Ποιο πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο παιχνίδι για το μωρό σας;
Τα μωρά είναι πανέξυπνα. Ανακαλύπτοντας συνεχώς νέα στοιχεία για τον εγκέφαλο, διαπιστώνουμε κάτι που γνωρίζαμε εξαρχής.
O,τι τα μωρά που αναπτύσσουν στοργικές σχέσεις με τους ενήλικους και στα οποία δίνεται η ευκαιρία και η ενθάρρυνση να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν βιωματικά το περιβάλλον τους, θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για τη δια βίου μάθηση.
Στα πρώτα χρόνια της ζωής ο εγκέφαλος δημιουργεί το ηλεκτρικό του σύστημα. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου δημιουργεί μικροσκοπικές ηλεκτρικές συνδέσεις, οι οποίις ονομάζονται συνάψεις. Η ποσότητα των ερεθισμάτων που δέχεται το μωρό έχει άμεσο αντίκτυπο στον αριθμό των συνάψεων που σχηματίζονται , ενώ η επανάληψη των ερεθισμάτων ενισχύει αυτές τις συνδέσεις και τις κάνει μόνιμες. Αντίθετα, οι συνδέσεις που δεν χρησιμοποιούνται, τελικά εξαφανίζονται.
Τα έξυπνα μωρά δεν έχουν ανάγκη από ακριβά παιχνίδια. Αν θέλετε το μωρό σας να αναπτύξει τον μυϊκό συντονισμό του, δεν έχετε παρά να κυλήσετε μία μπάλα προς το μέρος του. Αν θέλετε να αναπτύξει τις γλωσσικές του ικανότητες, μιλήστε του και τραγουδήστε του. Φτιάξτε του σχήματα με κουτιά δημητριακών ή τουβλάκια ώστε να αναπτύξει τις μαθησιακές του δεξιότητες.
Οι ερευνητές του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας στις ΗΠΑ και αλλού κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα:
-Τα μωρά νοιώθουν τη βιολογική ανάγκη και επιθυμία να μαθαίνουν
-Το δίκτυο των συνάψεων του εγκεφάλου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ύστερα από τα τρία πρώτα χρόνια ζωής
-Όσο περισσότερες εμπειρίες και ερεθίσματα προσφέρετε στο μωρό σας, τόσο περισσότερες ηλεκτρικές συνάψεις σχηματίζει εγκέφαλός τους , οι οποίες θα επιτρέψουν στο μέλλον την ενισχυμένη μάθηση
-Τα μωρά προτιμούν εικόνες με υψηλή αντίθεση
-Ο αριθμός των συνδέσεων του εγκεφάλου μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί κατά 25% ανάλογα με την ποσότητα των ερεθισμάτων που υπάρχουν στο περιβάλλον
-Τα οπτικά ερεθίσματα ενισχύου την περιέργεια, την ένταση της προσοχή ς καθώς και τη συγκέντρωση του μωρού σας. Το καλύτερο παιχνίδι του μωρού σας είστε εσείς! Γι’ αυτό να αλληλεπιδράτε όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί του.
Πληροφορίες από το βιβλίο «Έξυπνα παιχνίδια και δραστηριότητες για μωρά» Jackie Silberg, εκδόσεις Διόπτρα.