Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης για ΑΣΦΑΛΗ διασκέδαση στο νερό

Οδηγός ασφαλείας για γονείς για ένα  ασφαλές και ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

Bigstock

Συμβουλές από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Η καλοκαιρινή περίοδος είναι μια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους για χαλάρωση και διασκέδαση. Η θάλασσα και τα μπάνια αποτελούν αγαπημένη δραστηριότητα τόσο των παιδιών όσο των ενηλίκων. Ανεμελιά, ενθουσιασμός, προσμονή για κάστρα στην άμμο και πλατσούρισμα στο νερό.

Ποια είναι όμως εκείνα τα σημεία που χρήζουν της προσοχής των ενηλίκων ώστε το νερό να αποτελέσει μια ευχάριστη εμπειρία;

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι εξειδικευμένοι επιστήμονές του μιλούν για τα μέτρα πρόληψης που οφείλουμε όλοι να έχουμε κατά νου για ένα ασφαλές και ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

Μάθετε βασικές δεξιότητες κολύμβησης και ασφάλειας στο νερό

Τα παιδιά που έχουν κάνει μαθήματα κολύμβησης εξακολουθούν να χρειάζονται στενή και συνεχή επίβλεψη όταν βρίσκονται μέσα ή γύρω από το νερό.

Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται, η ενημέρωση του παιδιού για τον πιθανό κίνδυνο του πνιγμού πρέπει να γίνει μέρος της συνεχούς συζήτησης των γονέων. Μιλήστε με τα παιδιά σας για όλες τις πτυχές της ασφάλειας στο νερό. Σχεδόν το 70% των παιδικών πνιγμών συμβαίνουν όταν τα παιδιά δεν κολυμπούν. Από το να γλιστρήσουν στο βρεγμένο διάζωμα της πισίνας έως το προσπαθήσουν να πιάσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι που έπεσε μέσα, οφείλουμε να διδάξουμε στα μικρά παιδιά ότι το νερό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε ότι δεν μπορούν να μπαίνουν μέσα ή να πηγαίνουν κοντά στο νερό χωρίς έναν ενήλικα, όπως ακριβώς δεν περνάνε τον δρόμο μόνα τους. Είναι σημαντικό να ενισχύουμε τακτικά αυτό το μήνυμα με τον ίδιο τρόπο που ενισχύουμε όλους τους άλλους κανόνες του σπιτιού.

Οι ναυαγοσώστες το βλέπουν συνέχεια. «Οι γονείς και οι φροντιστές εμφανίζονται στην πισίνα, λένε στα παιδιά να μείνουν στα ρηχά και μετά μπαίνουν κατευθείαν στα τηλέφωνά τους», λέει ο Josh Rowland, υπεύθυνος προϊόντων aquatics για τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό. Αν και τα παιδιά που δεν παρακολουθούνται καταλήγουν συνήθως να επιτηρούνται από ναυαγοσώστες ή άλλους ενήλικες, αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύνεται. Τα παιδιά μπορούν να γλιστρήσουν σιωπηλά κάτω από την επιφάνεια και να πνιγούν μέσα σε δευτερόλεπτα -τον ακριβή χρόνο που χρειάζεται κανείς για να ποστάρει στο Instagram. Δεν χρειάζεται να αφήνετε το τηλέφωνό σας στο σπίτι -στην πραγματικότητα, θα πρέπει να το έχετε πλήρως φορτισμένο και σε κοντινή απόσταση, ώστε να μπορείτε να καλέσετε βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να αφήσετε για λίγο το τηλέφωνό σας και το ατελείωτο σκρολάρισμα στην άκρη και να το καταχωνιάστε στην τσάντα σας. Ακόμα και αν πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε ένα επείγον μήνυμα, email, ή να κάνετε μια κλήση, βρείτε έναν υπεύθυνο ενήλικα που θα μπορεί να επιβλέπει το παιδί σας όσο εσείς απομακρύνεστε.

