Πώς θα αποτρέψετε τα τσιμπήματα από κουνούπια στα παιδιά φέτος το καλοκαίρι

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό σε ένα υπέροχο καλοκαίρι από τα τσιμπήματα των κουνουπιών,

Πώς θα αποτρέψετε τα τσιμπήματα από κουνούπια στα παιδιά φέτος το καλοκαίρι
Bigstock

Η ζέστη του καλοκαιριού φέρνει σμήνη κουνουπιών. Τα ενοχλητικά αυτά έντομα μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και ενδεχομένως να μεταφέρουν σοβαρές ασθένειες.

Η φύτευση αντικουνουπικών φυτών, όπως η λεβάντα και το λεμονόχορτο, στον κήπο ή στο παρτέρι σας σας δεν θα τα κρατήσει μακριά. Η Alanna Brickley, MD, παιδίατρος στο University of Utah Health, μοιράζεται τρόπους για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από αυτά τα τσιμπήματα.

Πώς να αποτρέψετε τα κουνούπια

1. Διαλέξτε με σύνεση το εντομοαπωθητικό σας

Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν ένα δραστικό συστατικό που έχει καταχωρηθεί από την EPA, όπως DEET, πικαριδίνη ή έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού .

Εάν το απωθητικό σας περιέχει DEET, επιλέξτε ένα με περιεκτικότητα έως 30%. Μια υψηλότερη συγκέντρωση μπορεί να προκαλέσει δερματικά εξανθήματα και δεν συνιστάται η χρήση σε μικρά παιδιά.

Τα εντομοαπωθητικά με πικαριδίνη προσφέρουν παρόμοια προστασία. Τα απωθητικά που περιέχουν 5% πικαριδίνη προστατεύουν έως και τέσσερις ώρες, ενώ εκείνα που περιέχουν 20% προστατεύουν έως και δώδεκα ώρες.

Επιπλέον, εκείνα τα οποία παρασκευάζονται με έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού δεν συνιστώνται για παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών. Τα προϊόντα με συγκέντρωση 8%-10% προστατεύουν έως και δύο ώρες, ενώ εκείνα με συγκέντρωση 30%-40% προστατεύουν έως και έξι ώρες.

Το πιο σημαντικό είναι να διαβάζετε την ετικέτα και να ακολουθείτε τις οδηγίες. Μην ψεκάζετε απευθείας στο πρόσωπο. Αντίθετα, ψεκάστε στα χέρια και στα πόδια.

2. Μη το χρησιμοποιείτε σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 μηνών

Θέλετε να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να κρατήσετε το μικρό σας ασφαλές. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα εντομοαπωθητικά και να τα καλύπτετε με ελαφριά, μακρυμάνικα ρούχα . Μια κουνουπιέρα μπορεί, επίσης, να προσφέρει πρόσθετη προστασία.

3. Αποφύγετε τα συνδυαστικά προϊόντα

Η χρήση ενός προϊόντος που περιέχει ταυτόχρονα αντηλιακό και εντομοαπωθητικό δεν συνιστάται στα παιδιά. Δεδομένου ότι το αντηλιακό πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο ώρες, ένα τέτοιο προϊόν θα μπορούσε να εκθέσει το παιδί σας σε υπερβολική ποσότητα εντομοαπωθητικού. Είναι καλύτερο να αγοράσετε δύο προϊόντα ξεχωριστά. Εφαρμόστε πρώτα το αντηλιακό και ύστερα το εντομοαπωθητικό .

4. Φορέστε στο παιδί κατάλληλα ρούχα

Ντύστε το παιδί σας με ελαφριά ρούχα που καλύπτουν χέρια και πόδια. Τα κουνούπια αρέσκονται να τσιμπάνε γύρω από τον καρπό και τους αστραγάλους, γι' αυτό είναι έξυπνο να καλύπτετε αυτές τις περιοχές. Και ναι, δεν πειράζει να ψεκάσετε τα ρούχα σας με εντομοαπωθητικό, αλλά να θυμάστε ότι τα προϊόντα DEET μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν τα υφάσματα με πλαστικό συστατικό (π.χ. rayon ή spandex). Δεν συνιστάται επίσης να εφαρμόζετε εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.

Πόσο χρόνο διαρκεί το τσίμπημα

Η φαγούρα και η κοκκινίλα κρατάνε συνήθως 3-4 ημέρες, ενώ το πρήξιμο μπορεί να κρατήσει και για 7 μέρες! Τα τσιμπήματα στο πρόσωπο είναι πιθανό να προκαλέσουν πολύ έντονο πρήξιμο για μέρες, ειδικά γύρω από μάτι , προκαλώντας πόνο, φαγούρα και έντονο κοκκίνισμα.

Συνταγή για φυσικό εντομοαπωθητικά

1. Εντομοαπωθητικό χώρου

Μια κλασική συνταγή που έρχεται από τις γιαγιάδες μας για το μπαλκόνι ή μια αυλή χωρίς κουνούπια είναι το κάψιμο καφέ.

Πάρτε στεγνό αλεσμένο καφέ, βάλτε 4-5 κουταλιές σε ένα αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το κάπου κεντρικά. Βάλτε φωτιά στον καφέ , όπως θα καίγατε το θυμίαμα. Τα κουνούπια θα εξαφανιστούν κι εσείς θα απολαύσετε ένα ήρεμο βράδυ.

2. Εντομοαπωθητικό σώματος για ενήλικες

Προμηθευτείτε ένα φιαλίδιο spray 100ml και προσθέστε μέσα 90ml απιονισμένο νερό ή νερό βρύσης που το έχετε βράσει και έχει κρυώσει. Έπειτα προσθέστε:

  • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας
  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
  • 6 κ.γ. αλκόολη

Διαλύστετ τα έλαια στο αλκοόλ και τα αφήστε τα να ξεκουραστούν για λίγες ώρες. Έπειτα τα αναμίξτε με το νερό στο μπουκάλι και ανακατέψτε πολύ καλά. Χρειάζεται ανανέωση κάθε μια ώρα περίπου.

Μην το χρησιμοποιείτε αν έχετε αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά και μην το εφαρμόζετε σε παιδιά.

Θεραπεία για τσίμπημα από κουνούπι

Είτε η αντίδραση από το τσίμπημα είναι ήπια είτε το παιδί σας εμφανίσει ερυθρότητα , πόνο και πρήξιμο, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

  1. Πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό.
  2. Εφαρμόστε μια παγοκύστη ή ένα παγάκι για 30 δευτερόλεπτα.
  3. Χρησιμοποιήστε μια αντιισταμινική κρέμα για να ανακουφιστεί από τον κνησμό.
  4. Εάν ένα τσίμπημα κουνουπιού μολυνθεί (εξαπλώνεται η ερυθρότητα ή υπάρχει σημαντικότερο πρήξιμο τρεις έως τέσσερις ημέρες αργότερα), απευθυνθείτε αμέσως στην/στον γιατρό σας.

Συνταγή για φυσική αντιμετώπιση του τσιμπήματος

Προμηθευτείτε ένα βαζάκι χωρητικότητας 50ml. Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το μείγμα είναι τα εξής:

  • 15-20 γρ. κερί μέλισσας
  • 30ml αλόη
  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου
  • 5 σταγόνες αιθέριου έλαιο λεβάντας
  • 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι
  • 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας

Εκτέλεση

  • Λιώστε σε bain marie με ζεστό νερό, όχι βραστό, το κερί.
  • Ξανά σε bain marie, ρίξτε την αλόη μέχρι να ζεσταθεί και προσθέστε τη στο κερί. Προσοχή: Αν προσθέσετε κρύα την αλόη θα παγώσει το κερί και δεν θα αναμιχθεί σωστά.
  • Μόλις ρίξετε την αλόη στο μείγμα με το κερί, προσθέστε και τα υπόλοιπα έλαια και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιογενές και ομοιόμορφο.

Μην το χρησιμοποιείτε σε παιδιά κάτω των 5 ετών λόγω των αιθέριων έλαιων που περιέχει.

Πηγή: healthcare.utah.edu

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved