Όταν το παιδί βρέχει ακόμη το κρεβάτι του

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Τι να κάνετε αν το παιδί σας βρέχει ακόμη το κρεβάτι του.

Οι συζητήσεις για την ενούρηση μπορεί να είναι ένα δύσκολο θέμα - τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να μιλήσουν γι' αυτό και συχνά, οι γονείς ντρέπονται επίσης να ζητήσουν βοήθεια. Όμως δεν θα έπρεπε καθώς η ακούσια απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι κάτι σύνηθες στις νηπιακές ηλικίες.

Μπορεί ένα παιδί να έχει περάσει με επιτυχία από την πάνα στο γιογιό το τεστ κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και τη νύχτα. Και αυτό γιατί το παιδί δεν είναι αρκετά ώριμο νευρολογικά και φυσιολογικά ώστε να διατηρήσει την εγκράτεια όλη τη νύχτα. Ωστόσο, κάποιοι γονείς ανησυχούν και αρχίζουν να αναρωτιούνται πότε η νυχτερινή ενούρηση είναι «μη φυσιολογική». Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε αν το παιδί σας βρέχει το κρεβάτι του... ακόμη.

Νυχτερινή ενούρηση: Τι είναι φυσιολογικό;

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: δεν υπάρχει «φυσιολογική» ηλικία για την επίτευξη της νυχτερινής εγκράτειας. Στην πραγματικότητα, έρευνα δείχνει ότι το 20% των παιδιών ηλικίας 5 ετών, το 15% των παιδιών 7 ετών και το 10% των παιδιών ηλικίας 10 ετών εξακολουθούν να βιώνουν νυχτερινά ατυχήματα. Η νυχτερινή εγκράτεια τείνει να αναπτύσσεται αργότερα για τα αρσενικά από τα θηλυκά. Όταν το παιδί σας αρχίζει να ενοχλείται από αυτό ή να δείχνει ενδιαφέρον για το πώς μπορεί να καταφέρει να μένει στεγνό μέσα στη νύχτα, αυτή είναι συνήθως και η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε να εστιάσετε σε αυτό.

Το παιδί μου άρχισε να βρέχει ξανά το κρεβάτι του. Τι να κάνω;

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ενούρηση

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συμβάλουν στα νυχτερινά ατυχήματα. Πρώτα και κύρια, είναι η νευρολογική ανωριμότητα. Όταν πηγαίνουμε για ύπνο, ένα συγκεκριμένο μέρος του νευρικού μας συστήματος είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της εγκράτειας και μέχρι να αναπτυχθεί (αυτό το συγκεκριμένο τμήμα), το παιδί σας φυσικά δεν θα μπορεί να αποφύγει τη νυχτερινή ενούρηση.

Εκτός από αυτό όμως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επίσης μπορούν να συμβάλουν στην ακούσια απώλεια ούρων.

  • Η δυσκοιλιότητα και η χρόνια κατακράτηση κοπράνων
  • Τροφές όπως τα εσπεριδοειδή, η σοκολάτα, η καφεΐνη καθώς ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη.
  • Η διαταραγμένη αναπνοή στον ύπνο μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο του ύπνου.
  • Ο γενετικός παράγοντας- οι πιθανότητες είναι ότι εάν οι γονείς έβρεχαν ως παιδιά το κρεβάτι τους, να ισχύει το ίδιο και με τα δικά τους παιδιά.

Δευτεροπαθής νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά: Αίτια και αντιμετώπιση

Πώς θα ενθαρρύνετε τη νυχτερινή εγκράτεια

Σίγουρα δεν μπορείτε να ελέγξετε τι συμβαίνει τη νύχτα, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, μπορείτε να:

  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει τακτικές κενώσεις του εντέρου.
  • Του υπενθυμίζετε να πηγαίνει στην τουαλέτα και να αδειάζει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας την κύστη του.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αφιερώνει το χρόνο που πρέπει στο μπάνιο και κάθεται στη σωστή θέση (στο γιογιό) με στηριγμένα πόδια, ώστε να μπορεί να αδειάσει πλήρως την ουροδόχος κύστη του.
  • Αποφύγετε τα ερεθιστικά της ουροδόχου κύστης που αναφέρονται παραπάνω και του δίνετε να πίνει άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Σταματήσετε να σερβίρετε υγρά περίπου δύο ώρες πριν τον ύπνο και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πηγαίνει στην τουαλέτα ακριβώς πριν τον ύπνο.

Αν όλα τα παραπάνω δεν έχουν αποτέλεσμα τότε θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό του παιδιού σας.

Νυχτερινή ενούρηση συμβουλές σχετικά με τη χορήγηση υγρών

Τι να αποφύγετε αν το παιδί σας βρέξει το κρεβάτι

Μην το τιμωρήσετε και μην το ντροπιάσετε. Το παιδί σας δεν μπορεί να ελέγξει τι συμβαίνει στο σώμα του/της ενώ κοιμάται και η τιμωρία συχνά οδηγεί σε αμηχανία και φυσικά απροθυμία να ζητήσει βοήθεια όταν θα έχει ξανά ένα ατύχημα.

Να θυμάστε: Παιδί με παιδί διαφέρει και το ίδιο ισχύει και με την εκπαίδευση της τουαλέτας και τα ατυχήματα. Κάποια παιδιά μένουν στεγνά όλη νύχτα, ενώ κάποια άλλα βρέχουν το κρεβάτι τους. Μπορεί να είναι μάλλον ένα θέμα - ταμπού, ωστόσο είναι πολύ συνηθισμένο! Γι' αυτό και μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε βοήθεια.

με πληροφορίες από το theeverymom.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved