Πώς θα κάνετε το παιδί να νυστάξει
- Έξι κόλπα για να βάλετε τα παιδιά για ύπνο
- Θέστε σταθερή ώρα ύπνου
- Θέστε σταθερή ώρα που θα τα ξυπνάτε
- Δημιουργήστε ρουτίνα
- Κλείστε την τηλεόραση
- Μειώστε το στρες
- Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που προκαλεί ύπνο
Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης της καλής υγείας, αλλά τα προβλήματα με τον ύπνο δεν είναι μόνο προβλήματα που έρχονται με την ενηλικίωση. Τα παιδιά μπορεί να έχουν πρόβλημα να ξεκουραστούν αρκετά και όταν δεν μπορούν να κοιμηθούν… δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ούτε και εσείς.
Η ώρα του ύπνου μπορεί να γίνει μια δύσκολη ώρα, όταν τα μικρά παιδιά δεν νυστάζουν και δεν κοιμούνται. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να τα καταφέρετε. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις 6 συμβουλές και σίγουρα θα καταφέρετε το παιδί σας όχι μόνο να νυστάξει αλλά και να κοιμηθεί σε χρόνο dt.
Θέστε συγκεκριμένη ώρα ύπνου
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται 9 έως 11 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου. Τα περισσότερα παιδιά όμως, έχουν μοτίβα που δεν αλλάζουν πολύ, ό,τι κι αν κάνετε.
Όσα ξυπνούν νωρίς θα συνεχίσουν να σηκώνονται νωρίς ακόμα κι αν τα βάλετε για ύπνο αργότερα, και οι ξενύχτηδες δεν θα αποκοιμηθούν έως ότου το σώμα τους είναι έτοιμο.
Γι' αυτό είναι σημαντικό για τους γονείς να συνεργαστούν με τα παιδιά τους για να ορίσουν μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου που θα τους επιτρέπει να κοιμούνται πολύ και να ξυπνούν στην ώρα τους, λέει ο Ashanti Woods, MD, παιδίατρος στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.
Θέστε σταθερή ώρα που θα τα ξυπνάτε
Ορίστε μια ώρα αφύπνισης με βάση το πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας και την ώρα που πηγαίνει για ύπνο. Ο Woods συνιστά τη δημιουργία μιας ρουτίνας αφύπνισης ήδη από την προσχολική ηλικία για να αποτρέψει το άγχος τόσο των παιδιών όσο και των γονιών.
Και θυμηθείτε να είστε συνεπείς με το πρόγραμμα που θα φτιάξετε. Το να επιτρέπετε στο παιδί σας να κοιμάται αργότερα τα Σαββατοκύριακα είναι γενναιόδωρο, αλλά μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ μακροπρόθεσμα.
Δημιουργήστε μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο
Οι ρουτίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ο Woods συνιστά μετά το δείπνο το υπόλοιπο βράδυ να περιλαμβάνει λίγο χαλαρωτικό χρόνο παιχνιδιού, μπάνιο, βούρτσισμα δοντιών και μια ιστορία πριν τον ύπνο.
Στοχεύστε σε μια ρουτίνα που είναι ανακουφιστική και χαλαρωτική, δημιουργώντας την ιδανική ατμόσφαιρα πριν τον ύπνο. Με τον καιρό το σώμα του παιδιού σας θα μάθει και θα μπορεί αυτόματα να αρχίζει να νυστάζει.
Κλείστε τις οθόνες τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο
Η μελατονίνη είναι ένα σημαντικό κομμάτι των κύκλων ύπνου-αφύπνισης. Όταν τα επίπεδα μελατονίνης είναι στα υψηλότερα επίπεδα, οι περισσότεροι άνθρωποι νυστάζουν και είναι έτοιμοι για ύπνο.
Έρευνα από το 2011 διαπίστωσε ότι το μπλε φως από μια οθόνη μπορεί να παρεμβαίνει στην παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης.
Η παρακολούθηση τηλεόρασης, η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών ή η κύλιση ιστοσελίδων σε τηλέφωνο ή υπολογιστή ακριβώς πριν τον ύπνο κρατούν το παιδί σας ξύπνιο για επιπλέον 30 έως 60 λεπτά, σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη του 2017.
Αντί για χρόνο οθόνης, ο Abhinav Singh, MD, διευθυντής του Κέντρου ύπνου της Ιντιάνα, συνιστά να διαβάζετε στο παιδί σας το βράδυ για να αφήσετε τον εγκέφαλό του να ξεκουραστεί.
Μειώστε το άγχος πριν τον ύπνο
Μια άλλη ορμόνη που παίζει ρόλο στον ύπνο είναι η κορτιζόλη, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες». Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά, το σώμα του παιδιού σας δεν θα μπορεί να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί.
Διατηρήστε τις δραστηριότητες πριν τον ύπνο ήρεμες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή υπερβολικών ποσοτήτων κορτιζόλης στο σύστημα του παιδιού σας. «Πρέπει να μειώσετε το άγχος για να αποκοιμηθεί ευκολότερα», λέει η Δρ Sarah Mitchell, χειροπράκτης και σύμβουλος ύπνου.
Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που προκαλεί ύπνο
Τα μαλακά σεντόνια, οι σκοτεινές αποχρώσεις του δωματίου και η σχετική ησυχία μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να διακρίνει τη μέρα από τη νύχτα, διευκολύνοντας τον ύπνο.
«Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προκαλεί ύπνο είναι σημαντική γιατί θέτει τις προϋποθέσεις για έναν ήρεμο και γαλήνιο ύπνο μειώνοντας τους περισπασμούς», λέει η Mitchell. «Όταν είσαι ήρεμος, δεν αποσπάται την προσοχή σου και μπορείς να κοιμηθείς πιο γρήγορα και με λιγότερη βοήθεια».
πηγή: healthline.com