6 φράσεις που μπορείτε να πείτε στο παιδί σας αντί για «πρόσεχε»

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Bigstock

Μήπως ακούτε συχνά τον εαυτό σας να φωνάζει «Πρόσεχε!» στο παιδί σας στην παιδική χαρά; 

Πόσες φορές έχετε φωνάξει «Πρόσεχε!» στο παιδί σας ενώ βρίσκονταν στην παιδική χαρά; Είναι μια σχεδόν αυτόματη αντίδραση όταν το βλέπετε να επιδίδεται σε «επικίνδυνες» συμπεριφορές, όπως το να κατεβαίνει από μια ψηλή τσουλήθρα και να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο.

Το πρόβλημα είναι ότι η φράση δεν παρέχει κανένα πλαίσιο για την πρόκληση, και το παιδί θα αποσυντονιστεί εάν την ακούει πολύ συχνά.

Η ψυχοθεραπεύτρια Emily De La Torre μοιράστηκε πρόσφατα μερικές φράσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς αντ' αυτού και οι οποίες θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές. «Τα παιδιά πρέπει να «αναπτύξουν» εμπιστοσύνη στο εαυτό τους, ανθεκτικότητα, αυτοπεποίθηση και αυτορρύθμιση και δεν τα βοηθάτε φωνάζοντας "Πρόσεχε!" κάθε πέντε λεπτά», εξηγεί η ίδια.

Μερικές εναλλακτικές φράσεις:

  • Ποιο είναι το σχέδιό σου;
  • Παρατηρείς πόσο απότομο γίνεται;
  • Θα είμαι εδώ δίπλα καθώς κατεβαίνεις.
  • Αισθάνεσαι σταθερά εκεί πάνω;
  • Πάρε το χρόνο σου.

Η φράση «παρατηρείς» είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να κατευθύνει το παιδί να αναγνωρίζει τους κινδύνους και να τους αξιολογεί μόνο του.

  • Παρατήρησες ότι αυτή η πλευρά είναι ολισθηρή;
  • Παρατηρείς πόσο αδύναμο είναι αυτό το κλαδί;
  • Παρατηρείς πόσο κοντά στην άκρη είσαι;

«Οι παραπάνω φράσεις εμβαθύνουν τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και ενισχύουν την αίσθηση αυτοδυναμίας του παιδιού. Όσο περισσότερο του επιτρέπετε να λύνει προβλήματα, τόσο περισσότερο μπορεί να κατανοήσει τα όρια του σώματός του», επισημαίνει η ειδικός.

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς, που συχνά αποκαλούνται «γονείς-ελικόπτερο», εμποδίζουν τα παιδιά να αναπτύξουν μια αληθινή αίσθηση του εαυτού τους χωρίς τις δεξιότητες που χρειάζονται για να διαχειριστούν μόνοι τους τις καταστάσεις καθώς μπαίνουν στην εφηβεία.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανατροφή των «γονέων-ελικόπτερο» μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων άγχους και κατάθλιψης.

Κάνοντας χρήσιμα και κατευθυνόμενα σχόλια αντί να φωνάζετε «Πρόσεχε!» μπορείτε να κάνετε τα παιδιά σας να σταματήσουν, να αξιολογήσουν μια κατάσταση και να προχωρήσουν αναλόγως.

Πηγή: tinybeans.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved