Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα μωρά;
Τα νεογέννητα μωρά κοιμούνται την περισσότερη ώρα, εκτός αν πεινάνε, κρυώνουν ή τα ενοχλεί κάτι.
Κατά μέσο όρο κοιμούνται γύρω στο 60% της ημέρας, ωστόσο, ορισμένα μωρά χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου και άλλα λιγότερες.
Καθώς μεγαλώνουν θα αναπτύσσουν τακτικές συνήθειες ύπνου. Σε ηλικία 3 μηνών θα μένουν ξύπνια για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα της ημέρας, συνήθως την ίδια ώρα, και πολλές φορές και αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ. Σε ηλικία 12 μηνών, πιθανότατα θα κοιμούνται δυο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, μία φορά το πρωί και μία δεύτερη αργά το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, ενώ θα κοιμούνται όλη τη νύχτα.
Παρότι οι συνήθειες ύπνου βαθμιαία θα καταλήξουν να είναι όμοιες με αυτές των ενηλίκων κατά το δεύτερο και τρίτο έτος τους, τα παιδιά θα εξακολουθούν να χρειάζονται έναν σύντομο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της ενέργειας που καταναλώνουν τόσο για την ανάπτυξή τους όσο και στο παιχνίδι τους.
Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Νορβηγία για τον ύπνο, διαπιστώθηκε ότι τα μωρά που κοιμούνται λιγότερο από 10 ώρες κάθε βράδυ ή ξυπνούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν διαταραχές συναισθηματικής ή συμπεριφορικής φύσεως έως την ηλικία των 5 ετών.
Στην ηλικία των 18 μηνών, σχεδόν το 60% των παιδιών κοιμόταν 13-14 ώρες κάθε βράδυ και περίπου το 2% των παιδιών απολάμβανε λιγότερες από 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Περίπου το 3% των παιδιών ξυπνούσε τρεις ή και περισσότερες φορές κάθε βράδυ.
Ο ανεπαρκής ύπνος συνοδεύεται την επόμενη ημέρα από δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων και των παρορμήσεων αλλά και στην ορθή αποκωδικοποίηση των συναισθημάτων και των προθέσεων των άλλων. Παράλληλα, οι χρόνιες διαταραχές του ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών του στρες.