Γιατί αλλάζει στα μωρά το μπλε χρώμα των ματιών τους;
Η πλειοψηφία των νεογέννητων έχει μπλε ή γκρίζα μάτια. Όμως προς μεγάλη απογοήτευση των γονιών το χρώμα αλλάζει καθώς μεγαλώνει το μωρό.
Διαφοροποιείται και σταθεροποιείται γύρω στους 6 μήνες ενώ το βάθος του χρώματος ενδέχεται να οριστικοποιηθεί με τα πρώτα του γενέθλια.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με μία παραδοχή,το χρώμα των ματιών του μωρού αλλάζει, όταν σταματά να θηλάζει. Υπάρχει μία δόση αλήθειας καθώς η αλλαγή του χρώματος συνδέθηκε με την αλλαγή της διατροφής . 'Οπως διαπιστώθηκε αργότερα, η χρωστική ουσία χρειάζεται μερικούς μήνες για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και οριστικά στα μάτια.
Ωστόσο η κύρια αιτία αλλαγής του χρώματος των ματιών είναι η μελανίνη. Η μελανίνη είναι η φυσική χρωστική του οργανισμού μας που χρωματίζει τα μαλλιά, τα μάτια και το δέρμα και σε αυτήν την ηλικία δεν έχει εναποτεθεί πλήρως στην ίριδα των ματιών.
Η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής ενός μωρού, με αποτέλεσμα όσο περνάνε οι μήνες και συνήθως μέχρι τον έκτο μήνα, το χρώμα των ματιών να γίνεται ολοένα και πιο σκούρο.
Όσο περισσότερη μελανίνη έχουμε τόσο πιο σκούρα θα είναι τα μάτια, τα μαλλιά και το δέρμα μας, αλλά και τόσο περισσότερο θα αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία. Για αυτό το λόγο, μία μικρή ποσότητα μελανίνης στην ίριδα, κάνει τα μάτια να δείχνουν μπλε, μία μέτρια τα κάνει να δείχνουν πράσινα ή γκρίζα, ενώ πολλή μελανίνη, καφέ που είναι και τα πιο συνηθισμένα.
Μόνο τα μωρά που έχουν πράσινα μάτια δεν αποκτούν ποτέ σταθερό χρώμα, χωρίς, όμως, να παίζει ρόλο η ηλικία σε αυτό. Απλώς, η συγκεκριμένη χρωστική είναι τόσο αραιή, που τα μάτια δεν αποκτούν δικό τους χρώμα, αλλά αντικατοπτρίζουν κάθε φορά το χρώμα του περιβάλλοντος. Γίνονται θαλασσιά, όταν εκτίθενται στο δυνατό φως ή καστανά μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.