Τι πρέπει να τρως για να μείνεις έγκυος;
Ποιος είπε ότι η διατροφή δεν παίζει κανέναν ρόλο όταν μία γυναίκα σκοπεύει να μείνει έγκυος και το κυνηγά; Η διατροφή έχει άμεση σχέση με την προετοιμασία του σώματος μιας γυναίκας για να μείνει έγκυος και είναι πολλές οι βιταμίνες και τα λιπαρά οξέα αλλά και τα ιχνοστοιχεία που πρέπει να λαμβάνει καθημερινά για να πετύχει τον σημαντικό στόχο της.
Σύμφωνα με έρευνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη D αλλά και το φυλλικό οξύ βοηθούν σε μία τέτοια προσπάθεια, το κάθε ένα για διαφορετικό λόγο. Για παράδειγμα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τα όργανα αναπαραγωγής μιας γυναίκας ενώ ρυθμίζουν σημαντικά και τις ορμόνες αναπαραγωγής. Το φυλλικό οξύ συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος από την άλλη καταφέρνουν να δεσμεύσουν τις ορμόνες στους υποδοχείς τους. Όσο για τη βιταμίνη D, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την πιθανότητα δυσκολιών σε μία γέννα αλλά και τη ραχίτιδα. Πιο σημαντική όλων κατά την περίοδο προετοιμασίας για μία εγκυμοσύνη είναι η βιταμίνη Β12 καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες υπογονιμότητας. Για να μπορεί μία γυναίκα να εξασφαλίσει πως θα παίρνει τη σωστή ποσότητα όλων των παραπάνω ώστε να μείνει έγκυος, θα πρέπει να παίρνει συμπληρώματα διατροφής ενώ θα πρέπει να καταναλώνει και σημαντικές ποσότητες τροφών που είναι πλούσιες στα παραπάνω συστατικά όπως είναι ο λιναρόσπορος, οι σπόροι κολοκύθας και τα καρύδια όπως και τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά. Όσο για το φυλλικό οξύ, εκτός από το μπρόκολο που διαθέτει αρκετά μεγάλη ποσότητα, οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, καλό είναι να καταναλώνουν χάπια φυλλικού οξέως από την πρώτη στιγμή της προσπάθειάς τους ώστε να βοηθηθούν.