Είναι φυσιολογικό που το μωρό μου κλαίει συνέχεια;
Η απάντηση είναι ναι. Αν το μωρό σας έχει ελεγχθεί από τον παιδίατρό σας και είναι υγιέστατο, το πολύ κλάμα είναι συνήθως απολύτως φυσιολογικό.
Το κλάμα ενός άρρωστου μωρού συνήθως ηχεί και διαφορετικά από το κλάμα ενός μωρού που πεινάει ή βρίσκεται σε αγχώδη κατάσταση. Μερικές φορές τα μωρά κλαίνε ακόμα και όταν δεν είναι άρρωστα ή πεινασμένα ή απλά όταν χρειάζονται αλλαγή πάνας.
Αν όμως το μωρό κλαίει πιο έντονα ή τέλος πάντων διαφορετικά από ό,τι σας έχει συνηθίσει, είναι καλό να μιλήσετε τηλεφωνικά με τον παιδίατρό σας για να τον ενημερώσετε. Ίσως εκείνος μπορεί να σας κατατοπίσει.
Έρευνα έχει δείξει ότι το κλάμα ενός μωρού ακολουθεί μία διαβάθμιση τους πρώτους μήνες της γέννησής του. Το κλάμα αυξάνεται στις δύο ή τρεις εβδομάδες, φτάνει στο ζενίθ του κατά τις 6 με 8 εβδομάδες και μετά μειώνεται, φθάνοντας στο ελάχιστο επίπεδο όταν το μωρό γίνεται τεσσάρων μηνών. Τα μωρά επίσης κλαίνε συχνότερα αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να θέλουν να «απελευθερώσουν» την ένταση της ημέρας που πέρασε.
Δεν αφήνουμε βέβαια εκτός και τα μωρά που αντιμετωπίζουν κολικούς και τα οποία κλαίνε ασταμάτητα. Αν το μωρό σας είναι μικρότερο των πέντε μηνών και κλαίει συνεχόμενα για παραπάνω από τρεις ώρες σε διάστημα τριών ή περισσότερων ημερών της εβδομάδας για περίπου τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, τότε το πιθανότερο είναι ότι αντιμετωπίζει σοβαρούς κολικούς.
Οι κολικοί δεν είναι ασθένεια, και δεν πρόκειται να προκαλέσουν στο μωρό σας κάποια μόνιμη βλάβη, αν ανησυχείτε. Είναι όμως μία κατάσταση αρκετά δύσκολη τόσο για το μωρό όσο και για τους γονείς του. Ευτυχώς είναι προσωρινή κατάσταση και υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορεί και να σας βοηθήσουν.
Πριν φτάσετε στο... ζενίθ, πάρτε λεπτομερείς συμβουλές και βοήθεια από ειδικούς και γονείς που έχουν περάσει αντίστοιχη κατάσταση.
Ό,τι και να συμβεί πάντως, μην εκφράσετε το άγχος και τον πανικό σας με το να κουνάτε έντονα το μωρό για να το κάνετε –δήθεν- να συνέλθει. Το να κουνάτε το μωρό βίαια μπορεί να προκαλέσει ζημιά και ακόμα και θάνατο.
Αν τώρα εσείς νιώσετε ιδιαίτερη ένταση, αφήστε απαλά το μωρό σας στην κούνια του και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Ρωτήσετε έναν φίλο ή συγγενή να έρθει από το σπίτι για να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Αν κανένας δεν είναι διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή για να σας στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, επικοινωνήστε με γραμμή βοήθειας για τέτοιες καταστάσεις καθώς γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνετε για να σας βοηθήσουν.
Διαβάστε επίσης:
Νομίζετε ότι αν αφήνετε το μωρό σας να κλαίει είναι σκληρό; Δείτε τι λένε οι επιστήμονες
Κλάμα μωρού: 6 λόγοι που κλαίει ένα μωρό
Απλές συμβουλές για να σταματήσετε το κλάμα του μωρού σας