7 τρόποι να ζητήσετε ειλικρινά συγγνώμη από το παιδί σας
Η αναγνώριση και η αποδοχή των λαθών ως γονείς είναι σημαντική για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Μάθετε πώς να ζητάτε συγγνώμη με ειλικρίνεια και να διδάσκετε στα παιδιά σας την αξία της υπευθυνότητας και της επίλυσης προβλημάτων.
Δύο λεπτά αφότου δείτε τα παιδιά σας να ουρλιάζουν στον διάδρομο, ακούτε ένα μεγάλο «τρακάρισμα» στο σαλόνι . Αμέσως, αρχίζετε να τα μαλώνετε που τρέχουν μέσα στο σπίτι. Μπαίνετε στο δωμάτιο, εξακολουθώντας να φωνάζετε, μόνο και μόνο για να βρείτε τη γάτα να κάθεται στο τραπεζάκι που κάποτε ήταν το αγαπημένο σας βάζο.
Γυρνάτε και βρίσκετε τα παιδιά σας να σας κοιτάζουν με σκυθρωπά πρόσωπα και βλέμματα δυσπιστίας που τα κατηγορήσατε.
Όλες και όλοι κάνουμε λάθη και πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας με το δικό μας παράδειγμα- να παραδέχονται αυτά τα λάθη , ακόμα και όταν είναι πραγματικά ντροπιαστικό για εμάς.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να παραμείνετε ήρεμες και να είστε ειλικρινείς με τη συγγνώμη σας.
Βήματα
1. Ονοματίστε τα συναισθήματά σας και αναλάβετε την ευθύνη
Είναι απολύτως λογικό να νιώθετε απογοητευμένες και αναστατωμένες.
Απλά να θυμάστε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε σε αυτά τα συναισθήματα δεν είναι πάντα εντάξει. Δεν πρέπει να φωνάζετε ή να χτυπάτε τις πόρτες του σπιτιού, για παράδειγμα. Τα παιδιά σας παρακολουθούν - γι' αυτό μην αντιδράτε με τρόπο που δεν θα θέλατε να μιμηθούν.
2. Συνδέστε το συναίσθημα με την πράξη
Εξηγήστε στη συγγνώμη σας γιατί αισθανθήκατε με τον τρόπο που αισθανθήκατε. Τι συνέβη και σας έκανε να αντιδράσετε με αυτόν τον τρόπο;
Απλά μην το χρησιμοποιήσετε ως ευκαιρία για να επιρρίψετε ευθύνες. Δηλαδή μην πείτε: «Λυπάμαι που φώναξα, αλλά δεν θα είχα χτυπήσει το πόδι μου αν είχατε μαζέψει τα παιχνίδια σας.»
3. Ζητήστε συγγνώμη για την πράξη
Επισημάνετε ποια ενέργειά σας ήταν ακατάλληλη και εξηγήστε γιατί. Τα παιδιά θα μάθουν ότι ούτε αυτά μπορούν να ενεργούν με αυτόν τον τρόπο .
4. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας
Δείξτε τους ότι καταλαβαίνετε ότι πληγώθηκαν ή φοβήθηκαν.
Αν η ενέργειά σας προκλήθηκε από κάτι που έκαναν ή δεν έκαναν τα παιδιά σας, βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουν ότι η στοργή σας δεν βασίζεται στο αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες σας.
5. Εξηγήστε πώς σκοπεύετε να αποφύγετε κάτι αντίστοιχο στο μέλλον
Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να διδάξετε στα παιδιά σας πώς μαθαίνουμε από τα λάθη μας και πώς βελτιωνόμαστε.
Να είστε συγκεκριμένες στο τι σκοπεύετε να κάνετε, όπως να αποφεύγετε να κατηγορείτε τους άλλους ή να φωνάζετε.
6. Ζητήστε συγχώρεση
Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το «Μπορείς να με συγχωρέσεις;».
7. Επικεντρωθείτε στη λύση
Συζητήστε και επεξεργαστείτε λύσεις για το ζήτημα με το παιδί σας.
Συνδυασμός
Συνδυάστε όλα τα παραπάνω βήματα και μπορείτε να πείτε κάτι τέτοιο:
«Αισθάνθηκα απογοητευμένη όταν δεν ήσουν έτοιμη για το σχολείο στην ώρα σου, αλλά δεν ήταν όμορφο που έβγαλα το θυμό μου φωνάζοντάς σου. Λυπάμαι πολύ που φώναξα. Είμαι σίγουρη ότι αυτό ήταν τρομακτικό και οδυνηρό για σένα. Πρέπει να δουλέψω περισσότερο με τον εαυτό μου και να μιλάω πιο ήρεμα. Μπορείς να με συγχωρέσεις; Θα ήθελα να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα και να προχωρήσουμε μπροστά.»
Τελικές σκέψεις
Να θυμάστε, το να ζητάτε συγγνώμη από τα παιδιά όταν κάνετε λάθη -όσο δύσκολο κι αν είναι μερικές φορές- προετοιμάζει τα παιδιά να αναγνωρίζουν δικές τους αδυναμίες και τα βοηθά να μάθουν να ζητούν συγγνώμη . Τους δείχνει ότι δεν πειράζει να κάνουν λάθη.
Τα παιδιά που δεν βιώνουν αποτυχίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν δυνητικές δυσκολίες. Δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να ρισκάρουν, να αντιμετωπίσουν με θάρρος τα προβλήματά τους ή να συμβιβαστούν με κάποιες καταστάσεις.
Μακροπρόθεσμα, το να κάετε λάθη και να μαθαίνετε από αυτά δίνει στα παιδιά σας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ψυχική ανθεκτικότητα. Τέλος, είναι ένας τρόπος για να το μάθουν το παραπάνω αλλά και να βλέπουν τους γονείς τους να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα δικά τους λάθη .