Δεν πίνει το παιδί σας την αντιβίωση; 5+1 έξυπνα tips για να τα καταφέρετε

Bigstock

Τα σχολεία άνοιξαν και ήδη οι πρώτες εποχικές ιώσεις θα κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους. 

Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Ειδικά, σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, που αρνούνται πεισματικά να πάρουν το φάρμακό τους. Και η επιχείρηση – αντιβίωση μοιάζει με... επικίνδυνη αποστολή.

Έχετε δοκιμάσει, βέβαια, διάφορους τρόπους, αλλά και πάλι, δεν έχουν μεγάλη επιτυχία. Και η αντιβίωση τις περισσότερες φορές πέφτει κάτω ή στα ρούχα . Και ξανά από την αρχή. Σας έχουμε, λοιπόν, 5 τρόπους για να δώσετε σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, αντιβίωση ή άλλο φάρμακο, που θα σας φανούν χρήσιμοι.

Πόσες φορές μπορεί να αρρωστήσει το παιδί μέσα στη χρονιά;

1. Δώστε επιλογές στο παιδί

Βάλτε το φάρμακο σε ένα καπάκι ή σε μία σύριγγα και δώστε στο παιδί την επιλογή πώς θα το πιει. Μπορεί να θέλει να το πιει κατευθείαν, μπορεί σε μικρέ δόσεις. «Δώστε του την αίσθηση ότι το ίδιο αποφασίσει πώς θα πιει το φάρμακο και όχι γιατί το απαιτείται εσείς», τονίζει ο δρ John Forster – Coull, καθηγητής Φαρμακευτικής.

2. Δώστε μία παιγνιδιάριακη νότα

Αν αρρώστησε το παιδί σας, φροντίστε να «αρρωστήσει» και το αγαπημένο του παιχνίδι είτε πρόκειται για κούκλα ή για λούτρινο και επειδή αρρώστησε, χρειάζεται κι εκείνο να πιει αντιβίωση να γίνει καλά. Έτσι, πρωτού δώσετε στο παιδί το φάρμακο, φροντίστε να «δώσετε» και στο άρρωστο παιχνίδι του. Μάλιστα, ο παιδίατρος δρ Rod Rassekh προτείνει να κάνετε τη διαδικασία να φαίνεται αληθινή, οπότε βάλτε στη σύριγγα λίγο νερό.

Αντιβιοτικά και παιδί: Πότε είναι απαραίτητα και πότε όχι;

3. Δώστε του ένα συναρπαστικό κίνητρο

Συνήθως, οι γονείς δωροδοκούν το παιδί, λέγοντας πώς αν πιει το φάρμακο, θα του δώσουν μετά κάποια λιχουδιά ή κάτι άλλο, που θέλουν. Ωστόσο, αυτό δεν πετυχαίνει πάντα, διότι λείπει το κάτι παραπάνω: Το κίνητρο.

Ο παιδίατρος δρ Rod Rassekh προτείνει έναν έξυπνο τρόπο: Φτιάχνετε μία ζωγραφιά και την κόβετε σαν παζλ σε κομμάτια όσα θα διαρκέσει ο κύκλος της αντιβίωσης. Λέτε, λοιπόν, στο παιδάκι πώς όταν θα ολοκληρωθεί το παζλ, τότε θα του δώσετε ένα μεγάλο δώρο. Κάθε μέρα, λοιπόν, που θα πίνει την αντιβίωση, θα του δίνετε και ένα κομμάτι. Είναι μια μέθοδος που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του παιδιού και θα του δώσει ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεργαστεί.

4. Αναμείξτε την με κάτι άλλο

Συνήθως, αναμειγνύουμε το φάρμακο με γάλα ή γιαούρτι ή χυμό. Αναμφίβολα, είναι ένας τρόπος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να ρωτήσετε την/τον παιδίατρο, διότι δε μπορούν να συνδυαστούν όλα τα φάρμακα με κάτι άλλο και κυρίως με γαλακτοκομικά .

Πώς να δίνετε την αντιβίωση σε μωρό έως ενός έτους

5. Ελέγξτε τη γεύση

Κάποια φάρμακα δεν έχουν ωραία γεύση ή μυρωδιά και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για το παιδί. Ρωτήστε, λοιπόν, τον παιδίατρο αν μπορεί να σας δώσει κάποια φάρμακο με γεύση φρούτου , που θα μπορέσει πιο εύκολα να το πιει το παιδί.

6. Μετατρέψτε τη διαδικασία σε ρουτίνα

Τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια όταν έχουν ρουτίνες. Μετατρέψτε την «ώρα της αντιβίωσης» σε μια σταθερή διαδικασία , που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως το να πίνει το παιδί το φάρμακο κάθε μέρα την ίδια ώρα ή να το συνοδεύετε με κάποιο μικρό τελετουργικό, όπως ένα αγαπημένο τραγούδι ή μια ιστορία. Έτσι, το παιδί θα γνωρίζει τι να περιμένει και θα είναι πιο πρόθυμο να συνεργαστεί.

Πρώτη δημοσίευση 30/09/2017, ανανεώθηκε

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved