5 χρήσιμα tips για να φροντίσετε το ενός μηνός μωρό σας
Μήπως είστε νέα μαμά και κρατάτε στην αγκαλιά σας το 1 μηνός αγγελούδι σας; Ψάχνετε για πληροφορίες φροντίδας και ασφάλειας; Αν ναι, τότε συνεχίστε να διαβάζετε!
Τα ενός μηνός μωρά χρειάζεται να τρώνε τακτικά ενώ οι ώρες του ύπνου είναι συχνές και πολύωρες. Πολλά νεογέννητα έχουν την τάση να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μένουν ξύπνια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πρώτοι μήνες είναι μια δύσκολη περίοδος για μια νέα μαμά.
Δείτε παρακάτω 5 tips που θα σας βοηθήσουν να βάζετε το μωράκι σας για ύπνο, να το ταϊζετε σωστά και να το κρατάτε ασφαλές και υγιές
1. Πρέπει να τρώει συχνά
Τα νεογνά πρέπει να τρέφονται πολλές φορές την ημέρα. Έτσι το 1 μηνός βρέφος σας πρέπει να πίνει γάλα τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα. Εάν θηλάζετε, τότε μπορείτε να ταϊζετε το μωρό σας μέχρι και 12 φορές την ημέρα.
2. Σταθερές ώρες ύπνου
Μην περιμένετε να ελέγξετε τις ώρες ύπνου του νεογέννητου μωρού σας. Ο πρώτος μήνας θα είναι λίγο δύσκολος για εσάς καθώς ένα μωρό μόλις τρώει, αμέσως κοιμάται. Ο ύπνος του νεογνού συνήθως διαρκεί 2-3 ώρες. Μετά πάλι θα ξυπνήσει για να φάει.
3. Παίξτε μαζί
Είναι σημαντικό να ενισχύσετε το δεσμό μαζί με το νεογέννητο μικρό σας. Τις ώρες που είναι ξύπνιο φροντίστε να παίζετε μαζί του, να το αποκαλείτε με το όνομα που έχετε αποφασίσει (αν δεν έχετε επιλέξει όνομα, με κάποιο χαϊδευτικό), και να το κρατάτε αγκαλιά, χαϊδεύοντάς το! Ότι το παιδί καλομαθαίνει και θέλει συνέχεια αγκαλιά αργότερα είναι απλά φήμες. Εκμεταλλευτείτε στην αρχή την κάθε στιγμή για να είστε κοντά του.
4. Πάνω από όλα ασφάλεια
Τοποθετήστε την κούνια ή την καλαθούνα του μωρού σας σε μια ασφαλή θέση στο δωμάτιό σας ή στο δωμάτιό του, μακριά από το παράθυρο, έτσι ώστε η βροχή, η σκόνη, και άλλα στοιχεία που προέρχονται από το παράθυρο να μην μπορούν να βλάψουν το μωρό σας. Επίσης, αποφύγετε στην αρχή να βάζετε παιχνίδια και άλλα αντικείμενα μέσα στο κρεβατάκι του. Όταν ακουμπάτε το μωρό σας στον καναπέ ή το κρεβάτι σας, να είστε πάντα κοντά του και να το κρατάτε με το χέρι σας, γιατί τα βρέφη στις κινήσεις τους είναι απρόβλεπτα. Κάθε φορά θα τοποθετείτε το μωρό σας σε ένα καροτσάκι, χρησιμοποιήστε τη ζώνη ασφαλείας για να εξασφαλίσει την ασφάλειά του. Τέλος, πάντα να κρατάτε με το χέρι σας το λαιμό και το κεφαλάκι του μωρού σας. Είναι πολύ μικρό για να καταφέρει να στηρίξει το κεφαλάκι του από μόνο.
5. Παιδίατρος
Θα πρέπει να έχετε έναν μόνιμο παιδίατρο που θα παρακολουθεί το μωρό σας και που θα αναλάβει τα του κάνει τα πρώτα σημαντικά εμβόλια που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του. Μην αμελείτε την ιατρική φροντίδα του μωρού σας, καθώς τα πρώτα χρόνια είναι πολύ σημαντική.
Image: iStock