Επιχείρηση γιογιό: Πώς να κόψει ένα μωρό την πάνα
Το κόψιμο της πάνας αποτελεί εφιάλτη για πολλούς γονείς
Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη ενός παιδιού (βρεφανάπτυξη) είναι η διακοπή χρήσης της πάνας. Η εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας όμως, αγχώνει τους γονείς που συχνά αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να την ξεκινήσουν.
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Γενικά, μια καλή περίοδος είναι μετά τους 12-18 μήνες, όπου το παιδί έχει αποκτήσει την αίσθηση και τον έλεγχο των σφικτήρων και του περινέου.
Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε εάν το παιδί σας δεν έχει κόψει ακόμα την πάνα.
Παρακάτω, θα μάθετε μερικές χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στην εκπαίδευση για την τουαλέτα.
Βασικοί κανόνες εκμάθησης
- Μαθαίνετε στο παιδί να τα «κρατάει» αλλά και να σας ενημερώνει όταν θέλει να κάνει την ανάγκη του.
- Του μαθαίνετε να κάθεται στο γιογιό, χωρίς, όμως, να το πιέζετε.
- Προτιμήστε ένα γιογιό με μουσική, ώστε να κάνει τη διαδικασία πιο ευχάριστη.
- Βάλτε το πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας να καθίσει στο γιογιό, ακόμα και με ρούχα.
- Μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία της εκμάθησης, αφήνετε το παιδί σας γυμνό χωρίς πάνα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Σίγουρα θα έχετε «ατυχήματα», αλλά είναι ένας καλός τρόπος για να μπορέσει το παιδί να κατανοήσει από πού βγαίνουν τα «τσισάκια» και τα «κακά». Εννοείται ότι δεν το μαλώνετε, σε περίπτωση ατυχήματος. Εξάλλου για το λόγο αυτό, οι παιδίατροι συνιστούν ως ιδανική εποχή για να ξεκινήσετε τις προσπάθειες, το καλοκαίρι.
- Στην αρχή το παιδί, δεν θα κάθεται πολλή ώρα στο γιογιό. Αν δεν τα καταφέρει, δεν το μαλώνετε, αντίθετα το επαινείτε αν τα καταφέρει.
- Τέλος και πολύ σημαντικό: όταν αποφασίσετε να κόψετε την πάνα, δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με το κόψιμο του μπιμπερό ή τον ερχομό ενός νέου μωρού και γενικότερα με κάποια αλλαγή, που μπορεί να του προκαλεί άγχος.
- Αν διανύει τέτοια περίοδο, αναβάλλετε τις προσπάθειες για αργότερα.
Μόλις βγάλετε την πάνα από το παιδί σας, χρειάζεται να δείξετε πολύ υπομονή. Παρατηρήστε πότε αφοδεύει συνήθως για να μπορείτε να έχετε τον έλεγχο. Ωστόσο, μην πιέζετε το παιδί σας να κάτσει στο γιογιό.
Αντιθέτως, περιμένετέ το να το ζητήσει από μόνο του.
Τέλος, φροντίστε να μην του βάζετε τις φωνές, ακόμα και όταν έχει συμβεί κάποιο ατύχημα. Όταν καταφέρει να κάτσει στο γιογιό, επιβραβεύστε το και δείξτε του ότι χαίρεστε.