Βρεφική ακμή: Αίτια και αντιμετώπιση

Η νεογνική - βρεφική ακμή  συνήθως εμφανίζεται στον πρώτο μήνα της ζωής του νεογνού.

Νίκη Παπανικολάου
Βρεφική ακμή: Αίτια και αντιμετώπιση
Bigstock

Αν και είναι φυσικό να ανησυχείτε όταν βλέπετε μικρά κόκκινα σπυράκια στο τρυφερό δέρμα του νεογέννητου, ωστόσο πρόκειται για τις πιο κοινές παθήσεις του βρεφικού δέρματος.

Η βρεφική ή νεογνική ακμή εμφανίζεται μέσα στις δύο εβδομάδες από τη γέννηση του μωρού. Θα παρατηρήσετε πολλά μικρά ή και λίγο μεγαλύτερα σπυράκια ιδιαίτερα στα μάγουλα, στο μέτωπο, το πιγούνι αλλά και στην πλάτη.

Τα σημάδια ή οι κηλίδες μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες και στη συνέχεια να επανεμφανιστούν είτε στο ίδιο σημείο είτε αλλού.

Νεογνική ακμή: Μπορεί να αντιμετωπισθεί με το μητρικό γάλα;

Αν και η ερυθρότητα, οι μικροσκοπικές κηλίδες και οι φλύκταινες μπορεί να είναι τα κύρια συμπτώματα της βρεφικής ακμής, σε ορισμένα μωρά αυτή η ακμή εμφανίζεται περισσότερο σαν ένα κόκκινο εξάνθημα.

moro-ekzema-neogniki-akmi.jpg

Σε ποια σημεία εμφανίζεται συνήθως η βρεφική ακμή;

Όπως προαναφέραμε, η βρεφική ακμή εμφανίζεται συνήθως στο λαιμό, το μέτωπο, στα μάγουλα, στη μύτη, στην πλάτη ακόμα και στο τριχωτό της κεφαλής. Εάν το μωρό ζεσταίνεται εύκολα ή κλαίει πολύ, η ακμή μπορεί να φαίνεται ακόμη πιο έντονη. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε, είναι αρκετά συνηθισμένο.

Βρεφική ακμή: αίτια

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί τα νεογέννητα αναπτύσσουν ακμή, αλλά δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Οι αιτίες της νεογνικής ακμής μπορεί να οφείλονται στα υπολείμματα των ορμονών της μητέρας που συνδυάζονται με τις ορμόνες του μωρού στη μήτρα, τα φάρμακα που μπορεί να έχει πάρει η μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, σκληρές χημικές ουσίες όπως τα απορρυπαντικά ρούχων που αντιδρούν με το ευαίσθητο δέρμα του μωρού ή τους υπερδραστήριους αδένες του μωρού ή της μητέρας

Γιατί το μωρό έχει ακόμα ακμή;

Η βρεφική ακμή σημαίνει αλλεργία στο γάλα;

Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα προκαλούν ακμή στα μωρά. Είναι πιθανό οι ορμόνες να μεταφερθούν από τη μητέρα μέσω του μητρικού γάλακτος και να προκαλέσουν ακμή στο μωρό, αλλά η βρεφική ακμή δεν υποδηλώνει αλλεργία στο γάλα, επομένως δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη ρουτίνα ή τον τύπο της σίτισης. Στην πραγματικότητα, το μητρικό γάλα έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη που μπορεί να είναι χρήσιμα για την εξάλειψη της βρεφικής ακμής.

Βρεφική ακμή: θεραπεία

Εάν αναρωτιέστε πώς να απαλλαγείτε από την ακμή του μωρού, η καλύτερη συμβουλή είναι να έχετε υπομονή. Το πλύσιμο του προσώπου του μωρού με νερό και η χρήση μιας ήπιας ενυδατικής κρέμας μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη χρησιμοποιείτε λοσιόν, φάρμακα ή βρεφικά προϊόντα απολέπισης καθώς το δέρμα του μωρού σας είναι ευαίσθητο και μπορεί να έχετε το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η καλύτερη λοιπόν λύση είναι απλώς να πλένετε το πρόσωπο του μωρού σας με καθαρό νερό μία ή δύο φορές την ημέρα και να το στεγνώνετε απαλά. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνια ή τραχιές. Η ακμή θα πρέπει να εξαφανιστεί εντελώς μετά από περίπου ένα μήνα, αλλά εάν επιμένει, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Βρεφική ακμή: Πότε εμφανίζεται και τι πρέπει να κάνετε

Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή του μωρού

  • Συνεχίστε την κανονική ρουτίνα σίτισης του μωρού ( θηλασμός ή μπιμπερό)
  • Διατηρείτε καθαρό το δέρμα του μωρού αποφεύγοντας το τρίψιμο με πετσέτα.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας κοιμάται χωρίς να ιδρώνει

Φροντίστε τα ρούχα και τα σεντόνια του μωρού να είναι καθαρά.

Πότε να ανησυχήσετε

Αν η βρεφική ακμή δεν υποχωρεί και παράλληλα συνοδεύετε με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα, μιλήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας:

  • δύσκαμπτος λαιμός
  • ενόχληση από το φως
  • το μωρό έχει σύγχυση
  • ανεξέλεγκτο τρέμουλο
  • ξαφνικός και αδικαιολόγητος πυρετός
  • κρύα άκρα
  • εξάνθημα που δεν ξεθωριάζει όταν πιέζετε ένα ποτήρι πάνω του

Να θυμάστε ότι η βρεφική ακμή δεν πρέπει να επηρεάζει τη σίτιση, τον ύπνο ή τη θερμοκρασία του παιδιού σας, επομένως εάν παρατηρήσετε αλλαγές, συμβουλευτείτε αμέσως τον παιδίατρό σας.

Με πληροφορίες από το motherandbaby.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved