Ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά & μικροβίωμα: Όσα πρέπει να ξέρεις για να την αντιμετωπίσεις σωστά

Για να καταπολεμήσουμε έναν «εχθρό» πρέπει πρώτα να τον κατανοήσουμε και σήμερα θα μιλήσουμε για το μικροβίωμα, τον ρόλο που παίζει στην ατοπική δερματίτιδα βρεφών και παιδιών και τη λύση που δημιούργησε η La Roche-Posay με σκοπό να βελτιώσει τόσο τα συμπτώματα, όσο και την ποιότητα ζωής για τη μητέρα και το παιδί.

Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, λειτουργεί ως διαμεσολαβητής πληροφοριών από τον εξωτερικό κόσμο ενώ παράλληλα, είναι η «πρώτη γραμμή άμυνας» απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, στις τοξίνες και τις εχθρικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Είναι με άλλα λόγια, ένα «φράγμα» ανάμεσα σε εμάς και τον κόσμο, ένα φράγμα που προστατεύει τον οργανισμό μας από επιθέσεις που φαίνονται (αιχμηρά αντικείμενα) αλλά και από επιθέσεις που δεν φαίνονται (μικρόβια). Το δέρμα μας λοιπόν παίζει σημαντικό ανοσολογικό ρόλο και ο ρόλος του αυτός, υποστηρίζεται από μικροβιακές κοινότητες που κατοικούν στο δέρμα, το μικροβίωμα.

Λίγα λόγια για το μικροβίωμα

Το μικροβίωμα του δέρματος, συμβάλλει σε αυτή τη λειτουργία φραγμού, αφού καταπολεμά παθογόνους οργανισμούς αλλά κυρίως, διότι επικοινωνεί με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος στο δέρμα. Έχουμε λοιπόν μία αμφίδρομη αλληλεπίδραση, που αποδεικνύει ότι τα κοινά μικρόβια είναι απαραίτητο και αναπόσπαστο μέρος του υγιούς δέρματος. Ισχύει όμως το ίδιο και για την παιδική επιδερμίδα;

Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, ότι η βρεφική και η παιδική επιδερμίδα διαφέρει σημαντικά από αυτή ενός ενήλικα. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι το παιδικό μικροβίωμα λειτουργεί διαφορετικά από εκείνο ενός ενήλικα. Σύμφωνα με μελέτες, η μικροβιακή κοινότητα του δέρματος διαμορφώνεται και ξεκινά να διαφοροποιείται ανάλογα με το σημείο του σώματος, λίγες μέρες μετά τη γέννηση. Οι μητρικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του θηλασμού και του τοκετού, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του μικροβιώματος ενός βρέφους όμως, σε γενικές γραμμές, το βρεφικό δέρμα ανταποκρίνεται στις συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύσσεται το βρέφος και διαμορφώνεται ανάλογα, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Η ατοπική δερματίτιδα σε βρέφη και παιδιά

Γιατί λοιπόν τα βρέφη και τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην ατοπική δερματίτιδα; Η ατοπική δερματίτιδα, οφείλεται -σε μεγάλο ποσοστό- στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του πληθυσμού του βακτηρίου Staphylococcus aureus, κάτι που προκαλεί ανισορροπία στο μικροβίωμα του δέρματος. Δεδομένου λοιπόν ότι, η βρεφική επιδερμίδα βρίσκεται σε φάση διαμόρφωσης, στερείται ποικιλίας και έτσι, το βακτήριο Staphylococcus aureus βρίσκει πρόσφορο έδαφος ώστε να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει αποικίες.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται οι χαρακτηριστικές υποτροπιάζουσες, κνησμώδεις και φλεγμονώδεις κηλίδες στο δέρμα που ταλαιπωρούν το βρέφος αλλά και τη μητέρα. Ο κνησμός του εκζέματος και η δυσφορία, προκαλεί στρες στο βρέφος, κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου, επηρεάζοντας έτσι την ποιότητα της ζωής του ίδιου και της οικογένειας αλλά και την σωστή ανάπτυξή του μακροπρόθεσμα.

Η λύση με την υπογραφή της La Roche-Posay

Ποια είναι λοιπόν η λύση σε αυτό το πρόβλημα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά; Όπως όλα τα προβλήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ατοπική δερματίτιδα στα βρέφη και τα παιδιά, η μελέτη πρέπει να ξεκινήσει στη βάση του προβλήματος και αυτό ακριβώς έκανε η La Roche-Posay. Κατανοώντας ότι, τα συμπτώματα του εκζέματος δεν επηρεάζουν μόνο την επιδερμίδα, και πιστή στην αποστολή της να δημιουργεί ουσιαστικές δερματολογικές λύσεις για όλους μας (πόσο μάλλον για τα βρέφη και τα παιδιά), μελέτησε σε βάθος τη σχέση ανάμεσα στην ατοπική δερματίτιδα και το μικροβίωμα του δέρματος.

Μέσω των πρόσφατων ερευνών της στον τομέα του μικροβιώματος του δέρματος, η La Roche- Posay ανακάλυψε ότι το βακτήριο του, Staphylococcus aureus, αποτελεί μια πραγματική πρόκληση, καθώς δημιουργεί ένα βιοφιλμ προκειμένου να προστατευτεί. Το βιοφίλμ, αποτελείται από εξειδικευμένες βακτηριακές αποικίες που «δένονται» σφιχτά και γίνονται ανθεκτικές απέναντι στο ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και στα αντιβιοτικά. Στόχος λοιπόν της La Roche-Posay ήταν να αποδυναμώσει αυτή την «οργανωμένη αντίσταση» που προβάλλει ο σταφυλόκοκκος και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του Lipikar Baume AP+M.

Likar Baume AP+M

Η σύνθεσή του, είναι ειδικά μελετημένη ώστε να καταπολεμά τον σχηματισμό αυτού του βιοφίλμ, ενισχύοντας τον δερματικό φραγμό και περιορίζοντας την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας. Πώς; Προσφέροντας στην επιδερμίδα όλα όσα χρειάζεται ώστε να μπορέσει να διατηρήσει το μικροβίωμά της σε πλήρη ισορροπία, και άρα προστασία απέναντι στο βακτήριο Staphylococcus aureus, αλλά και άλλες επιθέσεις. Με λίγα λόγια, η La Roche-Posay απέδειξε ότι ένα υγιές και δυνατό μικροβίωμα, βοηθά ενάντια στην ξηρότητα, τον κνησμό και την δυσφορία.

Μετά τη χρήση του Lipikar Baume AP+M, το δέρμα καταπραΰνεται άμεσα και ο κνησμός υποχωρεί σημαντικά ενώ μειώνεται η συχνότητα εξάρσεων. Η πλούσια σύνθεσή του είναι κατάλληλη για χρήση στην ευαίσθητη βρεφική και παιδική επιδερμίδα και έχει γίνει πλέον, συνώνυμη με την ανακούφιση και τη βαθιά φροντίδα.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, το βρεφικό και παιδικό δέρμα διαμορφώνεται και εξελίσσεται καθημερινά και γι’ αυτό το μικροβίωμα, η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας απέναντι στις επιθέσεις, δεν είναι πάντα αρκετά δυνατό ακόμα ώστε να δώσει τη δική του μάχη ενάντια στο βακτήριο του σταφυλόκοκκου Staphylococcus aureus, το οποίο ευθύνεται για την ατοπική δερματίτιδα. Το Lipikar Baume AP+M της La Roche-Posay λοιπόν, έρχεται να γίνει πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή τη μάχη, να ανακουφίσει, να καταπραΰνει και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του βρέφους, του παιδιού αλλά και της μητέρας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι, το Lipikar Baume AP+M της La Roche-Posay είναι Νο1 στις συστάσεις δερματολόγων.

Αναζήτησέ το στο κοντινότερο σε εσένα φαρμακείο, μάθε περισσότερα με μία επίσκεψη στο https://www.larocheposay.grs και φυσικά μην παραλείψεις να ακολουθήσεις τους επίσημους λογαριασμούς της La Roche-Posay στα social media (facebook + Instagram) ώστε να παραμένεις ενημερωμένη για τα πάντα.

Πηγές:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22310478/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6874717/
https://www.nature.com/articles/srep45651#ref-CR9
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26388516/
https://www.cincinnatichildrens.org/research/divisions/c/genomics/clinicians-researchers/projects/awards/herr
https://nationaleczema.org/microbiome-and-atopic-dermatitis/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved