«Τι χρώμα μάτια θα έχει το παιδί μου;»
Είστε περιέργοι να μάθετε πώς θα μοιάζει το μικρό σας; Είμαστε σίγουροι πως ναι!
Υπάρχουν τεχνολογίες όπως το υπερηχογράφημα , που δείχνει το περίγραμμα του προσώπου του παιδιού στη μήτρα, αλλά δεν αποκαλύπτει το χρώμα των ματιών του. Παρόλα αυτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσες νέες εφαρμογές που υπάρχουν στο διαδίκτυο και το κινητό σας, που μπορούν να σας αποκαλύψουν το τελικό χρώμα των ματιών του παιδιού σας καθώς να κάνετε και διάφορα τεστ που υπάρχουν σε αρκετά sites.
Για το αποτέλεσμα, αυτές οι εφαρμογές λαμβάνουν υπόψη παράγοντες, όπως το χρώμα των ματιών σας και του συντρόφου σας. Μερικά από αυτά μάλιστα εξετάζουν μαζί και το χρώμα των ματιών των παππούδων και των δύο πλευρών. Κάπως έτσι λοιπόν οι περισσότεροι μαθαίνουν το χρώμα των ματιών των παιδιών τους.
Τι καθορίζει το χρώμα των ματιών του μωρού;
Το χρώμα των ματιών του μωρού σας εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες, καθώς και την παρουσία μιας χρωστικής ουσίας που ονομάζεται μελανίνη. Υπάρχει ένα κυρίαρχο γονίδιο (κυρίως το καφέ) και δύο κατασταλτικά γονίδια (το πράσινο και το μπλε). Η αλληλεπίδραση αυτών των γονιδίων καθορίζει το χρώμα των ματιών που το μωρό σας θα έχει. Η μελανίνη, της οποίας το επίπεδο καθορίζεται από το OCA2, γονίδιο που είναι παρόν στην ίριδα και ανενεργό κατά τη διάρκεια που βρίσκεται στον σάκο, ενεργοποιείται όταν έρχεται σε επαφή με το φως και στη συνέχεια ξεκινά η διαδικασία αμαύρωσης του χρώματος. Παρατηρείται συχνά ότι τα μωρά με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν μπλε ή γκρι μάτια ενώ τα μωρά με σκούρο δέρμα έχουν σκούρα καστανά μάτια.
Πότε αλλάζουν χρώμα ματιών;
Το χρώμα των ματιών των μωρών είναι ένα πολυγονιδιακό γνώρισμα, που σημαίνει ότι το χρώμα των ματιών των γονέων παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Είναι ενδιαφέρον ότι, το χρώμα των ματιών δεν παραμένει το ίδιο όπως ήταν κατά τη γέννηση.
Κατά τη γέννηση, το χρώμα των ματιών είναι ανοιχτόχρωμο δεδομένου ότι η μελανίνη που σκουραίνει τα κύτταρα δεν είναι ενεργοποιημένη. Μόλις το μωρό γίνει έξι μηνών το χρώμα των ματιών του θα αρχίζει να αλλάζει. Σταδιακά, θα αρχίσει να παίρνει μια διαφορετική απόχρωση σύμφωνα με την γενετική κληρονομιά και μετά την ηλικία των τριών ετών, το χρώμα θα αρχίσει να σταθεροποιείται και θα είναι αυτό που θα έχει εφ' όρου ζωής!