Γιατί οι φυσιολογικοί τοκετοί γίνονται όλο και πιο δύσκολοι;
Η ολοένα συχνότερη γέννηση παιδιών με καισαρική σε όλο τον κόσμο πιθανώς έχει επίπτωση στην ανθρώπινη εξέλιξη.
Κι αυτό γιατί η καισαρική δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους φυσικούς τοκετούς καθώς εξαιτίας της σταδιακά μεγαλώνει η «ψαλίδα» ανάμεσα στο μέγεθος των μωρών που γεννιούνται και στη διάσταση της λεκάνης των γυναικών. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αυστριακής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η τακτική επιλογή της καισαρικής έχει οδηγήσει σε αύξηση 10% έως 20% της απόκλισης ανάμεσα στο μέγεθος του μέσου μωρού και στο μέγεθος της μέσης γυναικείας λεκάνης. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι φυσιολογικοί τοκετοί γίνονται όλο και πιο δύσκολοι.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Φίλιπ Μιτερέκερ του Τμήματος Θεωρητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν στοιχεία για τις καισαρικές και κατέληξαν σε ένα μαθηματικό βιολογικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η εξέλιξη ευνοεί τα πιο μεγαλόσωμα μωρά, επειδή αυτά αρρωσταίνουν πιο σπάνια και έτσι επιβιώνουν πιο εύκολα.
Όμως, από την άλλη, όσο συχνότερες είναι οι καισαρικές, τόσο η γυναικεία λεκάνη παραμένει στενή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι περιπτώσεις που το μωρό δεν χωράει να περάσει κατά τον τοκετό, έχουν αυξηθεί από 30 ανά 1.000 γεννήσεις (3%) στη δεκαετία του 1960 σε 36 ανά 1.000 σήμερα (3,6%). Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί, αν και όχι σε βαθμό που οι φυσικοί τοκετοί θα εξαφανισθούν. «Δεν νομίζω ότι μια μέρα σχεδόν όλα τα μωρά θα πρέπει να γεννιούνται με καισαρική», δήλωσε ο Μιτερέκερ.
Στο όλο ζήτημα υπάρχει και μια γενετική διάσταση, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πριν από 100 χρόνια μια γυναίκα με πολύ στενή λεκάνη, μπορεί να είχε πεθάνει πάνω στη γέννα, όπως και το μωρό της, αλλά σήμερα ζει χάρη στις ιατρικές επεμβάσεις και έτσι θα περάσει στη κόρη της τα γονίδια της στενής λεκάνης. Αυτό μπορεί να εξηγεί εν μέρει γιατί με το πέρασμα του χρόνου δεν μεγαλώνει σταδιακά η γυναικεία λεκάνη προκειμένου να διευκολύνει τη γέννηση των μεγαλύτερων μωρών.
Από την άλλη, ένας βιολογικός λόγος που η γυναικεία λεκάνη παραμένει στενή, είναι για να αποφεύγονται οι πρόωροι τοκετοί. Σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες σχεδόν ένα στα τρία παιδιά γεννιέται πια με καισαρική. Μια αιτία για την αύξηση αυτή, είναι ότι οι γυναίκες αργούν να κάνουν το πρώτο παιδί τους.