Η πρώτη μέρα με το νεογέννητο στο σπίτι - Συμβουλές από μία ειδικό

Μαμά χαϊδεύει το πατουσάκι του νεογέννητου.

Bigstock

Τι να περιμένετε την πρώτη μέρα με το νεογέννητο στο σπίτι;

Η πρώτη μέρα στο σπίτι με το νεογέννητο μπορεί να είναι ακριβώς όπως την είχατε φανταστεί ή και εντελώς διαφορετική. Μπορεί να ήρεμη και χαλαρή ή γεμάτη εκπλήξεις, κλάματα κάτι που πιθανά να σας οδηγήσει στην απελπισία.

«Η πρώτη μέρα με την κόρη μου στο σπίτι ήταν αρκετά δύσκολη» λέει η μαμά Βella Morelli η οποία επί 40 ώρες προσπαθούσε να γεννήσει φυσιολογικά πριν τελικά φέρει στον κόσμο το μωρό της με καισαρική τομή. «Όταν βγήκα από το μαιευτήριο ήταν αργά το βράδυ και όλα τα φαρμακεία ήταν κλειστά, με αποτέλεσμα να πρέπει να περάσω τη νύχτα χωρίς παυσίπονα»

Και δεν είναι μόνο αυτό. Την πρώτη μέρα με το μωρό στο σπίτι μπορεί να νιώθετε μπερδεμένα συναισθήματα: χαρά, άγχος, έντονη ανησυχία. Αυτή η ορμή αντικρουόμενων συναισθημάτων, οι απογοητεύσεις, οι ανησυχίες και το άγχος για τις απροσδόκητες προκλήσεις είναι συνηθισμένη. Όσο για τα συναισθήματα για το νεογέννητο η παιδίατρος dr Wendy Hasson αναφέρει στο verywellfamily.com: «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συναισθήματα που πρέπει να νιώσεις για το μωρό σου. Κάποιοι γονείς είναι ερωτευμένοι με το μωρό τους και άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δεθούν».

Νεογέννητο χασμουριέται στο κρεβάτι.

Η πρώτη μέρα στο σπίτι με το νεογέννητο

Η Bella Morelli θυμάται:

«Έπρεπε να δώσω χρόνο στον εαυτό μου για να αναρρώσω και να μπορέσω να κουνηθώ για αυτό και βασίστηκα πολύ στον σύντροφό μου στα πρώτα αλλάγματα πάνας, στο μαγείρεμα, ακόμα και για να κάνω ντουζ ή να περπατήσω. Γενικά, όμως, εκτός από τον πόνο οι πρώτες εκείνες μέρες ήταν καταπληκτικές. Νιώθω τυχερή που όλα κύλησαν τόσο ομαλα»

Η Bella ήταν από τις τυχερές μαμάδες που ο ύπνος και ο θηλασμός δεν χρειάστηκαν προσπάθεια ούτε καν στην αρχή, δίνοντάς της έτσι τη δυνατότητα να αναρρώσει από τον τοκετό με καισαρική.

Συμβουλές από την ειδικό

Για τις πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι η dr Hasson συμβουλεύει.

Σίτιση. Είτε αποφασίσετε να θηλάσετε είτε να δώσετε στο μωρό ξένο γάλα, το τάισμα του μωρού σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαιτητικό. «Πολλές γυναίκες θα σας πουν ότι ο θηλασμός είναι μία από τις πιο απαιτητικές εμπειρίες της ζωής τους. Μην ξεχνάτε ότι ο θηλασμός είναι μία νέα δεξιότητα για εσάς, αλλά και για το μωρό σας και όπως σε όλες τις δεξιότητες, θα δείτε βελτίωση με την πάροδο του χρόνου, με εξάσκηση και καθοδήγηση» λέει η παιδίατρος στο verywellfamily.com

Εάν ανησυχείτε για το εάν το μωρό τρώει αρκετά η ειδικός συμβουλεύει να παρακολουθείτε την ποσότητα των ούρων και κενώσεων. «Τα νεογέννητα πρέπει να τρώνε κάθε λίγες ώρες και μόνο μικρές ποσότητες κάθε φορά» αναφέρει.

Και εάν το νεογέννητο κοιμάται όλη την ώρα; Η dr Ηasson λέει: «Mπορεί να χρειαστεί να γδύσετε το μωρό ή να το πειράζετε σε χέρια και πόδια για να το κρατήσετε ξύπνιο κατά τη διάρκεια του ταΐσματος. Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό δεν ξυπνάει από μόνο του για να φάει κάθε τρεις ώρες και δεν ανταποκρίνεται στα παραπάνω ερεθίσματα ή έχει λιγότερες από τρεις πάνες βρεγμένες σε ένα 24ωρο, συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρό σας».

Άλλαγμα πάνας. «Το χρώμα των κενώσεων του μωρού μπορεί να αλλάξει τις πρώτες μέρες και από μαύρες ή καφέ, να γίνουν κίτρινες ή ακόμα και πράσινες. Κάτι τέτοιο θεωρείται φυσιολογικό. Ανησυχητικό είναι το κόκκινο χρώμα των κενώσεων ή εάν ξαναγίνουν μαύρες μετά από μέρες» λέει η dr Hasson.

Ύπνος. Κάποια μωρά κοιμούνται πολύ στην αρχή και άλλα όχι. Άλλα κουμούνται μόνο στην αγκαλιά των γονιών τους και άλλα κλαίνε ακόμα και εάν όλες τους οι ανάγκες έχουν ικανοποιηθεί. Ό,τι από τα παραπάνω και εάν αντανακλά τη δική σας περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε.

Θα χρειαστεί χρόνος για να ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα ύπνου του μωρού. Για να μειώσετε τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου φροντίστε ότι το νεογέννητο κοιμάται σε ασφαλές περιβάλλον κα πάντα ανάσκελα.

Μαμά έχει το νεογέννητο αγκαλιά και θηλάζει.

Αγκαλιά. Όχι, δεν κακομαθαίνετε το μωρό εάν το έχετε συνέχεια αγκαλιά. Η δερματική επαφή έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για το μωρό, μην φοβάστε συνεπώς να το έχετε συνεχώς πάνω σας. Την πρώτη μέρα πιθανά να θέλετε να κάνετε και άλλα πράγματα στο σπίτι μετά την επιστροφή σας από το μαιευτήριο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μάρσιπο για νεογέννητα ή να το έχετε δίπλα σας στο πορτ μπεμπέ.

«Η φροντίδα του μωρού είναι σκληρή και επαναλαμβανόμενη δουλειά. Με τον καιρό θα γίνετε “ειδικός” για το δικό σας μωρό, αν και λίγοι γονείς νιώθουν σίγουροι και αυτό γιατί όσο το μωρό μεγαλώνει, αλλάζουν οι στόχοι συνεχώς. Και αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι που κάνει την ανατροφή των παιδιών προκλητική και απολαυστική ταυτόχρονα» αναφέρει η παιδίατρος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved