Προστασία των παιδιών από τον ήλιο

Τα παιδιά είναι ευάλωτοι στόχοι όταν βρίσκονται στον ήλιο.

Μαργαρίτα Νικολάου
Προστασία των παιδιών από τον ήλιο
Bigstock

Όταν τα παιδιά βρίσκονται εκτός σπιτιού είναι σημαντικό να προστατεύουμε το δέρμα τους από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τις UV ακτίνες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος, βλάβη και γήρανση του δέρματος και τραυματισμό των ματιών.

Πώς συμβαίνουν τα ηλιακά εγκαύματα;

Οι ακτίνες UV αντιδρούν με μια χημική ουσία που ονομάζεται μελανίνη στο δέρμα. Όσο πιο ανοιχτό είναι το φυσικό χρώμα του δέρματος ενός παιδιού, τόσο λιγότερη μελανίνη έχει για να απορροφήσει τις ακτίνες UV και να προστατευτεί. Τα παιδιά με πιο σκούρο δέρμα έχουν περισσότερη μελανίνη. Αλλά ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματός τους, όλα τα παιδιά χρειάζονται προστασία από τις ακτίνες UV, επειδή οποιοδήποτε μαύρισμα ή κάψιμο προκαλεί βλάβη στο δέρμα.

Ένα ηλιακό έγκαυμα συμβαίνει όταν η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη από την προστασία της μελανίνης του δέρματος. Όσο περισσότερο μένει κάποιος στον ήλιο και όσο πιο δυνατό το ηλιακό φως, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ζημιάς. Το μαύρισμα είναι από μόνο του σημάδι βλάβης του δέρματος και δεν βοηθά στην προστασία του δέρματος.

1656112567924-435786145-antiliako-2.jpg

Ο ήλιος είναι επιβλαβής για τα παιδιά;

Πώς μπορώ να προστατεύσω το δέρμα του παιδιού μου;

Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό

Οι ειδικοί συνιστούν σε όλα τα παιδιά - ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματός τους - να φορούν αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο. Όποιο αντηλιακό κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι ευρέως φάσματος (προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB) και, εάν τα παιδιά βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό, να φέρει την ένδειξη ανθεκτικό στο νερό. Εφαρμόστε μια γενναιόδωρη ποσότητα και επαναλάβετε συχνά μέσα στην ημέρα.

Αποφύγετε τις πιο δυνατές ακτίνες της ημέρας

Προσπαθήστε να μείνετε στη σκιά όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός (συνήθως από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.). Εάν τα παιδιά είναι στον ήλιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εφαρμόστε ξανά και ξανά αντιηλιακό - ακόμα κι αν παίζουν απλώς στην αυλή. Οι περισσότερες βλάβες από τον ήλιο συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων, επειδή είναι εύκολο να παραβλεφθεί η χρήση αντηλιακού. Θυμηθείτε ότι ακόμη και τις συννεφιασμένες, δροσερές ή συννεφιασμένες μέρες, οι ακτίνες UV φτάνουν στη γη. Αυτός ο «αόρατος ήλιος» μπορεί να προκαλέσει απροσδόκητα ηλιακά εγκαύματα και βλάβες στο δέρμα. Γι' αυτό και οι ειδικοί συστήνουν τα παιδιά να φορούν αντιηλιακό όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα.

Αντηλιακή προστασία μωρών: λοσιόν, καπέλα και ρουχισμός

kausonas-cleon-paidia-thermoplixia-(2).jpg

Bigstock

Καλύψτε τα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας του δέρματος είναι η κάλυψη. Για να δείτε αν προσφέρουν αρκετή προστασία, βάλτε το χέρι σας μέσα στα ρούχα για να βεβαιωθείτε ότι δεν μπορείτε να το δείτε μέσα από αυτά. Ορισμένα ρούχα παρέχουν προστασία (UPF) από τον ήλιο, γι' αυτό ελέγξτε τις ετικέτες.

Τα μωρά έχουν ευαίσθητο δέρμα, που καίγεται πιο εύκολα, επομένως πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τον ήλιο. Εάν το μωρό σας πρέπει να είναι στον ήλιο, ντύστε το με ελαφριά ρούχα που να καλύπτουν το σώμα, συμπεριλαμβανομένων καπέλων με φαρδύ γείσο. Εάν είναι μικρότερο των 6 μηνών και εξακολουθεί να έχει εκτεθειμένες μικρές περιοχές δέρματος στον ήλιο (όπως το πρόσωπο), εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα αντηλιακού SPF 30.

Ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο. Πάντα να φορούν καπέλο όταν παίζουν ή να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα ή μια σκηνή αν βρίσκονται στην παραλία. Εάν δεν κάνει πολύ ζέστη έξω, ζητήστε από τα παιδιά σας να φορέσουν ελαφριά ρούχα που καλύπτουν χέρια και πόδια.

Φορέστε γυαλιά ηλίου

Η έκθεση στον ήλιο βλάπτει τα μάτια αλλά και το δέρμα. Επίσης η έκθεση στον ήλιο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη (θόλωμα του οφθαλμικού φακού, που οδηγεί σε θολή όραση). Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τα μάτια είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου που παρέχουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν το δικό τους ζευγάρι — πολλές επιλογές είναι διασκεδαστικές, με πολύχρωμα καρέ ή χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Αναζητήστε γυαλιά ηλίου με τουλάχιστον 99% προστασία UV.

Δείτε εδώ πώς θα διαλέξετε γυαλιά ηλίου για τα παιδιά σας.

Παιδικά μαγιό αντιηλιακά (Με προστασία UV)

Τα περισσότερα παιδιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λατρεύουν τα παιχνίδια στο νερό και αυτός είναι ο λόγος που δεν βγαίνουν από τη θάλασσα. Για να μην τους στερήσετε το παιχνίδι και τη διασκέδαση προτιμήστε τα αντιηλιακά μαγιό. Ολόσωμα μαγιό που καλύπτουν τα χέρια ή αντιηλιακές μπλούζες.

Το παιδί μου κάηκε από τον ήλιο τι να κάνω;

Όταν τα παιδιά καίγονται από τον ήλιο, συνήθως πονάνε, νιώθουν το δέρμα τους να «τραβάει» εξαιτίας της αφυδάτωσης και να είναι ζεστό. Αυτό συνήθως επιδεινώνεται αρκετές ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Επειδή ο ήλιος έχει στεγνώσει το δέρμα όπως αναφέραμε (αφυδάτωση), μπορεί να νιώθει φαγούρα ή να είναι σφιχτό. Το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο αρχίζει να ξεφλουδίζει περίπου μια εβδομάδα μετά το ηλιακό έγκαυμα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μην ξύνει την περιοχή που έχει καεί, επειδή το δέρμα κάτω από το ηλιακό έγκαυμα κινδυνεύει να μολυνθεί.

Πέντε μύθοι για την προστασία από την ήλιο και τι ισχύει στην πραγματικότητα

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα ηλιακό έγκαυμα:

  • Βάλτε το παιδί σας να κάνει ένα δροσερό (όχι κρύο) μπάνιο ή εφαρμόστε δροσερές, υγρές κομπρέσες στο δέρμα για να ανακουφίσετε τον πόνο και τη ζέστη.
  • Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα με αλόη βέρα ή τζελ αλόης στις καμένες περιοχές.
  • Δώστε στο παιδί σας ένα παυσίπονο, όπως ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη για να απαλύνετε τον πόνο και τον κνησμό. (Μην δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή εφήβους.)
  • Για επώδυνες περιοχές με ηλιακά εγκαύματα σε παιδιά άνω των 2 ετών, εφαρμόστε μια λεπτή στρώση κρέμας υδροκορτιζόνης 1% για να βοηθήσετε στον πόνο. (Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα πρώτων βοηθειών που περιέχουν βενζοκαΐνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος ή αλλεργία.)
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πίνει πολλά υγρά.
  • Εάν εμφανιστούν φουσκάλες, καλέστε το γιατρό σας. Πείτε στο παιδί σας να μην ξύνει, πιάνει ή πιέζει τις φουσκάλες, οι οποίες μπορεί να μολυνθούν και να προκαλέσουν ουλές.
  • Κρατήστε το παιδί σας μακριά από τον ήλιο μέχρι να επουλωθεί το ηλιακό έγκαυμα. Εάν το παιδί σας χρειάζεται να βγει έξω, βεβαιωθείτε ότι οι περιοχές που έχουν καεί από τον ήλιο είναι πλήρως καλυμμένες. Οποιαδήποτε περαιτέρω έκθεση στον ήλιο θα επιδεινώσει το έγκαυμα και θα αυξήσει τον πόνο.
  • Εάν το παιδί σας έχει πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο ή αισθάνεται αδιαθεσία στο στομάχι του ή σύγχυση μετά από ηλιακό έγκαυμα, καλέστε το γιατρό σας.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ηλίαση ή τη θερμοπληξία.

Τα παιδιά πρέπει να φοράνε πάντα καπέλο και γυαλιά όσο βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους

Bigstock

Ώρες έκθεσης στον ήλιο (μωρά, βρέφη, νήπια & μεγαλύτερα παιδιά)

Όπως αναφέρει και ο ΕΟΔΥ, ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ηλιακή ακτινοβολία είναι οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα και τα μικρά παιδιά. Η ένταση της ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη το μεσημέρι, για διάρκεια περίπου 4 ωρών και η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να διεισδύσει σε νερό σε βάθος 1m ή και περισσότερο.

Συνιστάται:

  • αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες
  • αποφυγή έκθεσης στον ήλιο χωρίς προφυλάξεις (αντηλιακές κρέμες)
  • αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι εντονότερη

Ποιες ώρες τα παιδιά να πηγαίνουν στη θάλασσα;

Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται ποιες ώρες πρέπει να πηγαίνουν στη θάλασσα με τα παιδιά. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στη θάλασσα είτε νωρίς το πρωί, πριν από τις 10:00, είτε αργά μετά το μεσημέρι, από τις 16:00 και έπειτα.

με πληροφορίες από το kidshealth.org / eody.gov.gr

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved