Γιατί δεν κάνει να γαργαλάτε το παιδί;

Bigstock

Το γαργαλητό μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικό, ίσως όμως έχει αρνητικές συνέπειες που δεν είχατε σκεφτεί.

Το γαργαλητό μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικό και να συνεπάγεται γέλια μέχρι δακρύων, δεν είναι όμως θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του παιδιού. Κάποιοι αναπτυξιολόγοι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι γαργαλητό μπορεί να στείλει και λάθος μηνύματα στα παιδιά σχετικά με την αυτονομία του σώματός τους.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε πιο συγκεκριμένα;

H παραπλανητική αντίδραση

Τα περισσότερα παιδιά γελάνε όταν τα γαργαλάνε, αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα ότι απολαμβάνουν την όλη διαδικασία. Το γέλιο στην περίπτωση αυτή είναι μία αντανακλαστική αντίδραση, όπως είναι το φτέρνισμα, και δεν έχει καμία σχέση με την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού.

Επίσης, δεν αποκλείεται το παιδί να νιώθει άβολα ή ακόμα και πόνο. Έρευνες δείχνουν ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να πάρει μία έκφραση που να υποδεικνύει πόνο, ακόμα και ενώ την ίδια στιγμή γελά.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί δεν θέλει να το γαργαλάνε;

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε εάν το παιδί διασκεδάζει το γαργαλητό ή όχι. Σημάδια που θα πρέπει να σας κάνουν να σταματήσετε είναι τα εξής:

  • Έκφραση δυσφορίας όπως ζάρωμα μύτης ή ανασήκωμα άνω χείλους.
  • Λέει λέξεις διαμαρτυρίας όπως «μη» ή «όχι»
  • Το παιδί φωνάζει ή κλαίει

Οι επιπτώσεις του γαργαλητού στην αυτονομία του σώματος

Είτε το παιδί το απολαμβάνει, είτε όχι, το γαργαλητό μπορεί να στείλει ένα μπερδεμένο μήνυμα σε σχέση με την αυτονομία του σώματος. Το παιδί είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να καταλάβει ότι μόνο εκείνο έχει λόγο πάνω στο σώμα του και κανένας άλλος. Τα ανεπιθύμητα αγγίγματα και η οποιαδήποτε κακοποιητική συμπεριφορά θα πρέπει να καταγγέλλονται στους γονείς.

Άλλοι τρόποι για να κάνετε το παιδί να γελάσει

Κάντε αστείες γκριμάτσες. Μπορείτε μάλιστα να του ζητήσετε και να τις μιμηθεί δεδομένου ότι τα παιχνίδια μίμησης είναι ωφέλιμα για την ανάπτυξη των παιδιών.

Πείτε του ανέκδοτα. Τα ανέκδοτα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξουν την αίσθηση του χιούμορ.

Πηγή πληροφοριών: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved