10 βασικές συνήθειες που πρέπει να αποκτούν τα παιδιά από μικρή ηλικία

Οι καλές συνήθειες περιλαμβάνουν την κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων, τον επαρκή ύπνο, την άσκηση, τον περιορισμό του χρόνου που αφιερώνεται στις οθόνες και τη συμμετοχή σε θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν υγιεινές συνήθειες στα παιδιά με το πρότυπο των καλών τρόπων συμπεριφοράς και της αυτοφροντίδας.

Η σημασία των υγιεινών συνηθειών

Η εισαγωγή αυτών των συνηθειών από μικρή ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ευημερία του παιδιού σας. Τα παιδιά που τρώνε καλά, κοιμούνται αρκετά και ασκούνται τακτικά είναι ανθεκτικά και έχουν αυτοπεποίθηση . Με άλλα λόγια, βρίσκονται σε αρμονία με τις σωματικές και ψυχικές τους ανάγκες.

Η υιοθέτηση υγιεινών σωματικών συνηθειών, όπως η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων και η άσκηση, προλαμβάνει επίσης τις χρόνιες ασθένειες. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή αυτοεκτίμηση και θετική εικόνα σώματος.

Τα υγιή παιδιά είναι επίσης πιο συγκεντρωμένα βελτιώνοντας τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη επαγγελματική ζωή.

10 υγιεινές συνήθειες

1. Ισορροπημένη διατροφή

Το να πείσετε ένα παιδί να φάει ένα πιάτο λαχανικά δεν είναι εύκολο κατόρθωμα, αλλά το σώμα του θα σας ευχαριστεί μακροπρόθεσμα. Όταν συνηθίζετε τα μικρά σας στα λαχανικά, να είστε υπομονετικοί.

Βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να παρουσιάσετε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε ένα παιχνίδι δοκιμάζοντας φρούτα και λαχανικά από κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου . Μπορείτε επίσης να εμπλέξετε το παιδί σας στην κουζίνα και να δοκιμάσετε διασκεδαστικές συνταγές με μπρόκολο ή με πουρέ γλυκοπατάτας.

Μην τσιγκουνευτείτε τα οφέλη της κατανάλωσης αρκετού νερού! Δώστε στο παιδί σας ένα διασκεδαστικό θερμός για να πίνει -διαλέξτε ένα σε έντονα χρώματα ή με τους αγαπημένους του χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων.

2. Τακτική άσκηση

Τα παιδιά αγαπούν να κινούνται, οπότε η ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινότητά τους μπορεί να έρθει φυσικά. Όταν επιλέγετε μια δραστηριότητα, ακολουθήστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού.

Αν το παιδί σας ενδιαφέρεται για τη μουσική , σκεφτείτε ένα μάθημα χορού. Τα οφέλη της σωματικής άσκησης είναι πολλά, οπότε το να περνάτε απλώς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να βοηθήσει πολύ. Βγάλτε βόλτα το σκύλο, επισκεφθείτε το πάρκο, δοκιμάστε τη γιόγκα σε εξωτερικούς χώρους ή παίξτε ένα παιχνίδι με μπάλα.

3. Επαρκής ύπνος

Ειδικά καθώς τα παιδιά περνούν στην εφηβεία, η επίτευξη ενός τακτικού προγράμματος ύπνου μπορεί να είναι πρόκληση. Ωστόσο, ο καλός ύπνος και το να ξυπνά με το αίσθημα της αναζωογόνησης μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ακαδημαϊκή επιτυχία και τη συνολική ευτυχία του παιδιού.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τηρούν μια ρουτίνα ύπνου. Αφήστε στην άκρη τα gadgets και βρείτε άλλους τρόπους χαλάρωσης, όπως το διάβασμα ενός.

4. Καλή υγιεινή

Η προσωπική υγιεινή είναι η ρίζα της συνολικής υγείας. Ενώ η ακαταστασία και το παιχνίδι στην ύπαιθρο αποτελούν βασικό μέρος της παιδικής ηλικίας, το σχολαστικό μπάνιο και η καθαριότητα μπορούν να αποτρέψουν δεκάδες παθήσεις.

Ξεκινήστε να παρουσιάζετε τα οφέλη της προσωπικής υγιεινής από μικρά παιδιά. Μεταξύ 3 και 5 ετών, ενθαρρύνετέ το να κάνει απλές εργασίες όπως το πλύσιμο των χεριών του, το βούρτσισμα των δοντιών του και ντουζ.

5. Περιορισμός του χρόνου οθόνης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση και την αυτοεικόνα ενός παιδιού. Ενώ το διαδίκτυο παρέχει πληθώρα πληροφοριών που είναι χρήσιμες στην ακαδημαϊκή ζωή ενός παιδιού, ο περιορισμός του χρόνου στην οθόνη μπορεί να το ενθαρρύνει να είναι πιο προσεκτικό και επικεντρωμένο «στη στιγμή».

Βοηθήστε να αντικαταστήσετε τον χρόνο της οθόνης με την ενασχόληση με πρακτικές δραστηριότητες, όπως τέχνες και κατασκευές, μαγειρική, αθλητισμό ή εθελοντισμό.

6. Συναισθηματική ευημερία

Όταν επιτρέπεται στα παιδιά να είναι ευάλωτα, είναι πιο πιθανό να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με τους γονείς τους. Δώστε πρότυπο εκφραστικότητας, ενημερώνοντάς το για το πώς αισθάνεστε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κανονικοποιήστε το να μην αισθάνεστε όμορφα όταν συμβαίνει κάτι κακό, αλλά υπενθυμίστε του να μην ασχολείται με ό,τι δεν είναι υπό τον έλεγχό του.

7. Πρακτικές ασφαλείας

Εξηγήστε του πως είναι το αφεντικό του σώματός τους και ότι κανείς δεν επιτρέπεται να το αγγίζει χωρίς την άδειά τους. Ενημερώστε το με απλά βήματα για το τι πρέπει να κάνει σε δύσκολες καταστάσεις, όπως να πει όχι, να φύγει μακριά ή να ζητήσει τη βοήθεια ενός έμπιστου ενήλικα. Στη συνέχεια, παίξτε ρόλους σε καταστάσεις όπου πρέπει το παιδί σας να πει «όχι»

8. Θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις

Τα παιδιά με κοινωνικές δεξιότητες έχουν θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Το να εγκλιματιστούν σε κοινωνικές καταστάσεις μπορεί να είναι μια διασκεδαστική εμπειρία μάθησης.

Στο σπίτι, μπορείτε να βοηθήσετε στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω του φανταστικού παιχνιδιού . Παίξτε σενάρια ρόλων, όπως η διεύθυνση ενός εστιατορίου ή ενός καταστήματος. Μέσα από αυτά τα σενάρια, θα μάθει πώς να ανταποκρίνεται κατάλληλα.

9. Ενθάρρυνση της δημιουργικότητας

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η δημιουργικότητα δεν είναι έμφυτη - είναι μια ικανότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είστε δημιουργικοί που δεν περιλαμβάνουν μόνο ένα πινέλο και έναν καμβά. Η δημιουργικότητα μπορεί να περιλαμβάνει την επίλυση γρίφων, το θεατρικό παιχνίδι, τη συναρμολόγηση πραγμάτων και την ελεύθερη γραφή.

10. Δίνοντας το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται τις καλές συνήθειες . Το πρώτο πρότυπο ενός παιδιού είναι ο φροντιστής του, οπότε αν είστε ατημέλητοι, ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό, κάνετε καθιστική ζωή και δεν κοιμάστε αρκετά, το παιδί σας πιθανότατα θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας.

Δώστε το καλό παράδειγμα τρώγοντας ισορροπημένα, ασκείστε αρκετά, έχοντας μια καλή ρουτίνα ύπνου και δίνοντας προτεραιότητα στην προσωπική σας υγιεινή.

Το συμπέρασμα

Τα υγιή παιδιά έχουν μια νοοτροπία και μια έμφυτη επιθυμία να είναι ευγενικά με τον εαυτό τους και τους άλλους. Με την εξάσκηση των παραπάνω υγιεινών συνηθειών, το παιδί σας μπορεί να μάθει να δίνει προτεραιότητα στο να είναι σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά καλά!

Πηγή: mentalhealthcenterkids.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved