Πώς θα κάνετε μπάνιο ένα νεογέννητο, μωρό ή νήπιο
- Ας αρχίσουμε με τα βασικά
- Επιλέγοντας σαμπουάν και αφρόλουτρο για το μπάνιο νεογέννητων, μωρών και παιδιών
- Κάνοντας μπάνιο το νεογέννητο (0-3 μηνών)
- Κάνοντας μπάνιο το μωρό (3-12 μηνών)
- Κάνοντας μπάνιο το νήπιο (12-36 μηνών)
Ώρα για μπανάκι! Η ώρα του μπάνιου είναι μια διασκεδαστική εμπειρία τόσο για τους γονείς όσο και για τα μωρά, αλλά για κάποιους γονείς η αρχή είναι δύσκολη, μιας και δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν!
Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να δώσουμε όλες εκείνες τις συμβουλές και τα κόλπα που ξέρουμε για να κάνουμε το μπανάκι του μωρού μια εύκολη διαδικασία. Είτε έχετε νεογέννητο, μωρό ή νήπιο, αξίζει να συνεχίσετε να διαβάζετε το άρθρο μας.
Ας αρχίσουμε με τα βασικά
Λοιπόν, ας αρχίσουμε από τα βασικά. Σε όποια ηλικία και αν είναι το παιδί σας, υπάρχουν μερικά must-have για την ώρα του μπάνιου.
- ασφαλές περιβάλλον
- συνεχής επίβλεψη
- νερό σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (όχι καυτό)
- μαλακή και αφράτη πετσέτα
Επιλέγοντας σαμπουάν και αφρόλουτρο για το μπάνιο νεογέννητων, μωρών και παιδιών
Η επιλογή του σαμπουάν είναι σημαντική. Ως γονείς, σίγουρα θέλετε το καλύτερο για το παιδί σας και για καλή τύχη όλων, στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα βρεφικών προϊόντων. Σαμπουάν, αφρόλουτρο, σαμπουάν και αφρόλουτρο μαζί... Όλα κατάλληλα για την ευαίσθητη επιδερμίδα μωρών και νηπίων.
Διαλέγετε λοιπόν, προϊόντα που είναι ελεγμένα από παιδοδερματολόγους, που είναι υποαλεργικά, χωρίς δάκρυα και που ενισχύουν του προστατευτικό φραγμό του παιδικού δέρματος.
Κάνοντας μπάνιο το νεογέννητο (0-3 μηνών)
Στη μήτρα, το μωρό έχει μια προστατευτική επίστρωση στο δέρμα του που ονομάζεται vernix caseosa και βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος. Μετά τη γέννηση τους τα μωρά χάνουν αυτή την επίστρωση. Αφού βγείτε από το μαιευτήριο θα μπορείτε να κάνετε το μικρό σας μπάνιο. Τι θα χρειαστείτε:
- Έχετε κοντά σας όλα όσα θα χρειαστείτε, πριν πάρετε το μωρό σας στο μπάνιο.
- Πλύνετε με προσοχή το μικρό σας, χωρίς να βρέξετε τον ομφάλιο λώρο (δείτε συμβουλές περιποίησης του ομφάλιου λώρου εδώ).
- Διατηρήστε το δωμάτιο σε σταθερή θερμοκρασία ώστε να μην κρυώνει το νεογέννητο.
- Καθαρίστε την κάθε περιοχή ξεχωριστά, καθαρίζοντας περισσότερο τις μασχάλες του, εσωτερικά των αγκώνων του, πίσω από τα γόνατά του και γύρω από το λαιμό του.
- Ταμπονάρετε το δέρμα του μωρού με μια αφράτη και μαλακή πετσέτα.
- Κάντε μπάνιο το νεογέννητο 3 φορές την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να το πλένετε ολόκληρο καθημερινά, παρά μόνο την περιοχή της πάνας.
Κάνοντας μπάνιο το μωρό (3-12 μηνών)
Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα μπάνιου. Σε αυτή την ηλικία, μπορείτε να βάλετε το μωρό σας σε ένα μπανάκι ή στον νιπτήρα σε ειδικό σφουγγαράκι. Επειδή τα μωρά αρχίζουν να κινούνται περισσότερο, φροντίστε να είστε κοντά τους συνεχώς και μην τα αφήσετε δευτερόλεπτο από τα μάτια σας. Τι θα χρειαστείτε:
- Πάντα να επιβλέπετε το μωρό σας.
- Κρατήστε το νερό σε σταθερή θερμοκρασία και ξεπλύνετε το μικρό σας καλά.
- Χρησιμοποιήστε μαλακό σφουγγαράκι ή μαλακά πανάκια.
- Απολαύστε τη διαδικασία. Το μπανάκι θα πρέπει να είναι παιχνίδι για το μικρό σας. Αφήστε το να αλληλεπιδράσει μαζί σας.
Κάνοντας μπάνιο το νήπιο (12-36 μηνών)
Όταν τα μωρά μπουν στη νηπιακή ηλικία, ποιος τα πιάνει; Η ώρα του μπάνιου είναι κάτι που περιμένουν πώς και πώς και ζητούν όλο και πιο συχνά να τα βάλετε στην μπανιέρα. Στην μπανιέρα μπορεί να υπάρχουν πολλά παιχνίδια. Τι θα χρειαστείτε:
- Βεβαιωθείτε ότι το νήπιό σας είναι ασφαλές στην μπανιέρα.
- Μην το αφήνετε δευτερόλεπτο από τα μάτια σας.
- Μην γεμίζετε την μπανιέρα με πολύ νερό. Μέχρι τον αφαλό του, σε καθιστή στάση, είναι αρκετό.
- Βάλτε παιχνίδια ώστε να κάνετε διασκεδαστικό το μπάνιο του.
- Διδάξτε του ότι δεν πρέπει να σηκώνεται όρθιο κατά τη διάρκεια του μπάνιου, να μην ακουμπάει τις βρύσες (υπάρχει κίνδυνος να καεί από το καυτό νερό, αν ανοίξει τη βρύση)