Μην αφήνετε ΠΟΤΕ τα παιδιά σε θάλασσα, πισίνες ή ακόμα και σε λεκάνες με νερό χωρίς επιτήρηση

Bigstock

Μην βασίζεστε σε πλωτήρες, εσωτερικούς σωλήνες ή νουντλς κολύμβησης, καθώς αυτά είναι απλώς παιχνίδια για την πισίνα και όχι για την προφύλαξη από τον πνιγμό. Εάν κάποιος χρειάζεται πρόσθετη στήριξη στην πισίνα, χρησιμοποιήστε μόνο συσκευές επίπλευσης με την ένδειξη «εγκεκριμένες από την ακτοφυλακή».

  • Μην αφήνετε ΠΟΤΕ τα παιδιά σε θάλασσα, πισίνες ή ακόμα και σε λεκάνες με νερό χωρίς επιτήρηση
  • Όταν βρίσκεστε με μεγάλη παρέα ενηλίκων και παιδιών στη θάλασσα ξεκαθαρίστε μεταξύ σας ποιος προσέχει ποιο παιδί
  • Μάθετε το παιδί σας να κολυμπάει το νωρίτερο δυνατό. Τα μπρατσάκια και οι φουσκωτές κουλούρες ΔΕΝ προστατεύουν 100%!
  • Εάν ένα παιδί έχει ατύχημα στο νερό βγάλτε το έξω όσο το δυνατόν γρηγορότερα και κρατήστε τη θερμοκρασία του σταθερή σκεπάζοντάς το.
  • Εάν το παιδί δεν έχει τις αισθήσεις του τοποθετήστε το σε πλαγιά θέση και καλέστε βοήθεια.
  • Εάν το παιδί σας δεν αναπνέει ξεκινήστε πρώτες βοήθειες και συνεχίστε μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. Τα μαθήματα πρώτων βοηθειών για γονείς μπορούν να σώσουν τη ζωή του παιδιού σας!
  • Εάν το παιδί σας έχει ‘’πιει’’ πολύ νερό, ακόμα και αν είναι σε καλή κατάσταση, θα χρειαστεί παιδιατρική εκτίμηση.

Στο Σπίτι

  • Μην αφήνετε το παιδί σας μόνο στη μπανιέρα για να απαντήσετε το τηλέφωνο ή να πάρετε τη πετσέτα από το διπλανό δωμάτιο ή να ανοίξετε τη πόρτα όταν κτυπήσει το κουδούνι. Αγνοείστε τα όλα. Μείνετε κοντά στο παιδί σας. Μερικά δευτερόλεπτα απουσίας σας μπορεί να αποβούν τραγικά.
  • Μην αφήνετε στο μπάνιο μεγαλύτερο παιδί να επιβλέπει το μικρότερο.
  • Αδειάστε την μπανιέρα μόλις τελειώσετε το μπάνιο.

Στη θάλασσα και στη δημόσια πισίνα

Μην αφήνετε τα παιδιά σας να μπουν στο νερό εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το γεύμα.

Bigstock
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν κολύμπι από την ηλικία των 4 χρονών.
  • Μην τα αφήνετε μόνα τους στο νερό έστω και αν γνωρίζουν να κολυμπούν. Κολυμπάτε πάντα μαζί τους.
  • Να είστε πάντα κοντά στα παιδιά σας
  • Τα μικρά παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτά, κουλούρες), αλλά ποτέ σαν υποκατάστατα της δικής σας επίβλεψης.
  • Μην τα αφήνετε να κάνουν βουτιές εάν δεν γνωρίζουν τη τεχνική και το νερό δεν είναι αρκετά βαθύ.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά σας να μπουν στο νερό εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το γεύμα.
  • Μην τα αφήνετε να κολυμπούν σε βαθιά νερά. Εξηγείστε τους ότι μπορεί να κολυμπούν εξ ίσου καλά και όταν το νερό είναι λίγο πάνω από τη μέση τους.
  • Μην μπαίνετε στην θάλασσα αν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ρεύματα.
  • Κολυμπάτε κατά προτίμηση σε παραλίες που υπάρχει ναυαγοσώστη.
  • Να έχετε κοντά σας το τηλέφωνο σας με τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης (νοσοκομείο, αστυνομία κλπ).
  • Καλό θα ήταν όλοι οι γονείς να έχουν πάρει μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και πρώτων βοηθειών για παιδιά
  • Να του εξηγήσεις όλους τους κινδύνους

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών» 116111 του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

Επιστημονική Ομάδα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved