Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα παιχνίδια του μωρού σας; Ίσως εκπλαγείτε

Η περίοδος που τα μωρά ξεκινούν να βάζουν ό,τι βρουν στο στόμα τους είναι από τις πιο δύσκολες για το γονιό.

Χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση συνεχώς και κυρίως να μην αφήνει μικρά αντικείμενα εκτεθειμένα ή ντουλάπια ανοιχτά. Τι γίνεται όμως με τα παιχνίδια που αγγίζουν συνεχώς τα μωρά με τα χεράκια τους, ή τα βάζουν στο στόμα; Κάθε πότε πρέπει να πλένονται ή να καθαρίζονται; Υπάρχει λόγος οι γονείς να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί;

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τακτικό καθαρισμό, αν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», υποστηρίζει ο Δρ Daniel Ganjian, παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας -Πρόνοιας στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. «Για να μειώσετε τον κίνδυνο μολυσματικών ιών και βακτηρίων, τα παιχνίδια πρέπει να καθαρίζονται αν είναι εμφανώς λερωμένα, εάν έχει παίξει με αυτά παιδί που είναι άρρωστο ή αν τα έχει γλείψει κατοικίδιο ζώο», εξηγεί ο κ. Ganjian.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα παιχνίδια να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται κυρίως για το φόβο των μικροβίων και των βακτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από σαπούνι και νερό, ένα απολυμαντικό όπως η αμμωνία ή ένα φυσικό καθαριστικό, όπως μαγειρική σόδα ή ξύδι θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό τους.

Υπάρχει όμως και μία εξαίρεση κατά τον Δρ.Danilel Ganjian, η οποία αφορά τις αλλεργίες. Αν το μωρό φτερνίζεται ή έχει δερματικά εξανθήματα, ως αποτέλεσμα των αλλεργιών , τότε τα παιχνίδια και ιδιαίτερα τα χνουδωτά ή τα υφασμάτινα, θα πρέπει να πλένονται κάθε μία ή δύο εβδομάδες για να αποφευχθεί η συσσώρευση σκόνης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved