες να τον κρατήσουν στην επιφάνεια.
Να γιατί δεν πρέπει να παίρνετε τα μάτια σας πάνω από το παιδί σας ακόμη και αν φορά σωσίβιο (vid)
Η διάσωση πρέπει να είναι άμεση διότι ο εγκεφαλικός θάνατος επέρχεται σε 5-10 λεπτά
Μέτρα πρόληψης πνιγμού:
Στο σπίτι
- Μην αφήνετε το παιδί σας μόνο στη μπανιέρα για να απαντήσετε το τηλέφωνο ή να πάρετε τη πετσέτα από το διπλανό δωμάτιο ή να ανοίξετε τη πόρτα όταν κτυπήσει το κουδούνι. Αγνοείστε τα όλα. Μείνετε κοντά στο παιδί σας. Μερικά δευτερόλεπτα απουσίας σας μπορεί να αποβούν τραγικά.
- Μην αφήνετε στο μπάνιο μεγαλύτερο παιδί να επιβλέπει το μικρότερο.
- Αδειάστε την μπανιέρα μόλις τελειώσετε το μπάνιο.
Στη θάλασσα και στη δημόσια πισίνα
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν κολύμπι από την ηλικία των 4 χρονών.
- Μην τα αφήνετε μόνα τους στο νερό έστω και αν γνωρίζουν να κολυμπούν. Κολυμπάτε πάντα μαζί τους.
- Να είστε πάντα κοντά στα παιδιά σας
- Τα μικρά παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτά, κουλούρες), αλλά ποτέ σαν υποκατάστατα της δικής σας επίβλεψης.
- Μην τα αφήνετε να κάνουν βουτιές εάν δεν γνωρίζουν τη τεχνική και το νερό δεν είναι αρκετά βαθύ.
- Μην αφήνετε τα παιδιά σας να μπουν στο νερό εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το γεύμα.
- Μην τα αφήνετε να κολυμπούν σε βαθιά νερά. Εξηγείστε τους ότι μπορεί να κολυμπούν εξ ίσου καλά και όταν το νερό είναι λίγο πάνω από τη μέση τους.
- Μη μπαίνετε στην θάλασσα αν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ρεύματα.
- Κολυμπάτε κατά προτίμηση σε παραλίες που υπάρχει ναυαγοσώστη.
- Να έχετε κοντά σας το τηλέφωνο σας με τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης (νοσοκομείο, αστυνομία κλπ).
- Καλό θα ήταν όλοι οι γονείς να έχουν πάρει μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και πρώτων βοηθειών για παιδιά.
Πηγή: www.sportlifesaving.blogspot.com
πρώτη δημοσίευση 23/7/2021, ανανεώθηκε